Ωμοί εκβιασμοί και περίεργες ισορροπίες κρατούν ζωντανή τη συντεχνία του ΟΣΔΕ και κάνουν δύσκολες τις πληρωμές αγροτών

Αρκεί να αναφερθεί ότι σε σύνολο 413 εκατ. ευρώ περίπου που είναι το σύνολο των εκκρεμοτήτων για άμεσες ενισχύσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα του 2024, και υπό κανονικές συνθήκες θα ‘πρεπε να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το αργότερο στις 30 Ιουνίου, ο υπό κατάργηση ΟΠΕΚΕΠΕ (μετά την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ) δεν έχει πληρώσει ούτε 100 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι στο παραπάνω συνολικό ποσό υποχρεώσεων (413 εκατ. ευρώ) δεν περιλαμβάνονται τα 350 εκατ. ευρώ (170 και 180 εκατ. ευρώ) που έχει εγκρίνει σε πρώτο στάδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικυρώνοντας σε πρώτη φάση την προκήρυξη που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα (Ιούνιο), με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα να δηλώνει ότι επ’ αυτών οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί και εξ αυτού του λόγου, ήδη πολλοί παραιτούνται της αίτησης ενίσχυσης.
Με ανοιχτή τη διαπάλη ανάμεσα στις «παλιές καραβάνες» του ΟΠΕΚΕΠΕ και έναν μικρό αριθμό στελεχών και διοικούντων που δείχνει να συναινεί στη μετάβαση στην ΑΑΔΕ, αυτό που δείχνει να εξελίσσεται αυτές τις μέρες εντός και πέριξ του Οργανισμού Πληρωμών, είναι ένα σκληρό παιχνίδι πιέσεων αλλά και εκβιασμών, μέσα στο βούρκο που έχει συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια, διαμορφώνοντας τις περισσότερες φορές σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και πνεύμα, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού, αντί να ακολουθήσουν τις προθεσμίες που υπαγορεύουν οι κοινοτικοί κανονισμοί και να οριοθετούνται σε τρεις φάσεις (προκαταβολή, εξόφληση, τελική εκκαθάριση), όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα γίνονται μικρά κομμάτια, χωρίς να ξέρει κανείς, τί περιμένει, πότε θα το πληρωθεί και που οφείλεται η διαφορά, όταν προκύπτει διαφορά.
Κάπως έτσι, από τα 413 εκατ. ευρώ καθαρών υποχρεώσεων του 2024 που προαναφέρθηκαν και θα ‘πρεπε να έχουν πληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, πιστώθηκαν τελικά, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των ιθυνόντων, περί τα 52 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων και περί τα 45 εκατ. ευρώ για προγράμματα απονιτροποίησης (αρκετοί κι εδώ έχουν μείνει απλήρωτοι). Και οι δύο αυτές πληρωμές έγιναν μετά την 1η Ιουλίου και όχι μέχρι 30 Ιουνίου και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει με τα υπόλοιπα. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτό το νούμερο που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γραμμένο στα τεφτέρια του, η διοίκησή του (γιατί υπάρχει ακόμα διοίκηση) οφείλει να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των υπολοίπων προς πληρωμή.
Προς το παρόν, το μόνο που λέγεται είναι ότι η Τρίτη 15 Ιουλίου να φαντάζει ως η πιο πιθανή ημερομηνία εκκαθάρισης για ότι έχει απομείνει από την παλιά πρόσκληση που υπολογίζεται περί τα 60 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της προβλεπόμενης ενίσχυσης για το 2024 (πληρώθηκε η προκαταβολή πριν το Πάσχα).
Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει διαχωρισμός στην πληρωμή των δύο προσκλήσεων (παλιά για γεωργία και κτηνοτροφία και νέα μόνο για φυτική) με τη δεύτερη, δηλαδή τα νέα βιολογικά της φυτικής, να καθυστερεί έτη περαιτέρω, καθώς παρατηρούνται προβλήματα, τόσο τεχνικής φύσεως (μετάπτωση στο ΟΣΚΕ) όσο και ουσιαστικά, όσον αφορά στις διασταυρώσεις. Ως γνωστόν η προκήρυξη και οι εγκρίσεις έγιναν μέσα σε λίγες μέρες, περί τα τέλη του περασμένου μήνα, επομένως δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνουν οι έλεγχοι πριν από τις εγκρίσεις (άκουσον – άκουσον).
Η τελευταία ενημέρωση από αρμόδιες πηγές επί του θέματος, καθιστά σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κάποια απ’ αυτές τις πληρωμές μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουλίου. Έτσι, αν καταστεί τελικά η πίστωση για τα παλιά βιολογικά την Τρίτη, η επόμενη παρτίδα με τα νέα βιολογικά φυτικής, ύψους 130 εκατ. ευρώ περίπου, μπορεί να αναμένεται περί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή δεν γεννάται βέβαια λόγος για τα νέα βιολογικά στους κλάδους Κτηνοτροφίας και Μελισσοκομίας, όπου οι ελεγκτικές αρχές φαίνεται να έχουν ακόμα πολύ δουλειά, καθώς οι αιτήσεις που έχουν γίνει ειδικά στη μελισσοκομία, φτάνουν να είναι δεκαπλάσιες των διαθέσιμων πόρων της προκήρυξης, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ περίπου αντί για 180εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προκήρυξη. Διαφορά προκύπτει και στη βιολογική κτηνοτροφία, με το ποσό των αιτήσεων να φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ από 112 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προκήρυξη.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.