Χτίζεται με το EU4Advice και COREnet ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα για ενίσχυση των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων – Fresher

Αυτή η προσπάθεια έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών και παραγωγών τροφίμων αναζητά εναλλακτικές λύσεις στις μακριές και πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Το δίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους εργάζονται για να βοηθήσουν τους παραγωγούς να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές, να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και να υιοθετήσουν πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνα μοντέλα παραγωγής.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δύο συμπληρωματικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ένα ευρωπαϊκό συμβουλευτικό δίκτυο SCSC που προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση, πρόσβαση σε επιμελημένους πόρους και ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασία πέρα από τα σύνορα. Σύμβουλοι και ειδικοί σε συστήματα τροφίμων καλούνται να συμμετάσχουν σε μια δυναμική, πανευρωπαϊκή κοινότητα που παρέχει θεματικά εργαστήρια, κοινόχρηστους χώρους μάθησης και αυξημένη προβολή μέσω μιας δημόσιας βάσης δεδομένων επαγγελματιών SFSC. Ένας από τους στόχους του EU4Advice είναι η ενσωμάτωση συμβουλευτικών υπηρεσιών, εργαλείων και περιεχομένου που σχετίζονται με την αγροτική γεωργία και τη γεωργία στα εθνικά συστήματα γεωργικής γνώσης και καινοτομίας (AKIS).
Η συμμετοχή ανοίγει επίσης την πόρτα για άμεση συμβολή σε συστάσεις πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ που αποσκοπούν στην ενίσχυση του τομέα της αγροτικής γεωργίας και της γεωργίας.
Σύμφωνα με τον Fedele Colantuono, συντονιστή του έργου COREnet, περισσότεροι από 500 σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ενταχθεί στο Δίκτυο. «Χτίζουμε ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα όπου η μάθηση από ομοτίμους και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο», είπε. «Παράλληλα με τις Χρυσές Περιπτώσεις COREnet —που έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν επιτυχημένα μοντέλα SFSC— πρόσφατα ξεκινήσαμε μια ανοιχτή πρόσκληση για Lighthouse Projects, ώστε να προσφέρουμε στους εγγεγραμμένους συμβούλους νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη τολμηρών ιδεών».
Το δεύτερο στοιχείο είναι ένα νεοσύστατο δίκτυο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν πιο δίκαια και βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Αυτός ο χώρος παρέχει στις περιφερειακές, εθνικές και τοπικές δημόσιες αρχές την ευκαιρία να συνδεθούν απευθείας με τους ομολόγους τους σε όλη την Ευρώπη, να μοιραστούν προκλήσεις και λύσεις και να συνεργαστούν με παραγωγούς, συμβούλους, ερευνητές και βασικά ενδιαφερόμενα μέρη του AKIS.
Η Patricia Mora, συντονίστρια του EU4Advice, τόνισε τη σημασία της γεφύρωσης της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και της λήψης πολιτικών αποφάσεων. «Μέσω αυτής της προσέγγισης διπλού δικτύου, δημιουργούμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ εκείνων που διαμορφώνουν την πολιτική και εκείνων που την εφαρμόζουν. Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι τα τοπικά συστήματα τροφίμων διαθέτουν τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.».
Η συμμετοχή στα δίκτυα είναι εθελοντική και ανοιχτή σε όλους όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν σε μια πιο δίκαιη και πράσινη ευρωπαϊκή αγροδιατροφή. Περισσότερες πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.eu-cap-network.ec.europa.eu.
Το EU4Advice
Το EU4Advice είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων (SFSCs) σε όλη την Ευρώπη, ενδυναμώνοντας τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων μερών. Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας των συμβούλων, στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, ερευνητών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής και στην υποστήριξη της μετάβασης προς πιο βιώσιμα, ανθεκτικά και κοινωνικά δίκαια συστήματα τροφίμων. Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί τέσσερα «Ζωντανά Εργαστήρια», τα οποία βρίσκονται στην Ισπανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Ιρλανδία. Συνδημιουργούν και δοκιμάζουν πρακτικές λύσεις για βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων (SFSCs), επιτρέποντας τη συνεχή μάθηση και ανατροφοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του πενταετούς έργου.
Το COREnet
Το έργο COREnet, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων» της ΕΕ και συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Φότζια, επικεντρώνεται στις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων (SFSCs), οι οποίες συμβάλλουν σε πιο συμπεριληπτικά, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της επεκτασιμότητας των SFSCs μέσω της συνεργατικής ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Το έργο θα ενσωματώσει την καθοδήγηση του SFSC στα Συστήματα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), ενημερώνοντας για τις συστάσεις πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, υποστηρίζοντας τους συμβούλους με νέα εργαλεία και διαδίδοντας καινοτόμες λύσεις.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.