Χρονιά ρεκόρ στο ρύζι που κερδίζει στρέμματα από το βαμβάκι στην Θεσσαλονίκη

Χρονιά ρεκόρ στο ρύζι µε εκτάσεις από το βαµβάκι
του Λεωνίδα Λιάμη
Χρονιά – ρεκόρ, µε εκτάσεις που πιθανότατα θα σπάσουν το φράγµα των 300.000 στρεµµάτων, προοιωνίζεται η φετινή για την καλλιέργεια του ρυζιού στην πεδιάδα της ∆υτικής Θεσσαλονίκης.
Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της φετινής σποράς, που τοποθετείται την πρώτη εβδοµάδα του Μαΐου, όλα δείχνουν ότι καλλιέργειες που δεν τα πήγαν καλά σε εµπορικό επίπεδο, την περασµένη χρονιά, θα χάσουν στρέµµατα, τα οποία θα κατευθυνθούν προς την ορυζοκαλλιέργεια.
«Υπάρχει αυξηµένο ενδιαφέρον. Περιµένω πως φέτος θα προστεθούν άλλα περίπου 40.000 στρέµµατα στο ρύζι και θα προσεγγίσουµε αν όχι θα ξεπεράσουµε τα 300.000 στρέµµατα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας.
Σύµφωνα µε τον πολύπειρο παραγωγό, ο οποίος κατέχει και τη θέση του αντιπροέδρου στην Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ρυζιού, οι πρόσθετες εκτάσεις αναµένεται να προέλθουν κυρίως από το βαµβάκι, που απογοήτευσε τους παραγωγούς από τις περσινές τιµές του. «∆εν πήγε καθόλου καλά η βαµβακοκαλλιέργεια µε αποτέλεσµα να δούµε ακόµη µεγαλύτερη στροφή προς το ρύζι», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά µε τον προγραµµατισµό της καλλιέργειας, ο κ. Γκαντζάρας µας είπε πως τις προηγούµενες ηµέρες σχεδόν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες προετοιµασίας των χωραφιών, µε τα οργώµατα, αλλά και τις ισοπεδώσεις τους και πλέον από τις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει η σπορά.
Οι µεσόσπερµες ποικιλίες αναµένεται και φέτος να αποτελέσουν κύρια επιλογή για τους ορυζοπαραγωγούς, όπως παραδοσιακά συµβαίνει τα τελευταία χρόνια στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα συµπληρώσουν οι µακρύσπερµες και η Καρολίνα.
«Κάναµε µια φιλότιµη απόπειρα σε επίπεδο Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωση να ενισχύσουµε την καλλιέργεια ποικιλιών µε µεγαλύτερο εµπορικό ενδιαφέρον, σε αντικατάσταση κάποιων παλαιότερων, αλλά δυστυχώς η Ιταλία, στην οποία θα γινόταν η σποροπαραγωγή, έπαθε ζηµιά µε συνέπεια να µην µπορούµε να προµηθευτούµε τις ποσότητες που είχαν ζητηθεί από τους παραγωγούς και µε τη φυτρωτικότητα που θα θέλαµε», µας είπε ο κ. Γκαντζάρας. Ως αποτέλεσµα σε µεγάλο βαθµό τελικώς η σπορά θα γίνει µε κλασσικές δοκιµασµένες ποικιλίες, όπως είναι η Ronaldo και από τις νέες αναµένεται να µπουν κάποιες εκτάσεις µε τις µεσόσπερµες Diva και Elite, καθώς και τη µακρύσπερµη PVL 024.
Η προβλεπόµενη αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων φέτος, πάντως, συντηρεί και ένα σκεπτικισµό που γεννήθηκε από το «πάγωµα» που παρατηρείται την περίοδο που διανύουµε, ως προς τις εµπορικές πράξεις για τα αποθέµατα της περασµένης χρονιάς.
«Είναι αλήθεια πως αυτό το διάστηµα έχει καθίσει η ζήτηση και δεν γίνονται καν παζάρια. Έχουµε ακόµη µπροστά µας καιρό για να φύγουν και οι ποσότητες που αποµένουν στις αποθήκες και τα σιλό, µέχρι να ξεκινήσει η συγκοµιδή της φετινής χρονιάς, αλλά υπάρχει µια ανησυχία τί θα γίνει του χρόνου αν πέσουν και επιπλέον ποσότητες, µήπως η τιµή πιεστεί περαιτέρω και η καλλιέργεια καταστεί µη βιώσιµη. Εµείς πάντως κάνουµε ό,τι χρειάζεται και αισιοδοξούµε», επεσήµανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας.
Από ποσότητες που συλλέχθηκαν στο αλώνι έχει διοχετευτεί το 70% στην αγορά
Αναφερόµενος στη µέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων, ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α’ Χαλάστρας Χρήστος Γκαντζάρας, µας αποκάλυψε πως, µέχρι στιγµής, από τις συνολικές ποσότητες που συλλέχθηκαν στο αλώνι έχει διοχετευτεί στην αγορά περίπου το 70%, γεγονός που έχει επιτρέψει στους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να µπουν χωρίς προβλήµατα στη φετινή καλλιεργητική περίοδο.
«Από τα µεσόσπερµα ρύζια που ήταν και οι µεγαλύτερες ποσότητες έχει πουληθεί το 80% των αποθεµάτων µας, µε µέσο όρο τα 390 – 400 ευρώ ο τόνος και από τα µακρύσπερµα ρύζια το περίπου 60% µε µέσες τιµές στα 480 ευρώ ο τόνος», µας είπε και πρόσθεσε ότι «Αντιλαµβάνεστε πως µε το κόστος παραγωγής να κυµαίνεται στα 380 έως 420 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα το ενοίκιο που πληρώνει ο κάθε παραγωγός, και µε στρεµµατικές αποδόσεις στα 800-900 κιλά το στρέµµα, το να πουλάµε µε 40 λεπτά το κιλό, είµαστε στην κόψη του ξυραφιού. Χρειάζεται να πιάσουµε κάτι παραπάνω για να βγαίνει η καλλιέργεια».
Agrino Ρύζι: Επένδυση στην Ποιότητα και στη Συνεργασία µε τους Παραγωγούς
Η Agrino, µε ιστορία που ξεκινά το 1955, είναι µια αµιγώς ελληνική και οικογενειακή επιχείρηση που επενδύει διαχρονικά στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα. Από την ίδρυσή της, παραµένει αφοσιωµένη στην αποστολή της: να αξιοποιεί τις πλούσιες πρώτες ύλες της ελληνικής γης, δηµιουργώντας προϊόντα που τιµούν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η σχέση της Agrino µε τους Έλληνες παραγωγούς δεν είναι απλώς εµπορική-είναι µια µακροχρόνια συνεργασία, που βασίζεται στην εµπιστοσύνη, τη συνέπεια και το κοινό όραµα για µια βιώσιµη γεωργία υψηλής ποιότητας. Άλλωστε, η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην τεχνική υποστήριξη, την εκπαίδευση και την αξιοποίηση καινοτόµων γεωργικών µεθόδων.
Συνεργασία µε καλλιεργητές ρυζιού
Το 1998 αποτέλεσε χρονιά-ορόσηµο για την Agrino, καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερσύγχρονου εργοστασίου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Από εκείνη τη στιγµή, ξεκίνησε πιο συστηµατικά η άµεση συνεργασία µε παραγωγούς και η δηµιουργία οργανωµένων οµάδων ορυζοκαλλιεργητών. Το 2007, η Agrino καινοτοµεί, εισάγοντας πρώτη στην Ευρώπη την εφαρµογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Ο.Γ.Π.) στην καλλιέργεια του ρυζιού. Οι πρώτοι 50 παραγωγοί της εταιρείας πιστοποιήθηκαν σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο GLOBALG.A.P., καλύπτοντας 6.160 στρέµµατα µε τέσσερις ποικιλίες ρυζιού. Έκτοτε, κάθε συσκευασία ρυζιού ελληνικής προέλευσης φέρει το όνοµα του παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας, προσφέροντας απόλυτη ιχνηλασιµότητα και διαφάνεια. Η Ο.Γ.Π. αποτελεί µια πλήρως ελεγχόµενη και καταγεγραµµένη διαδικασία παραγωγής, που εξασφαλίζει την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων, την υγεία των παραγωγών και την προστασία του καταναλωτή. Επιπλέον, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την εµπορευσιµότητα και προσδίδει στο προϊόν «εθνική ταυτότητα», ενισχύοντας το brand name στις αγορές του εξωτερικού. Το 2025, η Agrino έχει φτάσει να συνεργάζεται µε πάνω από 250 παραγωγούς, καλλιεργώντας περισσότερα από 15.000 στρέµµατα και πάνω από 10 ποικιλίες ρυζιού. Παράλληλα, ολοκληρώνει την επένδυση στη νέα µονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί Ηµαθίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσµευσή της για συνεχή πρόοδο και στήριξη της ελληνικής γεωργίας.
Καινοτόµα προϊόντα µε βάση το ελληνικό ρύζι
Επενδύοντας στην ποιότητα και την καινοτοµία η εταιρία προσφέρει σταθερά νέες και σύγχρονες προϊοντικές προτάσεις. Τα ρύζια Agrino ήταν καινοτόµα από τη γέννηση τους, το 1969, όταν και συσκευάστηκαν στην, πρωτοποριακή για την εποχή, όρθια, χάρτινη συσκευασία στην οποία αναγραφόταν η χρήση του κάθε ρυζιού. Το Φάνσυ για γεµιστά, το Φίνο για το πιλάφι, το «χρυσό» Agrino Bella έγιναν, σηµείο αναφοράς για τις νοικοκυρές εκείνης της εποχής. Εξελισσόµενη και αφουγκραζόµενη τις ανάγκες της αγοράς και των καταναλωτών για έξυπνες αλλά και υγιεινές λύσεις για το καθηµερινό τραπέζι, η Agrino, είναι η πρώτη ελληνική εταιρία ρυζιού που δηµιουργεί ηµιέτοιµα γεύµατα µε εκλεκτές συνταγές και συστατικά όπως ριζότο µε Ελληνική Τρούφα, µε Κρόκο Κοζάνης ή µε Βασιλοµανίταρα Γρεβενών στη σειρά Agrino Greek Gourmet. ∆ηµιούργησε επίσης την µόνη ολοκληρωµένη σειρά καστανών ρυζιών γρήγορου βρασµού, την Agrino Brown Family, µε καστανό ρύζι για κάθε µαγειρική χρήση.
Αρχές του 2019, αξιοποιώντας τη γνώση και εµπειρία της στο ρύζι, η Agrino λάνσαρε µια ολοκαίνουρια σειρά ρυζογκοφρετών, που φέρουν την υπογραφή ποιότητας της ελληνικής εταιρίας και είναι υγιεινές, νόστιµες, ελαφριές, µε λίγες θερµίδες, χωρίς γλουτένη, πλούσιες σε φυτικές ίνες και µε όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης. Ακολουθώντας λοιπόν το παγκόσµιο trend του healthy snacking, η Agrino δηµιουργεί µια υγιεινή, αλλά πρωτίστως γευστική πρόταση στις ρυζογκοφρέτες, η οποία την έχει αναδείξει σε market leader της κατηγορίας, λίγους µήνες µετά την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά. Τελευταία προσθήκη, το 2024, στην κατηγορία των healthy snacks είναι τα Agrino Rice Chips από ελληνικό καστανό ρύζι και όσπρια, σε 5 µοναδικές και απολαυστικές γεύσεις που σύντοµα κέρδισαν την προτίµηση των καταναλωτών. Είναι φανερό, πως από την επιλογή του σπόρου ως την τελική συσκευασία, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Η Agrino συνεχίζει να επενδύει στη λεπτοµέρεια, την τεχνογνωσία και τη διαρκή εξέλιξη, τιµώντας µε κάθε προϊόν την εµπιστοσύνη των καταναλωτών της και ενισχύοντας ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία και οικονοµία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.