Χασούρα 40 εκατ. ευρώ σε ελιές, βοσκοτόπια ποιοι είναι ευνοημένοι στα eco-schemes 2024, ριζικές αλλαγές φέτος

Χασούρα 40 εκατ. ευρώ σε ελιές, βοσκοτόπια  ποιοι είναι ευνοημένοι στα eco-schemes 2024, ριζικές αλλαγές φέτος


Λίγες ώρες πριν την πίστωση της 28ης Μαρτίου, ελήφθη άλλωστε η πολιτική απόφαση να µην ακολουθηθεί η οριζόντια περικοπή µε ενιαίο ποσοστό σε όλες τις δράσεις όπως προβλεπόταν στο θεσµικό πλαίσιο, αλλά να τροποποιηθεί ώστε να γίνουν «χειρουργικές» αυξοµειώσεις ακόµα και εντός των Παρεµβάσεων. Αναλυτικότερα ανά κλάδο δραστηριότητας παρατηρήθηκαν τα εξής:

Ελαιώνες

Το πιο δυνατό «χτύπηµα» από τον τρόπο πληρωµής των οικολογικών σχηµάτων το δέχτηκε η ελιά, καθώς το πριµ για δακοπαγίδες πληρώθηκε µε ποσό 15,7 ευρώ/στρέµµα έναντι 26 ευρώ το στρέµµα το 2023. Πρόκειται για µία δράση όπου εντάσσονται πάνω από 1 εκατ. στρέµµατα. Παράλληλα η ελιά (περίπου 400.000 στρµ.) έχασε και από τα βιολογικά 2,3 ευρώ το στρέµµα σε σχέση µε το 2023. Πρόκειται για µία περίπτωση που θα έπρεπε να προσέξουν οι αρµόδιες αρχές, όπως έκαναν µε την αιγοπροβατοτροφία όπου µείωσαν το πριµ 35% αντί για 45% που ήταν η οριζόντια µείωση στην ελιά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Κτηνοτροφία

Συνολικά 8,6 εκατ. στρέµµατα επιλέξιµου βοσκότοπου από 62.909 ΑΦΜ, ή αλλιώς το 61% των εκτάσεων που ενεργοποιηµούν βοσκοτοπικά δικαιώµατα, «έχασαν» σε σχέση µε το έτος ενίσχυσης 3 ευρώ το στρέµµα από στη ∆ράση  5 που αφορά τα ∆ασολίβαδα. Από την άλλη έλαβαν ατόφια τα 3 ευρώ ανά στρέµµα από τη ∆ράση 7 οι κτηνοτρόφοι (περί τα 17.000 ΑΦΜ) που συµµετείχαν στο βελτιωµένο σιτηρέσιο, αντί για το µειωµένο 2,5 ευρώ που είχαν πληρωθεί περί τα 4,7 εκατ. στρέµµατα το 2023. Σηµαντικό πλήγµα για τους αιγοπροβατοτρόφους των Βιολογικών, τα 3 ευρώ το στρέµµα που έχασαν σε σχέση µε το 2023. Συνολικά λοιπόν, η κτηνοτροφία µπορεί να πει κανείς µε βάση τα διαθέσιµα στοιχεία πως δέχτηκε τις µεγαλύτερες µειώσεις στα οικολογικά σχήµατα σε σχέση µε το 2023.

Σιτηρά-Ψυχανθή

Καλύτερα ήταν τα πράγµατα στα σιτηρά και τα ψυχανθή όπου άνω των 75.000 ΑΦΜ συµµετείχαν στη ∆ράση 1 για τις σπορές. Εκεί, ουσιαστικά χωρίς να κάνουν κάτι το διαφορετικό από το απλά να µπουν στο χωράφι και να σπείρουν την καλλιέργειά τους (γι’ αυτό άλλωστε καταργείται) έλαβαν πριµ κατάτι αυξηµένο σε σχέση µε το 2023, δηλαδή 28 ευρώ το στρέµµα τα ψυχανθή και 14 ευρώ το στρέµµα τα σιτηρά. Μάλιστα τα ψυχανθή (περί τα 500.000 στρέµµατα) σαν µία εξαίρεση στον κανόνα µαζί µε το βαµβάκι («κέρδισε 3,3 ευρώ το στρέµµα) και τα αρωµατικά φυτά (επιπλέον 6,2 ευρώ το στρέµµα σε σχέση µε το 2023), δεν έχασαν ούτε 1 ευρώ από τη βιολογική γεωργία σε σχέση µε το 2023.

Γενικότερα στη ∆ράση 6 που συγκεντρώνονται αρκετές αροτραίες (ειδική θρέψη κ.λπ) χάθηκαν µόλις λίγα λεπτά του ευρώ σε ορισµένες παρεµβάσεις.

∆ενδρώδεις καλλιέργειες

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες και ειδικά αναφορικά µε το Κοµφούζιο, τα ωφέλιµα αρπακτικά και τα εντοµοπαθογόνα, ελήφθη η απόφαση να µην µειωθεί το πριµ σε σχέση µε αυτό που προβλέπει η ΚΑΠ, µία θετική εξέλιξη για τους λίγους παραγωγούς που δήλωσαν τις παραπάνω δράσεις. Παράλληλα η µηχανική ζιζανιοκτονία έµεινε σταθερή σε σχέση µε το 2023. Αντίθετα, όλες οι βιολογικές δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν µείωση της τάξεως του 10% περίπου σε σχέση µε τις πληρωµές του 2023.


Τον σχετικό πίνακα μπορείτε επίσης να δείτε εδώ.

Τελείως άλλα τα δεδομένα στα οικολογικά σχήματα 2025, με νέες δράσεις να μπαίνουν στο «παιχνίδι» των αιτήσεων

Η τροποποιητική υπουργική απόφαση που βγήκε λίγες ώρες πριν την πληρωµή, κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι πως θα ισχύσει και για το έτος ενίσχυσης 2025, που αφορά τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε που θα ανοίξουν µέσα στην Άνοιξη. Φάνηκε από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι αρχές τις πληρωµές των οικολογικών σχηµάτων του 2024, πως θα κινηθούν ξανά σε µία λογική «βλέποντας και κάνοντας» ανάλογα τις πολιτικές αποφάσεις του εκάστου υπουργού, παρά µε βάση ένα σταθερό θεσµικό πλαίσιο. Άλλωστε, όπως έχει προειδοποιήσει έγκαιρα η Agrenda, η δράση 1 για τις σπορές σιτηρών και ψυχανθών έχει καταργηθεί (2η τροποποίηση ΚΑΠ), άρα περίπου 4 εκατ. στρέµµατα που δηλώνονται εκεί θα πρέπει να βρουν αλλού το πριµ.

Αντίθετα, αν µείνει ως έχει το θεσµικό πλαίσιο των πληρωµών, θα πιστωθούν χωρίς καµία µείωση την ενίσχυση αντικατάστασης της ∆ράσης 1 όσοι αγρότες έσπειραν σιτηρά και ψυχανθή τον περασµένο χειµώνα, σε αγροτεµάχια που είχαν την αµέσως προηγούµενη σεζόν βαµβάκι, καλαµπόκι ή µηδική.

Πρόκειται για σηµαντικά ποσά που αγγίζουν τα 50 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την περίπτωση. Αναφορικά πάντως µε τη βιολογική γεωργία, αναµένεται να υπάρξει µία άνευ προηγµένου ζήτηση σπάζοντας το ρεκόρ των 290 εκατ. ευρώ του 2024. Και αυτό γιατί πρώτον λήγουν οι δεσµεύσεις των αγροτών που είχαν ενταχθεί στα Βιολογικά του ΠΑΑ και θα αναζητήσουν ενίσχυση ύψους 180-200 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήµατα. ∆εύτερον γιατί όσοι από τους ενδιαφερόµενους δεν ενταχθούν τελικά στο Μέτρο ενίσχυσης Βιολογικών του ΠΑΑ (πρόσκληση 2025 για µετατροπή) έχουν δικαίωµα να δηλώσουν συµµετοχή στο πριµ διατήρησης των οικολογικών σχηµάτων.

Παράλληλα έχουν προστεθεί ορισµένες παρεµβάσεις για τις αροτραίες καλλιέργειες, οι οποίες µένει να φανεί αν θα τις «µάθουν» οι µελετητές ώστε να τις κλικάρουν για τους αγρότες-δικαιούχους. Αυτές είναι:

Παρέµβαση 3: «Εφαρµογή βελτιωµένων πρακτικών φυτοκάλυψης, και δηµιουργία περιοχών ενισχυµένης βιοποικιλότητας»

– ∆ράση Α: Στις δενδρώδεις σπορά ποωδών γρασιδιών ή αζωτοδεσµευτικών ειδών στον υπόροφο, µε κάλυψη τουλάχιστον 70% των λωρίδων µεταξύ των γραµµών φύτευσης ή 70% του ελεύθερου χώρο του υποορόφου των δενδρώνων. Στις αροτραίες σπορά ποωδών γρασιδιών και αζωτοδεσµευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών) ή άλλων καλλιεργειών φυτοκάλυψης µε κάλυψη τουλάχιστον 70% του αγροτεµαχίου. Επιδότηση 10 ευρώ ανά στρέµµα.

– ∆ράση Β: Σπορά φυτών ξενιστών επικονιαστών και ωφελίµων εντόµων µε κάλυψη τουλάχιστον 10% της έκτασης του αγροτεµαχίου για αρόσιµες εκτάσεις και δενδρώνες. Επιδότηση 10 ευρώ ανά στρέµµα.

Η ∆ράση Α και η ∆ράση Β µπορούν να συνδυαστούν για 20 ευρώ το στρέµµα επιδότηση.

Παρέµβαση 2: «Επέκταση της εφαρµογής περιοχών οικολογικής εστίασης»

– ∆ράση Β: Χορηγείται ενίσχυση 25 ευρώ/στρέµµα για τη φύτευση δέντρων ή θάµνων στο 10% της εκµετάλλευσης (αροτραία) µε πυκνότητα 5-10 δέντρα το στρέµµα.

Σηµειώνεται εδώ πως θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην δηµοσίευση τροποποιήσεων του εθνικού θεσµικού πλαισίου όπως και του πίνακα ασυµβατότητας για όλα τα οικολογικά σχήµατα και τα αγροπεριβαλλοντικά του ΠΑΑ, µε βάση τα παραπάνω που προβλέπονται στην 2η τροποποίηση της ΚΑΠ (Οκτώβριος 2024).

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων