Υγεία & Διατροφή: Πρωτοποριακή κλινική μελέτη για τα οφέλη του σόργου στην υγεία

Πρωτοποριακή κλινική μελέτη για τα οφέλη του σόργου στην υγεία


Ξεκίνησε κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση των οφελών του σόργου στην υγεία, σύμφωνα με το United Sorghum Checkoff Program, το οποίο συγχρηματοδοτεί τη μελέτη σε συνεργασία με το πρόγραμμα commodity board του Agriculture and Food Research Initiative του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα – Λίνκολν θα διεξαγάγει τη μελέτη. Θα ερευνήσει πώς η κατανάλωση δύο ποικιλιών ολικής άλεσης σόργου (ενός παραδοσιακού λευκού σόργου και ενός sumac σόργου πλούσιου σε φαινόλες) επηρεάζει τομείς υγείας όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η φλεγμονή και η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Η τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη σε ενήλικες με παχυσαρκία θα μετρήσει αλλαγές στην αντίσταση στην ινσουλίνη καθώς και δευτερεύοντα αποτελέσματα, όπως το σωματικό βάρος και η σύσταση σώματος, η αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια αίματος, οι αντιοξειδωτικοί και φλεγμονώδεις βιοδείκτες και τα προφίλ του μικροβιώματος του εντέρου.

«Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη σε ανθρώπους είναι άμεσο αποτέλεσμα της δέσμευσης των παραγωγών σόργου στην επιστημονική έρευνα», δήλωσε η Lanier Dabruzzi, διευθύντρια διατροφής και καινοτομίας τροφίμων για το Sorghum Checkoff με έδρα το Lubbock. «Για χρόνια βλέπαμε ενθαρρυντικά στοιχεία για τα οφέλη του σόργου σε in vitro και ζωικές μελέτες, και τώρα κάνουμε το κρίσιμο επόμενο βήμα εξερευνώντας αυτά και άλλα οφέλη μέσα στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος. Επενδύοντας σε αυστηρή κλινική έρευνα, στοχεύουμε να παρέχουμε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που χρειάζονται οι επαγγελματίες υγείας και οι εταιρείες τροφίμων για να αναγνωρίσουν το σόργο ως έναν πραγματικά ωφέλιμο σπόρο για την υγεία ολόκληρου του σώματος».

Το United Sorghum Checkoff Program, ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται από παραγωγούς, επιδιώκει να βελτιώσει τον κλάδο του σόργου μέσω έρευνας, προώθησης και εκπαίδευσης.

«Οι παραγωγοί σόργου πάντα γνώριζαν ότι αυτή η καλλιέργεια είναι ξεχωριστή, και τώρα το αποδεικνύουμε στη μεγαλύτερη σκηνή — τη διατροφή του ανθρώπου», δήλωσε ο Tim Lust, διευθύνων σύμβουλος του Sorghum Checkoff. «Αυτή η καινοτόμος δοκιμή δεν είναι απλώς ένα ερευνητικό ορόσημο. Θέτει τα θεμέλια για το μέλλον του σόργου. Τα δεδομένα θα είναι κρίσιμα καθώς επιδιώκουμε αναγνωρισμένες από την FDA ισχυρισμούς υγείας για το σόργο και συνεργαζόμαστε με εταιρείες τροφίμων σε νέα προϊόντα με βάση το σόργο που προσφέρουν διατροφή και βιωσιμότητα. Είναι μια επένδυση που πιστεύουμε ότι θα αποφέρει καρπούς με τη μορφή αυξημένης ζήτησης και αξίας για τους παραγωγούς μας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων