Τέσσερις νέες ποικιλίες ελιάς προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή βρέθηκαν σε εγκαταλειμμένους ελαιώνες

Τέσσερις νέες ποικιλίες ελιάς προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή βρέθηκαν σε εγκαταλειμμένους ελαιώνες


Μετά από δύο χρόνια έρευνας, η επιχειρησιακή ομάδα Agroclim-Olive, ανακάλυψε τέσσερις νέες ποικιλίες ελιάς προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή στη Χαέν. Το έργο που εκτελείται από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Citoliva (Κέντρο Τεχνολογίας Ελιάς και Ελαιολάδου), το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα κ.α.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διετούς περιόδου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστότοπου της Olimerca, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν γενετικά δείγματα ελαιόδεντρων που δεν έχουν καταγραφεί, πολλά από αυτά ηλικίας αιώνων ή από εγκαταλειμμένους ελαιώνες. Δύο από αυτές τις ποικιλίες έχουν βρεθεί σε διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας. Αυτοί οι νέοι γονότυποι ταξινομούνται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, με σκοπό την πιθανή χρήση τους σε νέες φυτείες.

Η Agroclim-Olive έχει επίσης αναλύσει τη διασπορά και την περιβαλλοντική προσαρμογή περισσότερων από 100 παραδοσιακών ποικιλιών ελιάς στην Ανδαλουσία. Χρησιμοποιώντας εργαλεία γεωπληροφοριών, η μελέτη αποκάλυψε την εξαιρετική προσαρμοστικότητα των καλλιεργούμενων ελαιόδεντρων σε διαφορετικά κλίματα και τύπους εδάφους, ικανή να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλη την Ανδαλουσία, εκτός από υψόμετρα άνω των 2.750 μέτρων.

Ποικιλίες όπως το «Lechín de Granada» ξεχωρίζουν για την ευρεία προσαρμοστικότητά τους, που αναπτύσσονται από το επίπεδο της θάλασσας έως τις ψηλές ορεινές περιοχές. Άλλες ποικιλίες όπως το «Caballo» και το «Torcio de Huelma» περιορίζονται σε περιοχές με ψυχρότερα κλίματα.

Αντιθέτως, η αγριελιά (Olea europaea var. sylvestris) έχει πιο περιορισμένη εξάπλωση, βρίσκεται σε υγρές περιοχές και αποφεύγει τα ακραία υψόμετρα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η ελαιοκαλλιέργεια έχει επεκτείνει την ικανότητά της να προσαρμοστεί πέρα ​​από τις φυσικές συνθήκες του ελαιώνα της άγριας ελιάς. Τα αποτελέσματα της έρευνας, παρέχουν βασικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους τεχνικούς να επιλέξουν τις πιο κατάλληλες ποικιλίες ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη στο olivenews.gr:

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων