Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, μετά την επίθεση στη Νομική

Ποια μέτρα εξετάζονται
Η επανεξέταση του πλαισίου ασφαλείας στα πανεπιστήμια θα εξετασθεί σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώνεται πως η σύσκεψη αποφασίσθηκε έπειτα από επίθεση που σημειώθηκε σε φοιτητική εκδήλωση εντός της Νομικής, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δολοφονική, σύμφωνα με τις μαρτυρίες καθηγητών και φοιτητών, μπροστά στα μάτια των οποίων εκτυλίχθηκε το συμβάν, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ κύριο ζητούμενο είναι η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, η βελτίωση της εφαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η εμπλοκή των πρυτανικών αρχών στην ευθύνη της πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών βίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο νόμος του 2021, που προβλέπει υποβολή σχεδίου ασφαλείας από τα ΑΕΙ προς το υπουργείο Παιδείας, έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανενεργός, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ανοιχτά ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί, προσθέτοντας ότι απαιτείται νέα προσέγγιση.
Επισημαίνουν ότι στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας και της εγκληματικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα, καθώς από το 2019 καταργήθηκε το άσυλο ανομίας, ενώ για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.
Εστιάζουν, ωστόσο, στα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία είναι – όπως τονίζουν – επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια, με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι είναι σαφές για τα συναρμόδια υπουργεία ότι η απόκτηση σχεδίων ασφαλείας από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» τονίζουν από την κυβέρνηση.
Μέτρα που μελετώνται
Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζει η κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης εντός των Ιδρυμάτων, όπως και η επέκταση της χρήσης καμερών ασφαλείας.
Εφόσον κριθεί αναγκαία η διάθεση επιπλέον πόρων, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των σχετικών κονδυλίων.
Παράλληλα, συζητείται η ενεργοποίηση πειθαρχικών μέτρων τόσο για φοιτητές που συμμετέχουν σε επιθέσεις όσο και για Ιδρύματα που παραλείπουν να εφαρμόσουν τον νόμο.
Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής φοιτητών που εμπλέκονται σε καταδρομικές ενέργειες, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ΑΕΙ ως προς το σκέλος της ασφάλειας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.