Στο 3,35% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου

Σταθερά κάτω από το όριο του 0,8% διατηρείται το περιθώριο έναντι των Γερμανικών ομολόγων
Ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν σήμερα 20 Μαΐου στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών.
Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την περασμένη Παρασκευή, διατηρώντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας στο «ΒΒΒ- Το περιθώριο έναντι των Γερμανικών ομολόγων διατηρείται σταθερά κάτω από το όριο του 0,8%.
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ευνοικό προφίλ του Δημίσου Χρέους της Ελλάδος, καθώς η μέση διάρκεια φθάνει τα 19 έτη. Ταυτόχρονα, τα χαμηλά επιτόκια και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους αγοράς στους οποίους είναι εκτεθειμένη, καθώς και τις μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς ομολόγων.
Το τεκμαρτό επιτόκιο του χρέους είναι περίπου 1,5%, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τους αναβαλλόμενους τόκους, πολύ χαμηλότερο από την πορεία αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας, η οποία εκτιμάται σε περίπου 4%. Μετά ταύτα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς στις 30 Μαΐου ακολουθεί και η αξιολόγηση της Scope, με την οποία ολοκληρώνεται ο «χορός» των αξιολογήσεων για το α’ εξάμηνο του 2025.
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 99 εκατ. ευρω σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,35% έναντι 2,59% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,76%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1257 δολάρια από το επίπεδο των 1,1218 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.