Στο 2,3% η ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας το 2025 λέει η ΤτΕ

Στο 2,3% η ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας το 2025 λέει η ΤτΕ


Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με ικανοποιητικό ρυθμό το 2024 (2,3%), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχέως από την κορύφωσή του το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας το 2023, αλλά παρέμεινε σχετικά αυξημένος στο 3% το 2024 λόγω της επίμονης ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες. Τον Μάρτιο του 2025, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,1% εξαιτίας σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Άνοδος στις τιμές των διαμερισμάτων

Στην αγορά κατοικίας, οι τιμές των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται με ισχυρό αλλά επιβραδυνόμενο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν θετικές τους πρώτους μήνες του 2025, με την απασχόληση να αυξάνεται και την ανεργία να μειώνεται περαιτέρω. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε το 2024 (κατά 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση), μετά τη σημαντική μείωσή του το 2023. Τον Ιανουάριο του 2025, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε (κατά 0,8 δισ. ευρώ).

Το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023 κατέγραψε πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο του 1,1%, λόγω αυξημένων φορολογικών εσόδων και χαμηλότερων πρωτογενών δαπανών. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας το 163,9% του ΑΕΠ, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και του αυξημένου πληθωρισμού.

Δάνεια

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σημαντικά το 2024 και στις αρχές του 2025, ευθυγραμμιζόμενη με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των επιτοκίων. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών έχει επιβραδυνθεί. Τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων βρίσκονται σε πτωτική πορεία από τα μέσα του 2023. Οι αποδόσεις και τα περιθώρια απόδοσης των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, καθώς η επίδραση των υψηλών επιτοκίων μετριάστηκε από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η δημοσιονομική συνθήκη το 2024 ήταν ήπια περιοριστική και αναμένεται να καταστεί επεκτατική το 2025 και το 2026 εξαιτίας της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί και σχετίζονται κυρίως με την κλιματική αλλαγή και την αυξημένη παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.

Πηγή: Ot.gr

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων