Ρέστα 87 εκατ. ευρώ από την ενιαία 2024, κίνδυνος να χαθούν όπως έγινε και με τα υπόλοιπα του 2023

Από αυτά τα 87 εκατ. τα περισσότερα αφορούν τη βασική ενίσχυση (77 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα τα πριµ νεαρών αγροτών και την αναδιανεµητική. Οι αρµόδιες αρχές αυτή τη φορά σε αντίθεση µε το έτος ενίσχυσης 2023, έχουν στόχο να εξαντλήσουν τα περιθώρια που τους δίνει ο προϋπολογισµός και ο ευρωπαϊκός κανονισµός και να µην αφήσουν µεγάλα υπόλοιπα στην τελευταία εκκαθαριστική πληρωµή (Οκτώβριος 2025), ενώ θα προηγηθεί και η εκκαθαριστική του Ιουνίου.
Το πώς θα µοιραστούν αυτά τα χρήµατα εξαρτάται από το ποια καθεστώτα ουσιαστικά «υποπληρώθηκαν» µε βάση το µοναδιαίο ποσό που προβλέπει η ΚΑΠ, όπως προβλέπει το θεσµικό πλαίσιο (ΦΕΚ 5170/Β’/2024) για τα αναξιοποίητα κονδύλια, το οποίο τέθηκε σε εφαρµογή µετά τις πληρωµές του 2023.
Για παράδειγµα το έτος ενίσχυσης 2023, πέρα φυσικά από το σύνολο των οικολογικών σχηµάτων, πληρώθηκαν µε λιγότερα χρήµατα από το µοναδιαίο ποσό κυρίως τα βοσκοτοπικά δικαιώµατα (15 ευρώ το στρέµµα αντί για 17,6 ευρώ το στρέµµα) αλλά και τα άλλα δικαιώµατα σε πολύ µικρότερο βαθµό και οι συνδεδεµένες σε µήλα και καλαµπόκι.
Για το 2024 προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επίσηµα στοιχεία για να φανεί πού υπήρξε τέτοιο ζήτηµα. Τα περισσευούµενα ποσά ήταν τότε 89 εκατ. ευρώ µε βάση τα επίσηµα στοιχεία των διαχειριστικών αρχών της ΚΑΠ, εκ των οποίων τα 24,45 εκατ. ευρώ αφορούν την ειδική βάµβακος τα οποία ούτως ή άλλως δεν µπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλο καθεστώς.
Προβληµατισµός για την υποαπορρόφηση στο βαµβάκι
Συνεχώς µειούµενα διαµορφώνονται τα στρέµµατα που είναι επιλέξιµα για την ειδική ενίσχυση βάµβακος, καθώς για το 2024 πληρώθηκαν 2.110.379 στρέµµατα µε συνολικό ποσό 154.743.289,79 και για το 2023 πληρώθηκαν 2.244.346 στρέµµατα µε συνολικό ποσό 164.712.571,51 ευρώ. Και τα δύο ποσά είναι σαφώς µικρότερα από τα διαθέσιµα 189 εκατ. ευρώ καθώς έχουν προβλεφθεί 2,5 εκατ. στρέµµατα αναφοράς για την επιδότηση αυτή.
Το να αλλάξουν τα στρέµµατα αναφοράς και να αυξηθεί το πριµ και το συνολικό ποσό να παραµείνει στα 189 εκατ. ευρώ, είναι µία περίπλοκη διαδικασία µε τις αρµόδιες αρχές να διστάζουν να ανοίξουν ένα τέτοιο κεφαλαιώδες ζήτηµα στα µέσα της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου. Εφόσον όµως συνεχίσει αυτή η εικόνα, στις διαπραγµατεύσεις για την ΚΑΠ µετά το 2027 το κύριο µέλληµα των αρχών είναι πρώτα να διατηρήσουν αυτή την επιδότηση που είναι κάτι τελείως ξεχωριστό από όλες τις υπόλοιπες κοινοτικές επιδοτήσεις και ύστερα να αλλάξουν, αν χρειαστεί τα δεδοµένα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.