Προστασία του ελληνικού ακτινιδίου από πρακτικές υπονόμευσης ζητά η ΕΘΕΑΣ – Fresher

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η επίτευξη αντιληπτών ποιοτικών χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τις σημαντικές ποσότητες παραγωγής του έχουν βοηθήσει το ελληνικό ακτινίδιο να κατακτήσει μια ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια αγορά με τις προοπτικές να είναι θετικές.
Ωστόσο, παρότι το ακτινίδιο είναι προϊόν του οποίου η ποιότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σωστό τρόπο και κυρίως τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής. Η παράμετρος αυτή έχει οδηγήσει διεθνώς σε εποπτεία της έναρξης συγκομιδής είτε από τις αρχές είτε μέσω διεπαγγελματικών συμφωνιών ώστε η έναρξη της συγκομιδής να αρχίζει μετά την επίτευξη προκαθορισμένης ελάχιστης τιμής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, όμως στη χώρα μας υπάρχουν εξαγωγείς που προχωρούν σε συγκομιδή και κρυφές αποστολές προϊόντων στο εξωτερικό πριν την κατάλληλη χρονική στιγμή βάσει των θεσμοθετημένων προδιαγραφών.
Πριν από λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγών Φρούτων, Λαχανικών και Ποτών, Incofruit Hellas, είχε γνωστοποιήσει ότι εδώ και λίγεςε εβδομάδες ελληνικά ακτινίδια διατίθενται στην αγορά της Ολλανδίας, όπως φαίνεται βάσει στοιχείων της πλατφόρμας Fruitsalesprices.com.
«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και υπονομεύει τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2024/25 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία ύψους 340 εκατ. ευρώ κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων. Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:
Η επίτευξη αντιληπτών ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ακτινιδίου σε συνδυασμό με τις σημαντικές ποσότητες παραγωγής του, το έχουν βοηθήσει να κατακτήσει μια ανταγωνιστική θέση παγκόσμια, προσφέροντας εισόδημα στους παράγωγούς και τις οργανώσεις τους.
Οι προοπτικές του φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι θετικές. Το ακτινίδιο αποτελεί ένα προϊόν που η επιζητούμενη ποιότητα καθορίζεται από τον σωστό τρόπο και κυρίως τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής. Αυτή η παράμετρος έχει διεθνώς οδηγήσει σε εποπτεία της έναρξης συγκομιδής, είτε από τις αρχές, είτε μέσω διεπαγγελματικών συμφωνιών, ώστε η έναρξη της συγκομιδής να αρχίζει μετά την επίτευξη προκαθορισμένης ελάχιστης τιμής περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Παρά όμως την ύπαρξη και αυτού του πλαισίου στη χώρα μας, ορισμένοι εξαγωγείς και παραγωγοί, προβαίνουν σε συγκομιδή και κρυφές εξαγωγές πριν την κατάλληλη χρονική στιγμή με βάση τις προδιαγραφές που έχουν θεσμοθετηθεί. Η ενέργεια αυτή βλάπτει πολλαπλά την ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου, των παραγωγών και των οργανώσεων τους.
Ως εκ τούτου, η ΕΘΕΑΣ ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και των ΔΑΟΚ, να σταματήσουν μέσω ελέγχων, αυτές τις πρακτικές που υπονομεύουν τον μέλλον του Ελληνικού Ακτινίδιού, που με τόσο μακροχρόνιο κόπο και προσπάθειες κατακτήθηκε. Οι λανθασμένες αυτές πρακτικές πρέπει να σταματήσουν.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.