Προς διευθέτηση από την ΕΑΣ Νάξου οι νομικές διαδικασίες για δικό της ΠΟΠ Αρσενικό αλλά και σχέδια για συνεταιριστικό πάρκο αγελαδοτροφίας και τυποποιητήριο – Τυροκόμος

Μια πρώτη γεύση για το τρίπτυχο των φιλόδοξων στόχων, που θέτει η συνεταιριστική οργάνωση, δίνει στην Agrenda ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καπούνης, ο οποίος μόλις πρόσφατα, στις 22 Ιουνίου του 2025, «αναβαπτίστηκε» με τη ψήφο των μελών της ΕΑΣ Νάξου και θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια.
«Ξεμπερδεύουμε με τη διαμάχη για το Αρσενικό»
«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δικαστική διαμάχη με ένα γείτονα, αλλά νομίζω ότι τώρα ξεμπερδεύουμε και πιστεύω ότι το 2026 θα είναι η χρονιά που θα παράξει και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το δικό της ΠΟΠ Αρσενικό», σημειώνει ο κ. Καπούνης, για την υπόθεση που έχει διχάσει το νησί, καθώς με βάση το φάκελο για την κατοχύρωση κατά ΠΟΠ, μόνο όσοι ζουν στο βόρειο ορεινό τμήμα της Νάξου έχουν το δικαίωμα να παράγουν το φημισμένο «Αρσενικό».
Εφόσον πράγματι οδεύουν προς επίλυση οι νομικές εκκρεμότητες που απαγορεύουν την ενεργοποίηση του τυροκομείου, η δραστηριοποίηση της ΕΑΣ Νάξου στο κομμάτι του Αρσενικού, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην αιγοπροβατοτροφία του νησιού, δεδομένου ότι θα μπει πιο δυναμικά στο παιχνίδι της αγοράς αιγοπρόβειου γάλακτος και η Ένωση.
«Αυτή τη στιγμή μια σημαντική ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος του νησιού πωλείται σε τυροκομεία εκτός Νάξου με χαμηλές τιμές, διότι οι ανάγκες της Ένωσης σε αυτού του είδους το γάλα, περιορίζονται κυρίως για την παραγωγή γραβιέρας. Εκεί, όμως, η αναλογική συμμετοχή για το αιγοπρόβειο γάλα είναι στο 20% και το υπόλοιπο 80% καλύπτεται από αγελαδινό. Αν μπούμε όμως και στο Αρσενικό, που είναι ένα προϊόν το οποίο περπατά στην αγορά, θα μπορούμε να απορροφήσουμε όλο το αιγοπρόβειο γάλα της Νάξου και οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν υψηλότερη τιμή», τονίζει ο κ. Καπούνης.
Συνεταιριστικό πάρκο για αγελάδες
Ένα ακόμη σημαντικό project που έχει μπει στη σειρά για να εκκινήσει αφορά στη δημιουργία ενός συνεταιριστικού πάρκου για αγελάδες. «Η ιδέα είναι να στήσουμε ένα συνεταιριστικό σχήμα, στο οποίο η Ένωση θα έχει 51% και το υπόλοιπο 49% θα ανήκει σε τρίτους. Αποστολή του σχήματος θα είναι να λειτουργήσει μία φάρμα με 500 αρμεγόμενες αγελάδες. Θα φέρουμε ζώα βελτιωμένα από το εξωτερικό, ενώ επίσης κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι σε μεγάλη ηλικία ή νέοι οι οποίοι θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, θα μπορούν, για να μη χαθεί το ζωικό τους κεφάλαιο από το νησί, να φέρνουν τα ζώα τους στο πάρκο. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν ένα εισόδημα, κάτι σαν μέρισμα για τα ζώα τους που θα τα διαχειρίζεται το πάρκο και θα περιορίσουμε τον κίνδυνο να αφανιστεί η κτηνοτροφία από το νησί λόγω έλλειψης διαδοχής», εξηγεί ο κ. Καπούνης. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος η ΕΑΣ Νάξου έχει ένα χώρο περίπου 30 στρεμμάτων, κοντά στο τυροκομείο της, αλλά καθώς η επένδυση υπολογίζεται πως θα υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ, για τις υποδομές και την αγορά των ζώων, επιδιώκεται να βρεθεί -εντός του 2025 – 26- κάποιο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για να υλοποιηθεί.
Νέα μονάδα τυποποίησης με αιχμή την πατάτα
Σε στάδιο ωρίμανσης εισέρχεται, όμως, και το πλάνο για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας τυποποίησης που θα επικεντρώνει στην πατάτα και σε άλλα προϊόντα που παράγει το νησί. Με την προωθούμενη μονάδα, η Ένωση σχεδιάζει να επεκταθεί και σε ημιέτοιμο προϊόν, όπως πατάτα καθαρισμένη σε σκαφάκι, με κρέας, μυρωδικά και βούτυρο Νάξου, το οποίο θα το παίρνει ο καταναλωτής, θα το ζεσταίνει και θα το τρώει, σε τυποποίηση λαδιού, αλλά και σε συσκευασίες μερίδας με μέλι, βούτυρο και μαρμελάδα, στοχεύοντας στο πρωινό των ξενοδοχείων του νησιού και όχι μόνο. «Ο φάκελος είναι έτοιμος, μόλις ανοίξει πρόγραμμα θα καταθέσουμε το αίτημα και πιστεύω το 2026 – 27 η επένδυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμη», εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.
Πέραν αυτών, η Ένωση προσφάτως ολοκλήρωσε και τυπικά τη μεγάλη επένδυση για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο υφιστάμενο τυροκομείο της, η οποία αν και ξεκίνησε με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, τελικά ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν, πάντως, η μονάδα είναι από τις πιο σύγχρονες πλέον κι η επεξεργαστική δυναμικότητά της σε γάλα από τους 40 τόνους την ημέρα, έφτασε στους 100 τόνους.
Ναυαρχίδα ως προς τη γκάμα των προϊόντων που παράγει παραμένει η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου, η οποία έχει μια ετήσια παραγωγή κοντά στους 1.250 τόνους και άλλοι περίπου 250 τόνοι είναι το λευκό τυρί, το ορεινό, το κεφαλοτύρι κι η φραντζόλα, ενώ η έρευνα για την προσθήκη και νέων κωδικών δεν σταματά.
Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της ΕΑΣ Νάξου, το 2024, όπως μας είπε ο κ. Καπούνης «έκλεισε με κύκλο εργασιών 26,2 εκατ. ευρώ οριακά μειωμένο κατά 150.000 ευρώ έναντι του 2023, μια χρονιά που λόγω της ξηρασίας χάθηκε ένας τζίρος πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ από την πατάτα. Για φέτος πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η πατάτα. Αν πάει η πατάτα καλά αναμένεται να έχουμε μια αύξηση από 5% έως 10% στον κύκλο εργασιών και να συνοδευτεί και πάλι με θετικό αποτέλεσμα».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.