Προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία – Τυροκόμος

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει πλούτο σε υδάτινους πόρους, γεωργικά προϊόντα και ορυκτό πλούτο, γεγονός που καθιστά εφικτή την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και του εμπορίου κτηνοτροφικών προϊόντων. Ωστόσο, η απόδοση της μεταποίησης σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την δυναμική που έχει ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος εμφανίζει συρρίκνωση ακόμα και αυτής της υπάρχουσας κατάστασης με την υπολειτουργία μεγάλου αριθμού βιοτεχνικών μονάδων ή και τη διακοπή της λειτουργίας τους. Τα δεδομένα του Νομού σύμφωνα με τα προγραμματιζόμενα και ολοκληρωμένα έργα οδικής μεταφοράς, βλέπε ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου και υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου – Πρέβεζας, αν και προσφέρουν σημαντική στήριξη και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, δεν έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν αυτή την τάση.
Ανάλυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Η Αιτωλοακαρνανία καλύπτεται κατά 45% από βοσκότοπους, ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει τον κλάδο. Όμως, η κτηνοτροφία δεν ακολουθεί βιομηχανικά πρότυπα και παρουσιάζεται κατακερματισμένη, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κτηνοτρόφων να διαθέτουν μικρές οικογενειακές μονάδες.
Αναφορικά με τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα είδη που εκτρέφονται είναι κυρίως βοοειδή και αιγοπρόβατα, ενώ και η χοιροτροφία αποτελεί έναν δραστήριο κλάδο στην εν λόγω περιφέρεια. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός των πέντε βασικών ειδών οικόσιτων ζώων, που προκύπτουν από όλες τις εκμεταλλεύσεις του νομού για το 2020 παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το 2009. Πιο συγκεκριμένα η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάζεται στην περίπτωση των χοίρων (69,9%), των πουλερικών (61,4%) και των αιγών (52,8%). Μικρότερες μειώσεις παρουσιάζονται στην περίπτωση των βοοειδών (25,4%) και στην περίπτωση των προβάτων (37,3%).
Παραγωγή τυροκομικών προϊόντων
Η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στο νομό αφορά ως επί το πλείστο διάσπαρτες μικρές και μεσαίες ιδιωτικές τυροκομικές μονάδες, τα οποία παράγουν και τυροκομικά προϊόντα τυποποίησης και ονομασίας προέλευσης, όπως η κεφαλογραβιέρα, η φέτα και το Τσαλαφούτι. Σημαντικό μέρος της ντόπιας παραγωγής γάλακτος απορροφούν οι βιομηχανίες γάλακτος “ΦΑΓΕ” και “ΔΩΔΩΝΗ“. Μάλιστα, η “ΦΑΓΕ” κατασκεύασε στην περιοχή του δήμου Νεάπολης εργοστάσιο τυροκομικών προϊόντων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.