Προθέσεις για σκληρό σιτάρι μέχρι τα 25 λεπτά, οι μικροί μύλοι σηκώνουν την αγορά

Συγκεκριµένα, κυκλοφόρησε εδώ και λίγες µέρες η είδηση (από στόµα σε στόµα) πως κλείστηκε «συµφωνία» για όλους κι όλους 3.000 τόνους ελληνικού σκληρού σίτου για παράδοση στα µέσα Ιουνίου, σε τιµή που δεν έχει ακριβώς αποσαφηνιστεί, δίχως επίσης να είναι ξεκάθαρο και για τι ποιότητες µιλάµε. Όσον αφορά την τιµή, άλλος λέει 265 ευρώ ο τόνος, άλλος 270 ευρώ ο τόνος και άλλος 275 ευρώ ο τόνος. Όπως και να χει, η συγκεκριµένη εξέλιξη µοιάζει περισσότερο µε… δήλωση προθέσεων ενόψει Ιουνίου.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Κάπως έτσι, η πλευρά των εµπόρων διαµηνύει ήδη χαµηλόφωνα πως δύσκολα θα επιτευχθούν επίπεδα FOB άνω των 280 ευρώ ο τόνος, τουλάχιστον τις πρώτες βδοµάδες της νέας σεζόν. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται να στρώνουν σταδιακά το δρόµο για κλεισίµατα σε ένα εύρος από 21 λεπτά για τα όποια τυχόν µεταβροχικά/δεύτερης και τρίτης διαλογής µέχρι και 23 λεπτά για τις καλές ποιότητες. Σηµειοτέον, την τιµή στα 23 λεπτά για σιτάρι Σ1, επικοινώνησαν προφορικά πρώτες πριν δύο – τρεις εβδοµάδες, εταιρίες που προµηθεύονται σκληρό κυρίως συµβολαιακά, για όσες ποσότητες χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον. Σύµφωνα λοιπόν µε το επικρατές αφήγηµα, µόνο µε ένα τέτοιο επίπεδο τιµών παραγωγού, θα είναι σε θέση ο έµπορος να αθροίσει τα έξοδα µέχρι το λιµάνι (3 µε 3,5 λεπτά το κιλό) συν το όποιο κέρδος του (µισό µε 1 λεπτό) ώστε να «δέσει το γλυκό» στα 260 – 270 ευρώ ο τόνος FOΒ, µέχρι να βγει ο Ιούνιος.
Οι µικροί µύλοι σηκώνουν την αγορά
Εκεί που θα έχει ενδιαφέρον η κατάσταση, είναι στις ποσότητες που προορίζονται για τους µικρούς µύλους, οι οποίοι ήδη τηλεφωνούν και επικοινωνούν πως είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν τα 24 ή ακόµη και τα 25 λεπτά στον παραγωγό «µιλώντας τελευταίοι». Στο πεδίο, η µέχρι στιγµής εξέλιξη της καλλιέργειας είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Από τη Βοιωτία µέχρι τη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική, ο καιρός ευνόησε την καλλιέργεια, ενώ µερικά χιλιοστά που αναµένονταν ως το Σάββατο, έστω και οριακά δεν φαίνεται να κάνουν ζηµιά σε πρωτεΐνες και υαλώδη.
Από 29 λεπτά αρχίζει το τούρκικο, στα 310 ευρώ σταμάτησε η Φότζια
Ξεκίνησε τις προηγούµενες µέρες ο αλωνισµός σκληρού σίτου στη Σικελία, ενώ από βδοµάδα ξεκινά σταδιακά και η Τουρκία το τελετουργικό της συγκοµιδής, µε τα χρηµατιστήρια της Ιταλίας να τηρούν εφεξής «σιγή ασυρµάτου» µέχρι περίπου τις 20 Ιουνίου, πριν δηλαδή αναρτηθούν επίσηµα οι πρώτες τιµές της νέας σεζόν. Στην τελευταία λίστα τιµών για την σοδειά του 2024, η πρώτη ποιότητα κράτησε τιµή αποθήκης έως 310 ευρώ ο τόνος.
Σε όλη τη Μεσόγειο -µε την εξαίρεση της Τουρκίας- αναµένεται µια εξαιρετική ποσοτικά παραγωγή, µε ανάµεικτες ποιότητες, κάτι που αναµένεται να φέρει µια ήπια πίεση στην αγορά µέχρι να βγει ο Ιούνιος, κατάσταση ωστόσο που µπορεί να διαφοροποιηθεί στη συνέχεια.
Όσον αφορά την ζήτηση, τον πρώτο λόγο φυσικά τον έχει ο πελάτης – εισαγωγέας. Στην περίπτωση του σκληρού σίτου, ο συνήθης ύποπτος είναι η Ιταλία. Η χώρα αναµένει µια σοδειά κοντά στα ιστορικά υψηλά της, δηλαδή της τάξης των 4,10 µε 4,20 εκατ. τόνων, αυξηµένη σχεδόν 20% συγκριτικά µε το 2024. Αυτή η πραγµατικότητα είναι που κάνει τους Ιταλούς να πληρώνουν πολύ λιγότερα εδώ και κάνα µήνα, τραβώντας προσωρινά προς τα κάτω τα Ελληνικά, τα Ισπανικά αλλά και τα Τούρκικα FOB.
Από την Τουρκία, ακούγεται τις τελευταίες µέρες ένα επίπεδο τιµής για τα καινούρια στάρια αρκετά υψηλό, κοντά στις 12.000 λίρες ο αµερικ. τόνος, ήτοι 29 µε 29,5 λεπτά το κιλό. Βέβαια θα πρέπει να σηµειωθεί πως η Τουρκία έχει ισχυρή βιοµηχανία ζυµαρικών και δεν είναι ιδιαίτερα εξαρτηµένη από τις εξαγωγές. Μερικές βέβαια χρονιές, όπως το 2023, η χώρα την έκανε τη ζηµιά στην αγορά, κάτι ωστόσο που απέφυγε να κάνει το 2024 και για την ώρα φαίνεται πως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνει το 2025. Το γεγονός ότι οι πρώτες τοπικές τιµές παίζουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, προσφέρει έναν βαθµό ασφάλειας πως το σκληρό αυτό δεν θα µπορεί να εξαχθεί σε επίπεδο τιµής ανταγωνιστικό για τις ευρωπαϊκές σοδειές.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.