Προβληματισμούς για τον αντίκτυπο της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ εκφράζουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί – Τυροκόμος

Πιο συγκεκριμένα, η EDA τονίζει ότι παρότι η συμφωνία αποτρέπει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των δασμών και φέρνει μια σχετική σταθερότητα στο διατλαντικό εμπόριο, το γεγονός ότι η ΕΕ επιτρέπει σε περίπου 20.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων αμερικανικής προέλευσης να εισέρχονται εντός των συνόρων της χωρίς δασμούς δημιουργεί για αυτά ευνοϊκές συνθήκες πρόσβασης στην αγορά σε επίπεδα που ξεπερνούν τις ποσοστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Από την άλλη, η EDA αναφέρει ότι προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει πρόσβαση στη Mercosur για 10.000 τόνους τυριών χρειάστηκαν περισσότερες από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, ενώ η συμφωνία της Κομισιόν με τις ΗΠΑ επιτρέπει στην ίδια ποσότητα να εισέρχεται στη Γηραιά υπό παρόμοιες συνθήκες άμεσα.
Τέλος, η EDA τονίζει ότι η επιβολή δασμών ύψους 15% σημαίνει ότι γαλακτοκομικά προϊόντα της Γηραιάς που αποστέλλονταν στις ΗΠΑ με μικρότερο ποσοστό δασμών, πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένα κόστη.
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της EDA θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσει με εκπροσώπους της βιομηχανίας γαλακτοκομικών των ΗΠΑ και κυβερνητικούς εκπροσώπους για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν.
Με πληροφορίες από dairyindustries.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.