Πολύ πιθανό να χαθούν τα ζωικά πριμ 2025 λόγω μη κατάρτισης κτηνοτρόφων

Πολύ πιθανό να χαθούν τα ζωικά πριμ 2025 λόγω μη κατάρτισης κτηνοτρόφων


Μία φόρµουλα που εξετάζεται είναι ουσιαστικά να «εκπαιδευτούν» οι κτηνοτρόφοι από τους συνεταιρισµούς στους οποίους είναι µέλη. ∆ηλαδή, µε λίγα λόγια, όσοι είναι συνεταιρισµένοι να θεωρείται ότι λαµβάνουν ήδη κάποιου είδους κατάρτιση από τους ζωοτέχνες που απασχολούνται στα συλλογικά σχήµατα και να έχουν µε αυτόν τον τρόπο απαλλαγή. Οι υπόλοιπο, ίσως να χρειαστεί να περάσουν το κατώφλι ενός πιστοποιηµένου Φορέα Συµβουλευτικής µέσα στο έτος, για να ολοκληρώσουν την υποχρέωση. Προς το παρόν βέβαια τίποτα δεν είναι επίσηµο, πέρα από το γεγονός πως οι υπουργικές αποφάσεις αναφέρουν καθαρά ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), µετά την 1/1/2025 για να πληρωθούν συνδεδεµένη ενίσχυση µε βάση το φετινό ΟΣ∆Ε (βλ. ΦΕΚ 3702/Β/2023, Άρθρο 3 παράγραφος 5 για επιλεξιµότητα στα αιγοπρόβατα και ΦΕΚ 3477/Β’/2023, Άρθρα 4, 5 και 6 που αφορούν την επιλεξιµότητα στα βοοειδή). Σηµειώνεται πως η παραπάνω υποχρέωση δεν έχει καµία σχέση µε το έτος ενίσχυσης 2024, που αναµένουν να πληρωθούν τις συνδεδεµένες οι αιγοπροβατοτρόφοι το δεύτερο 15νθήµερο του Μαΐου.

Πού είναι το σύστηµα AKIS;

Το AKIS στο οποίο πρέπει να συµµετέχουν οι κτηνοτρόφοι, σηµαίνει Σύστηµα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτοµίας. Είναι δηλαδή ένα σύστηµα «µε σκοπό τη δικτύωση, διασύνδεση και επικοινωνία όλων των βασικών φορέων που εµπλέκονται στη δηµιουργία, διάχυση και εφαρµογή της γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας σε εθνικό επίπεδο» όπως ανέφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε δελτίο Τύπου µε τίτλο: «Πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία η 1η πανηγυρική Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής του Συστήµατος “ΑΚΙS”» που κυκλοφόρησε στις 14 ∆εκεµβρίου 2024. Από τα… πανηγύρια έως την πράξη µάλλον ο δρόµος είναι ακόµη πολύ µακρύς, εφόσον προσπαθούν οι διαχειριστικές αρχές µε διάφορα τεχνάσµατα να ξεπεράσουν αυτόν τον σκόπελο ώστε να µην γίνει κάποιο πολύ σοβαρό «ατύχηµα» µε τη συνδεδεµένη ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν µε τις ευρωπαϊκές αρχές για οποιαδήποτε αλλαγή θελήσουν να κάνουν, γιατί χωρίς το «AKIS» δεν θα είχαµε συνδεδεµένη ενίσχυση στα αιγοπρόβατα την τρέχουσα περίοδο.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων