Πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες από τα στατιστικά που ανακοίνωσε η Κομισιόν
Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόσφατο report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), το οποίο προκαλεί πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για την ακρίβειά του σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή 2025/26.
Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά την Τυνησία όπου προβλέπει 270 χιλ. τόνους ενώ όλοι οι άνθρωποι της αγοράς καθώς και οι πρώτοι μήνες της συγκομιδής συμφωνούν για μια παραγωγή που θα ξεπεράσει τους 450 χιλ τόνους.
Και ενώ η Κομισιόν υποεκτιμά σημαντικά την Τυνησία υπερεκτιμά την Τουρκία δίνοντάς της 290 χιλ. τόνους ενώ οι πραγματικές εκτιμήσεις μιλούν για 200 – 220 χιλ. τόνους. Μια μικρή υπερεκτίμηση βλέπουμε και για την Ελλάδα για την οποία προβλέπει 220 χιλ. τόνους ενώ είναι αμφίβολο αν φτάσει ακόμη και τους 200 χιλ. τόνους.
Οι προβλέψεις για την Ισπανία αναφέρουν 1.372 χιλ. τόνους, νούμερο που συμπίπτει με τις νεώτερες εκτιμήσεις, πολύ μειωμένες από τις προβλέψεις της άνοιξης.
Τελικά, για το κρίσιμο νούμερο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου η Κομισιόν εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στους 3,23 εκατ. τόνους καταγράφοντας μείωση 9,45% σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο. Με την επιφύλαξη πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια κατανάλωση, αυτή η παραγωγή οριακά θα επαρκέσει για να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή εμπορική κάνοντας γέφυρα αποθεμάτων για την επόμενη 2026/27.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς τους 2 εκατ. τόνους, ωστόσο σε σύγκριση με την περίοδο 2024/25 προβλέπεται πτώση της τάξης του 2,56%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για τις χώρες εκτός ΕΕ, όπου η Κομισιόν προβλέπει συνολική παραγωγή 1,17 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 19,41% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετές ελαιοπαραγωγικές ζώνες, λόγω κλιματικών συνθηκών, κόστους παραγωγής και μειωμένης απόδοσης.
Παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου
Στην Ισπανία, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1,37 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση 3% σε σχέση με πέρυσι. Πιο έντονη είναι η πτώση σε Πορτογαλία και Ελλάδα, όπου οι απώλειες υπολογίζονται στο 15% και 12% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Ιταλία καταγράφει εντυπωσιακή ανάκαμψη, με αύξηση της παραγωγής κατά 21%, έπειτα από μια πολύ κακή περσινή χρονιά που είχε οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παραγωγή ελαιολάδου ανά χώρα στην ΕΕ
Για την Ελλάδα, η πρόβλεψη μείωσης κατά 12% αποτυπώνει τις συνεχιζόμενες πιέσεις που δέχονται οι ελαιοπαραγωγοί, τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τις αυξημένες εισροές στην καλλιέργεια. Η υποχώρηση της παραγωγής ενδέχεται να επηρεάσει τόσο την εσωτερική αγορά όσο και τις εξαγωγές, σε μια περίοδο όπου η διεθνής ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Για τις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκτιμήσεις είναι επίσης αρνητικές. Η Κομισιόν προβλέπει μείωση κατά 21% στην Τυνησία, 43% στην Τουρκία και 10% στη Συρία.
Εξαίρεση αποτελεί το Μαρόκο, στο οποίο αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 33%, δείχνοντας ότι ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αφρικής ενισχύουν σταδιακά τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη του ελαιολάδου.
Παραγωγή ελαιολάδου εκτός ΕΕ
Για την ολοκληρωμένη περίοδο 2024/25, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ ανήλθε στους 2,11 εκατ. τόνους, καταγράφοντας άνοδο 13,56%. Η Ισπανία ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός, με 1,419 εκατ. τόνους, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση των ελαιώνων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή για το ίδιο έτος έφτασε περίπου τα 3,57 εκατ. τόνους, σημειώνοντας σημαντική άνοδο, γεγονός που καθιστά τη φετινή προβλεπόμενη υποχώρηση ακόμη πιο αισθητή.
Παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




