Περιβαλλοντικοί και κλιματικοί στόχοι: Απαιτείται ταχύτερη πρόοδος
Η δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους του 8ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον (8ο ΠΔΠ) που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δείχνει ότι η ΕΕ βρίσκεται εν μέρει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών σκοπών και στόχων της για το 2030, καταδεικνύοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Η αξιολόγηση δείχνει θετική πρόοδο σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της προώθησης των πράσινων οικονομικών. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να αντιστραφεί η πτωτική τάση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, να επιτευχθεί συστημική αλλαγή σε όλα τα συστήματα (π.χ. τρόφιμα, ενέργεια και κινητικότητα) και να διασφαλιστεί η ευημερία για όλους εντός των ορίων του πλανήτη.
Η έκθεση υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εφαρμογής της συμφωνημένης νομοθεσίας και της οριστικοποίησης των εκκρεμών νομοθετικών πράξεων που προτείνει η Επιτροπή. Αναγνωρίζει επίσης τη σημασία της θέσπισης νέων πρωτοβουλιών, όπως η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτων και η επίτευξη συστημικών αλλαγών στην ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία και την κινητικότητα. Τα συνοδευτικά μέτρα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στην πράξη.
Αναμένεται πρόοδος όσον αφορά τη μετατόπιση της φορολογίας από την εργασία σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν περισσότερους πόρους και προκαλούν περισσότερη ρύπανση. Επιπλέον, απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος σε ολόκληρη την ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων, σύμφωνα με τη δέσμευση του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα.
Για να διασφαλίσουμε ότι ζούμε εντός των ορίων του πλανήτη, απαιτείται επίσης μεγαλύτερη πρόοδος στα βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να μειωθεί η υπερβολική χρήση υλικών και ενέργειας. Η υπερβολική χρήση των πόρων οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους και οδηγεί σε σημαντική πίεση στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Η αντιμετώπιση της παραγωγής και της κατανάλωσης θα βοηθήσει επίσης την οικονομία της ΕΕ να γίνει πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία.
Οι τάσεις και οι αξιολογήσεις δεν έχουν αλλάξει από την πρώτη έκθεση. Η μόνη εξαίρεση είναι η κατανάλωση ενέργειας, για την οποία η αξιολόγηση βελτιώθηκε ελαφρώς. Παρά την πρόσφατη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη των νέων στόχων ενεργειακής απόδοσης για το 2030.
Η έκθεση προόδου βασίζεται στο πλαίσιο παρακολούθησης του 8ου ΠΔΠ, το οποίο υπέβαλε η Επιτροπή το 2022. Παρακολουθεί και αξιολογεί την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων στην ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της.
Με βάση δεδομένα, στοιχεία και εμπειρογνωσία, η έκθεση αξιολογεί την πρόοδο της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα, μια οικονομία αποδοτικής χρήσης των πόρων, την αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.