Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (3/4/2026)
Αγαπητοί μου αναγνώστες και αγαπητές μου αναγνώστριες,
Συνεχίζουμε να παραμένουμε στη θετική αξιολόγηση των συνεχιζόμενων βροχών, που ενισχύουν τις προϋποθέσεις για μια καλή επόμενη εσοδεία 2026/27, παρά τις μεγάλες «αστικές καταστροφές» που συνεπάγονται. Στο μεταξύ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται έχοντας κλείσει μήνα με τις αβεβαιότητες μάλλον να εντείνονται παρά να εκτονώνονται προς μια γρήγορη ειρήνη.
Πάσχα των Καθολικών μεθαύριο, Ορθόδοξο την επόμενη εβδομάδα χωρίς οι αγορές και η κατανάλωση να δείχνουν κάποια ζωηράδα, ίσα – ίσα το αντίθετο. Η άνοδος του ενεργειακού κόστους αναπόφευκτα επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας -προφανώς και της αγροτικής- με τους καταναλωτές τελικούς αποδέκτες αυτών των πιέσεων.
Την επικρατούσα νηνεμία της για μια ακόμη εβδομάδας εντελώς υποτονικής ελληνικής αγοράς ήρθε ξαφνικά να ταράξει μια πράξη που ανακοινώθηκε από τον συνεταιρισμό Παπαδιάνικων (Λακωνίας) για πώληση δύο βυτίων με 5,45 €/κιλό. Πρόκειται για ποιότητες εξτρίσιμων με όλα τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όμως το ερώτημα είναι αν σε μία αγορά απραξίας, που και το 5,10 δεν ακουγόταν, αυτό το ξαφνικό 5,45 δύο βυτίων πόσο ρεαλιστικό είναι ώστε να βασιστεί μια ανάκαμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος;
Κατά τα άλλα παρατηρείται μια μικρή άνοδος στα λαμπάντε ακολουθώντας τη γενικότερη τάση προς β΄ποιότητες μειωμένου κοστολόγιου.
Ακολουθούν οι τιμές αυτής της εβδομάδας στην Ελλάδα σχεδόν αναλλοίωτες, ονομαστικά τουλάχιστον, από της προηγούμενης, (βυτίο, ex-work):
Περιοχή
Τιμή (€/kg)
Λακωνία έξτρα
4,25 – 5,45 (*⇑)
Μεσσηνία έξτρα
4,00 – 5,20 (**) (=)
Κρήτη έξτρα
4,40 – 5,00 (=)
Παρθένο 1,2°
3,30 – 3,70 (=)
Λαμπάντε 5°
2,30 – 2,60 (⇑)
(*) Για τα δύο βυτία που προαναφέραμε
(**) Για το δυσεύρετο ΠΟΠ Καλαμάτα
Υ.Γ. Ευχαριστώ τους νέους «αγροτοσυντάκτες» -«αγροτοπληκτρολόγους» το ορθότερο-, που αναπαράγουν τα γραφόμενά μου των τελευταίων εβδομάδων. Έτσι, μάλλον άθελά τους, ενισχύουν την απήχηση των αναλύσεών μου. Όμως για εκείνους προδιαγράφεται ένα μάλλον αμφίβολο δημοσιογραφικό μέλλον αν επαναπαυθούν και συνηθίσουν στις ευκολίες του copy paste με ολίγη ΑΙ. Τα ίδια και πιο έντονα ισχύουν για τους «αγροτοεκδότες» που επωάζουν αυτές τις πρακτικές. Κατά τα άλλα συνεχίζει πάντα να ισχύει η πρόταση της Άξιον Εκδοτικής για πρωτόκολλο καλής ελληνικής αγροτικής δημοσιογραφίας.
~~~…~~~
Αποποίηση ευθύνης: Στο olivenews.gr καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι πηγές πληροφόρησης να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Ωστόσο, δεν αποτελούν εμπορικές συμβουλές και δεν φέρουμε ευθύνη για ενδεχόμενες αγοραπωλησίες των αναγνωστών και αναγνωστριών μας.
Η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου επιτρέπεται μόνο εφόσον συνοδεύεται από ενεργό σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του olivenews.gr.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




