Παραμένει σε αρνητικό σημείο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Παραμένει σε αρνητικό σημείο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα


Οι σταθερά υψηλές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών διατηρούν τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (Inflation Monitor). Και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας διότι δείχνει πως η ακρίβεια έχει απλωθεί παντού και δεν αναμένεται να…αποσυρθεί Οι τιμές των νωπών τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν 0,8% (ήταν σταθερές τον Δεκέμβριο), ενώ στα επεξεργασμένη τρόφιμα, καπνό και αλκοόλ οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,3% (όπως και τον Δεκέμβριο). Στην αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε και η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 2,6% (από αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο). Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 4,4% τους τελευταίους μήνες έναντι 2,7% στην Ευρωζώνη.

Ανοδική τάση

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν παραμένει μόνο επίμονος αλλά καταγράφει ανοδικές τάσεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Συγκεκριμένα ανήλθε τον Ιανουάριο στο 2,7% έναντι 2,6% που ήταν το Δεκέμβριο. Βέβαια, υπάρχουν και σοβαρές αναλύσεις οι οποίες αναφέρουν ότι δε θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τη συνέχιση του φαινομένου.

Πάντως, σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, ο τομέας της στέγασης εμφάνισε αύξηση τιμών +4,6%, αυτός της ένδυσης είχε άνοδο +5,4%, ενώ σημαντική ήταν η ενίσχυση τιμών κατά +5,1% σε ξενοδοχεία και εστίαση, κάτι που δείχνει πως η ακρίβεια έχει «απλωθεί» σε πολλά σημεία της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας.

Την πρωτοκαθεδρία στην αύξηση των τιμών έχουν τα αεροπορικά εισιτήρια με άνοδο +31,6%, ενώ ακολουθεί το φυσικό αέριο με τις τιμές να αυξάνονται +26,5%. Πολύ ψηλά και τα ξενοδοχεία με αυξήσεις +16,8%

Το ενδεχόμενο να σημειωθεί ανοδική τάση του πληθωρισμού στην Ε.Ε. έρχεται να βρει την Ελλάδα σε μια φάση κατά την οποία ο εθνικός πληθωρισμός βρίσκεται σε απόκλιση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης κυρίως λόγω μεγαλύτερων ανατιμήσεων στις υπηρεσίες και του υψηλότερου δομικού πληθωρισμού.

Η διαφορά με την ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια

Η διαφορά του 0,6% για την Ελλάδα (2,5% στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο), οφείλεται εκτός από τις ατέλειες της εσωτερικής αγοράς και στην επίδραση των τιμών της ενέργειας, η άνοδος των οποίων επηρεάζει νωρίτερα απ’ ό,τι στην Ευρώπη, τις τιμές όλων των αγαθών και των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δεν είναι και οι πλέον ευοίωνες καθότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επόμενη 3ετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (HICP) αναμένεται να αποκλιμακωθεί προσεγγίζοντας το 2% έως το τέλος του 2026, αν και θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, το 2027 αναμένεται προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού στο 2,5%, λόγω της εφαρμογής του ETS2 στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,2% έως το 2027, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες.

 Πηγή:Ot.gr

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων