Πανικός στα βιολογικά τρέχει τώρα ο ΕΛΓΟ για να προλάβει τα χειρότερα, επιπτώσεις εκ νέου στις πληρωμές

Οι πληροφορίες θέλουν το μέγαρο Μαξίμου να… βάζει γκάζια, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα «πυρκαγιά» που φαίνεται να φουντώνει, με επίκεντρο τις ενισχύσεις που δίνονται τα τελευταία χρόνια στα βιολογικά (ΠΑΑ και eco-schemes), η οποία με τη σειρά της δείχνει να αναγνωρίζει τις αδυναμίες στο σύστημα των πιστοποιήσεων και σπεύδει να επανεξετάσει όλες τις διαπιστεύσεις που έχουν δοθεί σε όλους τους πιστοποιητικούς φορείς από το ΕΣΥΔ και έχουν πάρει την τελική έγκριση και από το ίδιο το υπουργείο (ΥΠΑΑΤ).
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Αναλυτικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αναφέρεται:
Εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στους πιστοποιητικούς φορείς
Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση σαρωτικών ελέγχων στον τομέα των βιολογικών προϊόντων σε όλους τους πιστοποιητικούς οργανισμούς και στους πιστοποιημένους από αυτούς παραγωγούς, μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Μετά από σχετικές καταγγελίες που περιήλθαν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίες διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές από τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Τσιάρα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός, σε σύσκεψη με τους Γενικούς Γραμματείς, Σπύρο Πρωτοψάλτη και Αντώνη Φιλιππή και την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την επέκταση των ελέγχων του Οργανισμού σε όλους τους πιστοποιητικούς φορείς, που έχουν διαπιστευθεί από το ΕΣΥΔ και έχουν πάρει έγκριση από το ΥΠΑΑΤ.
Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
Α. Η άμεση αποστολή κλιμακίων ελέγχων σε όλους τους πιστοποιητικούς φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στις σχετικές καταγγελίες. Οι έλεγχοι που ήδη διεξάγονται στους πιστοποιητικούς φορείς για τη βιολογικότητα των αγροτικών προϊόντων και των παραγωγών που συμμετέχουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα διευρύνονται για το σύνολο του πιστοποιητικού έργου των ΟΕΠ (Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης).
Όπου απαιτηθεί, θα ζητηθεί η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
Β. Για την αποτελεσματική διεξαγωγή των ελέγχων, ζητήθηκε από τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η ανάκληση των αδειών των εργαζομένων, όπου απαιτείται.
Γ. Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας «παγώνουν» όλοι οι νέοι φάκελοι, που έχουν πάρει διαπίστευση από το ΕΣΥΔ και εκκρεμεί η έγκρισή τους στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Δ. Επανέλεγχος όλων των Πιστοποιητικών Φορέων από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ε. Για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου του συστήματος πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, αποφασίστηκε η αναβάθμιση της αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής (ομάδα εργασίας) για τη βιολογική γεωργία βάσει του Κανονισμού ΕΕ 848/2018 σε task force, με σκοπό την επανεξέταση του συστήματος ελέγχου καθώς και των επιβαλλόμενων κυρώσεων, ώστε οι σχετικές ρυθμίσεις να ενσωματωθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.