«Πέρασε» η πρόταση για την αλλαγή στο καθεστώς προστασίας του λύκου
Οδηγία για τους οικοτόπους: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη στοχευμένη πρόταση για αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου.
Σήμερα, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών (Coreper) ενέκριναν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου, ευθυγραμμίζοντας τη νομοθεσία της ΕΕ με την επικαιροποιημένη Σύμβαση της Βέρνης. Η εντολή περιλαμβάνει μια στοχευμένη τροποποίηση της οδηγίας για τους οικοτόπους –της νομοθεσίας της ΕΕ που εφαρμόζει τη Σύμβαση της Βέρνης– για να αντικατοπτρίζει το αναθεωρημένο επίπεδο προστασίας των λύκων από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο».
Ο στόχος είναι να παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των πληθυσμών λύκων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η συνύπαρξη και να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του αυξανόμενου πληθυσμού του είδους, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων. Τα κράτη μέλη ενδέχεται να έχουν αυστηρότερα επίπεδα προστασίας.
Η θέση του Συμβουλίου δεν περιέχει αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με αυτήν τη στοχευμένη τροποποίηση της οδηγίας για τους οικοτόπους.
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών ενέκριναν τον στόχο της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της ΕΕ με την πρόσφατη απόφαση της Σύμβασης της Βέρνης που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025, μετά την πρόταση της ΕΕ για τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου από αυστηρά προστατευόμενο σε προστατευόμενο είδος.
Ενώ οι λύκοι δεν θα βρίσκονται πλέον στο καθεστώς των αυστηρά προστατευόμενων ειδών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διασφαλίζουν το ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης του λύκου και να εφαρμόζουν μέτρα παρακολούθησης που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινές ή τοπικές απαγορεύσεις του κυνηγιού. Επιπλέον, η χρηματοδότηση και η στήριξη της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες για τη συνύπαρξη και ενδέχεται να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα πρόληψης και οι κρατικές ενισχύσεις για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τον λύκο ως αυστηρά προστατευόμενο είδος στην εθνική τους νομοθεσία και να έχουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του.
Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκοπεύει να εγκρίνει τη θέση του τον Μάιο του 2025. Εάν η θέση αυτή είναι πανομοιότυπη με την εντολή του Συμβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επισήμως την τροποποιητική οδηγία.
Ιστορικό
Η Σύμβαση της Βέρνης, η οποία εγκρίθηκε το 1979 και τέθηκε σε ισχύ το 1982, είναι μια διεθνής συνθήκη υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύει να διασφαλίσει τη διατήρηση και προστασία των άγριων φυτικών και ζωικών ειδών και των φυσικών τους οικοτόπων.
Για το σκοπό αυτό, η σύμβαση επιβάλλει νομικές υποχρεώσεις στα συμβαλλόμενα μέρη, προστατεύοντας περισσότερα από 500 είδη άγριων φυτών και περισσότερα από 1.000 είδη άγριων ζώων.
Το όργανό της λήψης αποφάσεων, η μόνιμη επιτροπή, συνέρχεται κάθε χρόνο στο Στρασβούργο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση της Βέρνης.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή διαβίβασε στο Συμβούλιο πρόταση απόφασης για την προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάσει της Σύμβασης της Βέρνης. Η αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάσει της Σύμβασης της Βέρνης αποτελεί προϋπόθεση για τυχόν αντίστοιχες αλλαγές στο καθεστώς του σε επίπεδο ΕΕ. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση να υποβάλει, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόταση για την τροποποίηση του καθεστώτος διατήρησης του λύκου. Η απόφαση της Σύμβασης της Βέρνης τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαρτίου, επιτρέποντας στην ΕΕ να προσαρμόσει τους αντίστοιχους νόμους.
Η κατάσταση διατήρησης του λύκου έχει δείξει θετική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Το είδος έχει ανακάμψει επιτυχώς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ο εκτιμώμενος πληθυσμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 10 χρόνια (από 11.193 το 2012 σε 20.300 το 2023).
Αυτή η συνεχής επέκταση οδήγησε σε κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τη συνύπαρξη με ανθρώπινες δραστηριότητες και τη ζημιά στα ζώα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα κράτη μέλη, οι λύκοι εκτιμάται ότι σκοτώνουν τουλάχιστον 65.500 κεφάλια ζώων κάθε χρόνο στην ΕΕ.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.