Οι υπουργοί Γεωργίας της Ανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν αυστηρότερους εμπορικούς όρους με την Ουκρανία

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ανατολικής Ευρώπης  επιδιώκουν αυστηρότερους εμπορικούς όρους με την Ουκρανία


Οι ανησυχίες εστιάζονται στο ενδεχόμενο αύξησης των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στους ντόπιους αγρότες λόγω του ανταγωνισμού στις τιμές και των διακυμάνσεων της αγοράς. Οι υπουργοί γεωργίας επίσης   ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν  μέτρα προστασίας αθέμιτου ανταγωνισμού και περιορισμοί για την αποφυγή και ζημιών στους γεωργικούς τομείς των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη αυτή προσθέτει επιπλέον ένταση στις ήδη δύσκολες εμπορικές σχέσεις στην περιοχή και υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ στήριξης της Ουκρανίας και προστασίας των συμφερόντων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας Istvan Nagy σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή αναφέρει το εξής: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία, αλλά θα προστατεύσουμε το βιοπορισμό και την ανταγωνιστικότητα των αγροτών. Αναρωτιόμαστε εάν οι Βρυξέλλες θα λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντα των αγροτών της Ανατολικής Ευρώπης αυτή τη φορά ή θα τους προδώσουν ξανά».

Με επικεφαλής την  Βουδαπέστη, οι υπουργοί γεωργίας της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας απέστειλαν την Παρασκευή επιστολή προς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ με την οποία ζητούν την επιστροφή των προπολεμικών δασμολογικών ποσοστώσεων μετά τη λήξη των προσωρινών εμπορικών πλεονεκτημάτων τον Ιούνιο.

Ακόμη η επιστολή προειδοποιεί ότι οι παραχωρήσεις προς την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, γνωστές ως Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), διατάραξαν τις αγορές στις χώρες τους. Τα ΑΤΜ που θεσπίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή το 2022 έχουν παραταθεί αρκετές φορές, επιτρέποντας τις ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές στην ΕΕ χωρίς δασμούς.

Μετά από διαπραγματεύσεις με νύχια και με δόντια για την πιο πρόσφατη παράταση που εισήγαγε μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία ευαίσθητων προϊόντων της ΕΕ, εκ νέου τα όπως τα πουλερικά, τα αυγά, η ζάχαρη και η βρώμη, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα ακολουθήσει ένα μόνιμο εμπορικό πλαίσιο. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρατείνει  τα προσωρινά μέτρα οπότε εάν  δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τον Ιούνιο, η ΕΕ και η Ουκρανία θα επιστρέψουν δασμολογικές ποσοστώσεις που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο.    

Αυτό θα κόστιζε στις ουκρανικές αγροτικές επιχειρήσεις περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δήλωσαν εκπρόσωποι του κλάδου.

Επίσης οι ανατολικές χώρες της ΕΕ που υπογράφουν την επιστολή πίεσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκεκριμένες ποσοστώσεις για μεμονωμένα κράτη-μέλη, δήλωσε ο Nagy. Ο υπουργός ακόμη  δήλωσε ότι λυπάται που η Επιτροπή δεν είχε επεκτείνει την απαγόρευση των γεωργικών εισαγωγών τον Μάιο του 2023 στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ, αφού αυτές παραπονέθηκαν ότι τα γεωργικά προϊόντα του Κιέβου κατακλύζουν τις χώρες τους. Η απαγόρευση άρθηκε τέσσερις μήνες αργότερα.  Ο Nagy προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η Βουδαπέστη θα διατηρήσει τη μονομερή απαγόρευση για όσο διάστημα κρίνει απαραίτητο.
Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία επέβαλαν στη συνέχεια τους δικούς τους περιορισμούς, οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα παρά την επανειλημμένη καταδίκη της Επιτροπής.

Τέλος η Βουλγαρία αποφάσισε να μην αμφισβητήσει την απόφαση των Βρυξελλών το 2023. Αντ’ αυτού, η Ρουμανία αυστηροποίησε τους κανόνες εισαγωγής, απαιτώντας άδειες για την είσοδο ουκρανικών προϊόντων στη χώρα.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων