Οι επενδύσεις αξίας 200 εκατ. ευρώ του Ομίλου Calilo στην Ίο και το πλάνο 15ετίας

Τα σχέδιά της οικογένειας Μιχαλόπουλου στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της στο νησί των Κυκλάδων
Ο Όμιλος Calilo προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ίο, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 15 χρόνια. Τα έργα αφορούν τουριστικές αναπτύξεις στις περιοχές Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος, Πικρί Νερό και Λούκας – Παπάς, όπου η οικογένεια Μιχαλόπουλου σκοπεύει όχι μόνο να επεκτείνει τις υπάρχουσες ξενοδοχειακές της εγκαταστάσεις, αλλά και να δημιουργήσει νέες, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό προϊόν και την εμπειρία φιλοξενίας που προσφέρει στο νησί των Κυκλάδων.
«Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ίδια κεφάλαια», δηλώνει η Έρικα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Calilo. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε εξωτερικούς μετόχους ή δανειακές υποχρεώσεις, μας επιτρέπει να λαμβάνουμε ανεξάρτητα τις αποφάσεις που θεωρούμε σωστές», προσθέτει.
Μία από τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου είναι η σταδιακή υλοποίηση των επενδύσεων σε βάθος 15ετίας. Η απόφαση αυτή αντανακλά την πρόθεσή του να δοθεί επαρκής χρόνος για την ομαλή προσαρμογή τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των υποδομών του νησιού –όπως οι δρόμοι, η διαχείριση απορριμμάτων, η ηλεκτροδότηση και η κατανάλωση νερού– αλλά και του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος, με σεβασμό στους ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης. «Σεβόμαστε απόλυτα την περιβαλλοντική και κοινωνική ταυτότητα της Ίου», τονίζει η κ. Μιχαλοπούλου
Αναλυτικά οι τρεις επενδύσεις αξίας 200 εκατ. ευρώ.
Η επένδυση σε Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος
Η επένδυση της εταιρείας 105 Α.Ε. στην περιοχή Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος (επέκταση του ξενοδοχείου Αγκαλιά) αφορά έκταση 600 στρεμμάτων, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και χαρακτηρίστηκε Στρατηγική Επένδυση το 2020 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Η εν λόγω απόφαση τροποποιήθηκε το 2023, κατόπιν αιτήματος του φορέα επένδυσης, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της μείωσης του συντελεστή δόμησης.
Για την επένδυση έχει εκπονηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης το ειδικό πολεοδομικό εργαλείο του ΕΣΧΑΣΕ, με το οποίο θα καθοριστούν οι όροι και περιορισμοί δόμησης, όπως και η περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεων των έργων. Για την περιβαλλοντική εκτίμηση εκπονήθηκε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για νέα σχέδια. Όλοι δε οι όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανάπτυξη της επένδυσης θα εγκριθούν με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΕΣΧΑΣΕ αποτελεί το πλέον σύνθετο από πλευράς αδειοδότησης και ασφαλές εργαλείο για τη δόμηση γηπέδων, ειδικά σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ο προβλεπόμενος συντελεστής δόμησης προτείνεται σε 0,05, χαμηλότερος από το 0,2% που ισχύει, και η δόμηση εντός της περιοχής επέμβασης του προτεινόμενου ΕΣΧΑΣΕ μειώθηκε από 23.802,89 τ.μ. σε 13.652,56 τ.μ. (μείωση άνω του 40%). Επίσης, μειώθηκαν οι κλίνες και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός από 652 άτομα σε 270 άτομα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 42 εκατ. ευρώ.
Τουριστικό χωριό
Στην περιοχή Πικρί Νερό η Στρατηγική Επένδυση εγκρίθηκε το 2020. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η επένδυση αφορά έκταση περίπου 930 στρεμμάτων, όπου προγραμματίζεται η δημιουργία Συνθέτου Τουριστικού Καταλύματος και Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού. Ο μέσος συντελεστής δόμησης ανέρχεται σε 0,06. Το έργο περιλαμβάνει 85 κλίνες, 16 επιπλωμένες κατοικίες και παραθεριστικό – τουριστικό χωριό με 37 κατοικίες. Στην περιοχή προβλέπεται η παραχώρηση 113.750 τ.μ. κοινόχρηστων / κοινωφελών εκτάσεων εντός του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού στην κυριότητα του Δήμου Ιητών. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν 130 άμεσες και περίπου 700 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η επέκταση του Calilo
Η επένδυση στη θέση Λούκας – Παπάς αφορά την επέκταση του υφιστάμενου ξενοδοχείου Calilo. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης μελετών ΕΣΧΑΣΕ και ΣΜΠΕ. Θα υλοποιηθεί σε έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων στην περιοχή Μαγγανάρι (θέση Παπάς – Λούκας), με στόχο την ανάπτυξη Συνθέτου Τουριστικού Καταλύματος. Ο προβλεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0,04. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει 835 κλίνες και 80 επιπλωμένες κατοικίες, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 158 άμεσες και 246 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο
Σε όλα τα παραπάνω συντελεί και η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, αποτελούμενο από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η λεπτομερής παρακολούθηση της εξέλιξης του περιβάλλοντος, η έγκαιρη διάγνωση τυχόν ζητημάτων που θα προκύψουν αλλά και η διαμόρφωση προτάσεων λήψης μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, έχουν εκπονηθεί δύο ορνιθολογικές μελέτες για το νησί της Ίου σχετικά με τη διαβίωση των πουλιών. Σήμερα βρίσκεται υπό εκπόνηση μελέτη για ένα «Σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης υδάτινων πόρων».
Ίδρυμα Calilo
Η φιλανθρωπική προσφορά της οικογένειας Μιχαλοπούλου αποτυπώνεται μέσα από το Ίδρυμα Calilo, το οποίο αναπτύσσει πολυδιάστατη δράση με επίκεντρο τον άνθρωπο, την πανίδα, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της Ίου. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι δωρεές του Ιδρύματος έχουν ξεπεράσει τα 1,475 εκατομμύρια ευρώ.
Μεταξύ των σημαντικότερων πρωτοβουλιών του περιλαμβάνονται η διάσωση και επαναφύτευση 625 αιωνόβιων ελαιόδεντρων, ηλικίας 300 έως 900 ετών, η φύτευση 100.000 δέντρων και θάμνων στο νησί, η κατασκευή υπόγειων δεξαμενών για τη συλλογή και βιώσιμη χρήση του βρόχινου νερού, καθώς και η δημιουργία καταφυγίου για γαϊδούρια και άλογα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και νέες σημαντικές δράσεις, όπως η παραχώρηση γης και η κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού για τον Δήμο Ίου, καθώς και η ίδρυση της πρώτης Ακαδημίας Τουρισμού στο νησί – ενός πρότυπου εκπαιδευτικού φορέα που θα υποδέχεται νέους και νέες από ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.