Οδηγός για σωστή εδαφολογική ανάλυση στα ακτινίδια – Fresher

Οδηγός για σωστή εδαφολογική ανάλυση στα ακτινίδια - Fresher


του Γιάννη Τσιμπονίδη

Ο κ. Έξαρχος προτείνει σε μια δυναμική  καλλιέργεια όπως είναι τα Ακτινίδια η εδαφολογική ανάλυση να γίνεται στα μεσαία και βαριά εδάφη  κάθε δεύτερο χρόνο ενώ στα ελαφριά εδάφη όπου τα δεδομένα αλλάζουν  πολύ γρήγορα (γιατί έχουν χαμηλή ικανότητα συγκράτησης θρεπτικών στοιχείων) κάθε χρόνο. Η Εδαφολογική ανάλυση στα Ακτινίδια για να είναι αξιόπιστη διέπεται  από κάποιους κανόνες, αυτοί είναι:

  • Λήψη δειγμάτων σε βάθος 00-30cm και σε κάποιες περιπτώσεις όταν αυτό χρειάζεται και 30-60 cm  ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ όμως ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΘΗ.
  • Η λήψη των υποδειγμάτων να γίνεται κοντά στο φυτό σε απόσταση 80 cm από τον «λαιμό» της ακτινιδιάς και όχι από το μέσο των διαδρομών.
  • Το δείγμα που θα στείλουμε στο εργαστήριο θα είναι περίπου 1 κιλό.
  • Το τελικό δείγμα θα προκύψει από 12-15 υπο-δείγματα εδάφους, τα οποία θα πάρουμε μέσα από το χωράφι αφού πρώτα ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
  • Επειδή υπάρχει μεγάλη «παραλλακτικότητα» του εδάφους (αλλάζει δηλαδή αρκετά από μέτρο σε μέτρο) μέσα σ ένα κτήμα πρέπει τα υπο-δείγματα εδάφους που θα πάρουμε από τα οποία θα προκύψει το «Τελικό» (όπως το περιγράψαμε προηγουμένως), να είναι ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ όσο το δυνατόν…

Αυτό πετυχαίνεται αν τα πάρουμε από διάφορα σημεία τα οποία απέχουν μεταξύ τους συμμετρικά και περίπου το ίδιο . Πιο συγκεκριμένα κάνουμε δειγματολοηψία  τύπου «Χ» δηλαδή σαν μια Χιαστή μέσα στο κτήμα, ή τύπου «Ζ»(υπάρχουν σχετικά βίντεο στο YouTοube).

  • Πριν ξεκινήσουμε την Εδαφοληψία καλά είναι να «σημαδέψουμε» τα φυτά δίπλα στα οποία θα πάρουμε τα δείγματα με μια κορδέλα( για να μην μπερδεύουμε).
  • Απολυμαίνουμε με χλωρίνη τον εδαφολήπτη ή το φτυάρι που θα κάνουμε την Εδαφοληψία.
  • Γράφουμε ένα χαρτί το οποίο συνοδεύει το έδαφος όταν αυτό πάει στο εργαστήριο στο οποίο δίνουμε τα έξεις στοιχεία: Ονοματεπώνυμο/ τηλέφωνο/email/ Πόλη/ Τοπονήμιο που είναι το χωράφι/από πιο βάθος πήραμε το δείγμα/ Τι ηλικία είναι τα Ακτινίδια.
  • Διαλέγουμε ένα πιστοποιημένο εδαφολογικό εργαστήριο.

Η καλύτερη εποχή για τις Εδαφολογικές αναλύσεις είναι ο χειμώνας (Ιανουάριος -Φεβρουάριος). Σε περίπτωση που το έδαφος είναι βρεγμένο το βάζουμε για μερικές μέρες δίπλα σε πηγή θερμότητας (π.χ. σόμπα ή λέβητα) και αφού στεγνώσει μετά το ανακατεύουμε καλά και κάνουμε το “τελικό” δείγμα…

Στο επόμενο άρθρο θα εξηγήσουμε πως με την βοήθεια της Εδαφολογικής ανάλυσης κάνουμε τα προγράμματα λίπανσης για το Ακτινίδιο.

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων