Οδηγίες φυτοπροστασίας σε Μηλιά και Αχλαδιά


Το διάστημα από την έναρξη της βλάστησης μέχρι την καρπόδεση και την αύξηση των νεαρών καρπών αποτελεί μία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας σε σοβαρές ασθένειες, οι οποίες ευνοούνται από δροσερές θερμοκρασίες και κυρίως από παρατεταμένα βροχερό, υγρό και ανεμώδη καιρό.

 

Σύμφωνα με το σχετικό τεχνικό δελτίο που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ανάλογα με το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας, μπορεί να πάρουν επιδημική μορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ

Πρόκειται για μυκητολογικές ασθένειες οι οποίες με βροχερό, υγρό και ανεμώδη καιρό καθώς και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικές. Τα πλέον συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα και στους καρπούς.

Το παρόν βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης και της αύξησης των νεαρών καρπών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην προσβολή από τους μύκητες. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για όσο διάστημα επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και ανάλογα με το ιστορικό προσβολής των οπωρώνων.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μυκήτων συνιστάται η εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες. Επίσης, τονίζεται ότι για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των καλλιεργητών, διότι τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις.

ΜΟΝΙΛΙΑ

Προσβάλει τα άνθη και μέσω αυτών τους κλαδίσκους, τα φύλλα και τους κλάδους (έλκη). Επίσης, προσβάλει τους καρπούς σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Τα μολύσματα του μύκητα (κονίδια) μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και με βροχερό και υγρό καιρό προκαλούν ταχύτατα μολύνσεις.

Στο παρόν βλαστικό στάδιο και εφόσον επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια καιρικές συνθήκες, συνιστάται η συνέχιση της προστασίας της νεαρής βλάστησης. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση μπορεί να συνδυαστεί με εκείνη για τα φουζικλάδια.

ΩΙΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ

Προσβάλει τους νεαρούς τρυφερούς ιστούς (φύλλα, βλαστοί, άνθη, καρποί). Γι’ αυτό σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα και κυρίως σε ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες, η προστασία της νεαρής βλάστησης θα πρέπει να είναι συνεχής. Προτείνεται η χρησιμοποίηση σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το φουζικλάδιο.

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, τα οποία σε έντονες προσβολές πέφτουν πρόωρα. Ο υγρός και σχετικά θερμός καιρός ευνοεί την επέκταση και διάδοση της ασθένειας. Όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη και μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Η ασθένεια ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες και βροχερό ή υγρό καιρό, οπότε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, απαιτείται συνεχής προστασία της νεαρής βλάστησης. Επίσης, συνιστάται ισορροπημένη αζωτούχος λίπανση και άρδευση, διότι η ασθένεια αποβαίνει ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.

Τέλος, στους οπωρώνες που έχουν προσβολές, θα πρέπει να συλλέγονται και να απομακρύνονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί μαζί με τουλάχιστον 30 εκ. υγιούς ιστού και αυτό κατά τη διάρκεια ξηρού καιρού και ηλιοφάνειας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων