Νέο πρόγραμμα EFSA για την ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών

Νέο πρόγραμμα EFSA για την ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών


Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου παραδοτέου στο πλαίσιο της σύμβασης EFSA/2023/OP/0008. Πρόκειται για τον καθορισμό ενός πολυετούς προγράμματος εκπαίδευσης που στοχεύει στην ενίσχυση της ετοιμότητας και του συντονισμού κατά τη διάρκεια κρίσεων που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών.

Η εκπαιδευτική δέσμη που προτείνεται για την περίοδο 2025–2028 έχει σχεδιαστεί ώστε να υπηρετεί τους γενικούς και ειδικούς στόχους του έργου, συμβάλλοντας καίρια στην υλοποίηση του Στρατηγικού Στόχου 2 της EFSA: «Διασφάλιση ετοιμότητας για τις μελλοντικές ανάγκες ανάλυσης κινδύνου». Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, η Αρχή επιδιώκει να ενισχύσει τις ικανότητές της σε επίπεδο γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης, μεθοδολογιών και διαχείρισης δεδομένων, προκειμένου να διατηρήσει υψηλά πρότυπα ανάλυσης κινδύνου στο διαρκώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η εσωτερική κατάρτιση απευθύνεται στο προσωπικό της EFSA και στοχεύει στην εμβάθυνση της κατανόησης των εσωτερικών διαδικασιών αντιμετώπισης κρίσεων. Παράλληλα, συλλέγεται ανατροφοδότηση, ώστε οι διαδικασίες να αναπροσαρμόζονται και να εκσυγχρονίζονται με βάση την εμπειρία και τις νέες απαιτήσεις. Η ετήσια εξωτερική κατάρτιση προβλέπει προσομοιώσεις κρίσεων με τη συμμετοχή των κρατών μελών, της EFSA και άλλων θεσμικών εταίρων. Οι ασκήσεις αυτές επιδιώκουν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση, τον διατομεακό συντονισμό και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε περιπτώσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Το περιεχόμενο και η θεματολογία κάθε έτους θα προσδιορίζονται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και με αναφορά στις προηγούμενες δράσεις, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη οι τεχνικοί τομείς, οι συμμετέχουσες χώρες και οργανισμοί, καθώς και το προφίλ των εκπαιδευομένων.

Ενίσχυση της πρόληψης και διαχείρισης ζωονόσων

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ετοιμότητας έναντι ζωονόσων, ο Οδηγός για τις Ζωονόσους της Τριμερούς Συνεργασίας (Tripartite Zoonoses Guide – TZG) προωθεί τη διεπιστημονική προσέγγιση «Μία Υγεία» (One Health), ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπου, ζώου και περιβάλλοντος. Συμπληρωματικά, το εργαλείο MINTRISK, που αναπτύχθηκε από το Wageningen Research, υποστηρίζει την ημι-ποσοτική εκτίμηση κινδύνου για νοσήματα που μεταδίδονται από διαβιβαστές, όπως κουνούπια και τσιμπούρια, σε παραγωγικά και οικόσιτα ζώα, μέσα από ένα πρότυπο 6 σταδίων (είσοδος, μετάδοση, εγκατάσταση, εξάπλωση, παραμονή, αντίκτυπος).

Διαβάστε ολόκληρο το αρχείο ΕΔΩ

Πηγή: efsa.onlinelibrary.wiley.com

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων