Νέοι δρόμοι κομποστοποίησης μέσω του έργου Oruland

Σε μια προσπάθεια προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης γεωργίας, το Ανδαλουσιανό Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης στη Γεωργία, την Αλιεία, τα Τρόφιμα και τη Βιολογική Παραγωγή (Ifapa) πραγματοποίησε πρόσφατα στην Almedinilla της Κόρδοβα εκδήλωση με θέμα την κομποστοποίηση του alperujo (τα στερεά υγρά απόβλητα που παράγονται με τη νέα διφασική μέθοδο εξαγωγής ελαιολάδου) – ενός σημαντικού υποπροϊόντος της παραγωγής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Oruland, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων των ελαιοτριβείων και τη μείωση των αποβλήτων και εκπομπών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με τίτλο «Παραγωγή κομπόστ Alperujo. Μελέτη περίπτωσης», παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της κομποστοποίησης alperujo και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία του εδάφους και των καλλιεργειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση της πρακτικής εφαρμογής της διαδικασίας κομποστοποίησης στο εξειδικευμένο εργοστάσιο της εταιρείας γεωργικής μηχανικής και διαχείρισης Ingnia Solutions.
Η δραστηριότητα ξεκίνησε με παρουσίαση από την Concepción García-Ortiz, τεχνικό του κέντρου Ifapa Venta del Llano, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του έργου Oruland. Ακολούθως, η Mercedes García, τεχνικός του έργου, περιέγραψε τα είδη των υποπροϊόντων που προκύπτουν στα ελαιοτριβεία. Η ερευνήτρια María Elena Escuderos εμβάθυνε στη διαδικασία της κομποστοποίησης alperujo, ενώ ο Miguel Jiménez, διευθυντής της Ingnia Solutions, μίλησε για την εμπειρία του εργοστασίου στην επεξεργασία του συγκεκριμένου υλικού.
Το Oruland, το οποίο υλοποιείται κυρίως στο κέντρο Ifapa στο Mengíbar, αποτελεί ένα πειραματικό και επιδεικτικό έργο που ενώνει τη θεωρία με την πράξη. Μέσα από εργαστήρια και επιτόπιες δράσεις σε συνεργασία με ελαιοτριβεία και μονάδες κομποστοποίησης στις επαρχίες Jaén, Córdoba, Granada, Seville και Cádiz, το έργο αναδεικνύει τρόπους επαναχρησιμοποίησης των υποπροϊόντων ελιάς, με χρήση καινοτόμων τεχνικών και τεχνολογιών.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τεχνικές κομποστοποίησης με μειωμένη κατανάλωση νερού, παρακολούθηση της διαδικασίας με νέες τεχνολογίες και ενίσχυση της ποιότητας του εδάφους στους ελαιώνες με εφαρμογή του παραγόμενου κομπόστ.
Η δράση αυτή αποτελεί τρανό παράδειγμα του πώς η καινοτομία και η συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και στη δημιουργία αξίας από αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απόβλητο.
Πηγή:Olimerca
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.