Νέα βιοτεχνολογικά υποκατάστατα με μηδενικό σχεδόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Νέα βιοτεχνολογικά υποκατάστατα με μηδενικό σχεδόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα


Μια καινοτομία με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον της διατροφικής βιομηχανίας αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου BOILÀ, υπό τον συντονισμό του AINIA. Επιστήμονες και βιομηχανικοί εταίροι κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες λιπιδικές δομές, ικανές να αντικαταστήσουν συστατικά όπως το βούτυρο, το φοινικέλαιο ή τα υδρογονωμένα λίπη, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες τεχνολογικές, αισθητηριακές και λειτουργικές ιδιότητες.

Λίπη με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Ο βασικός στόχος του έργου ήταν η παραγωγή λιπιδικών συστημάτων με καλύτερο θρεπτικό προφίλ και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χάρη σε αναδυόμενες τεχνολογίες που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς και τη βιωσιμότητα.

Πρωτεϊνικά ελαιογέλες: Μια καθαρή καινοτομία
Μία από τις σημαντικότερες ερευνητικές επιτυχίες ήταν η ανάπτυξη πρωτεϊνικών ολεογέλων. Αυτές οι δομές μετατρέπουν υγρά φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο) σε στερεές μορφές, χρησιμοποιώντας λειτουργικές πρωτεΐνες αντί για υδροκολλοειδή. Το αποτέλεσμα είναι προϊόντα με καθαρότερη ετικέτα, υψηλή αποδοχή από τους καταναλωτές και εφαρμογή σε τρόφιμα όπως μαργαρίνες, αλείμματα και φυτικά λουκάνικα.

Φυσικά ολεοσώματα από αγροτικά παραπροϊόντα
Το έργο αξιοποίησε επίσης παραπροϊόντα της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, όπως σπόρους σταφυλιού και κολοκύθας. Μέσω φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών εκχύλισης (ψυχρή έκθλιψη, φυγοκέντρηση, μεμβρανοδιήθηση), απομονώθηκαν ολεοσώματα — φυσικές λιπιδικές δομές με εξαιρετικές ιδιότητες σταθερότητας και γαλακτωματοποίησης. Αυτά ενσωματώνονται απευθείας στα τρόφιμα, συμβάλλοντας σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

Μικροβιακά έλαια: Ένα νέο κεφάλαιο στη βιοοικονομία
Η τρίτη καινοτομία αφορά τα μονοκυτταρικά έλαια (SCO) που παράγονται μέσω ζύμωσης ελαιούχων μικροοργανισμών. Παρουσιάζουν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με τα φυτικά έλαια, αλλά με υψηλότερη απόδοση παραγωγής και χωρίς να απαιτούν καλλιεργήσιμη γη. Επιπλέον, μελετήθηκε η χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως πηγή άνθρακα, ενισχύοντας περαιτέρω τη βιωσιμότητα της διαδικασίας.

Φυτικά κύτταρα in vitro για παραγωγή ελαίων
Η τελευταία γραμμή καινοτομίας βασίστηκε στη χρήση φυτικών κυτταρικών καλλιεργειών από ιστούς ελιάς. Χάρη σε αυτή τη βιοτεχνολογία, είναι δυνατή η παραγωγή λιπών υψηλής ποιότητας, χωρίς παραδοσιακή γεωργία — μειώνοντας την κατανάλωση φυσικών πόρων και το περιβαλλοντικό κόστος.

Συνεργασία και χρηματοδότηση
Οι νέες λιπιδικές λύσεις δοκιμάστηκαν σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες σε συνεργασία με εταιρείες της Βαλένθια όπως οι Postres Lácteos Romar και Cárnicas Serrano. Το έργο BOILÀ χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027, με την υποστήριξη της Generalitat Valenciana.

Πηγή: Oleorevista

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων