Μητσοτάκης για τα εξοπλιστικά: Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου

Μητσοτάκης για τα εξοπλιστικά: Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου


«Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας»

«Δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωτολογία του στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

«Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αμυντικών δαπανών, κατ’ ουσίαν δρομολογείται ο δραστικότερος μετασχηματισμός στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν εννοούμε μόνο δαπάνες και επενδύσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η πάγια επένδυση στην άμυνα αποσκοπεί, ώστε η πατρίδα μας να μένει ισχυρή, σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους, υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο, ενώ συνήψε στρατηγικές συμφωνίες, όπως αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, συμμαχίες, που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το παλαιότερο δίλημμα, που επιστράτευε συχνά πυκνά η Αριστερά «κανόνια ή βούτυρο» καθίσταται σήμερα σαθρό και επικίνδυνο. «Η Άμυνα είναι πυλώνας ευημερίας, χωρίς τη δική της ασφάλεια δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας, δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χρηματοδότηση της πρέπει να γίνεται από ανθεκτικά δημοσιονομικά ταμεία, ως εκ τούτου η δημοσιονομική ευρωστία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την αμυντική μας θωράκιση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο τουρισμός και η ανάπτυξη απαιτούν ένα σταθερό περιβάλλον, ποιος θα έβαζε τα χρήματα του σε μία χώρα, που δε μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απειλή, που ενσαρκώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, την επανάκαμψη της βίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και στους δασμούς, που αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για ένα παγκόσμιο χάρτη γεωπολιτικών συμφερόντων, που αναδιατάσσεται με τρόπο δραματικό.

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι οι φιλοδοξίες της χώρας μας είναι αποτρεπτικές και όχι επιθετικές και επεσήμανε ότι η εσωτερική μας σταθερότητα εδραιώνεται στην εθνική μας κυριαρχία, αλλά και ότι η αμυντική μας πολιτική προσλαμβάνει υπαρξιακά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

«Οι στρατηγικές επιλογές της πατρίδας μας καθίστανται απολύτως κρίσιμες» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι φαίνεται πως «η αμυντική αντίληψη της ηγεσίας των ΗΠΑ διαφοροποιείται σε σχέση με το ρόλο του ΝΑΤΟ, ενώ οι οικονομικές της επιλογές αποκλίνουν από τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. Η Ελλάδα και προσωπικά εγώ έχουμε μιλήσει εδώ και χρόνια για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σοβαρά βήματα μπροστά, μεταξύ των οποίων και η ενεργοποίηση για την επόμενη 4ετία της ρήτρας διαφυγής, που επιτρέπει και στη χώρα μας να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Άμυνα».

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε με νόημα ότι «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, γιατί μεταξύ άλλων οι αγορές μάς παρακολουθούν και μας κρίνουν συνεχώς».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ταμείο safe, ύψους 150 δισ. ευρώ, επέμεινε ωστόσο ότι η ΕΕ οφείλει να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων κοινής αμυντικής ωφέλειας και στο σημείο αυτό αφού επικαλέστηκε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα Rearm Europe διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ποιοι είναι πατριώτες στα λόγια και ποιοι πατριώτες στην πράξη.

Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή, που παραλάβαμε το 2019 αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προμήθεια των 24 μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και τις 3 φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα φθάσει στη χώρα μας εντός του τρέχοντος έτους.

Παρεμβαίνοντας, δε και στην πρόσφατη συζήτηση για τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τη δυνητική τους επέκταση στους υπόλοιπους ενστόλους ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «για πρώτη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας είδαν αυξήσεις στο μισθό και τα επιδόματα τους. Αυτό, που παρουσιάστηκε προσφάτως είναι κατ’ ουσίαν μία διαφορετική φιλοσοφία, καθώς αποσυνδέεται το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο, ώστε μεταξύ άλλων να προσελκύσουμε νέα στελέχη στις ΕΔ, για αυτό και έγιναν τώρα οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ώστε να προλάβουμε τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως αυτές οι αυξήσεις δίδονται σε τρεις φάσεις και διεμήνυσε ότι «σε όσους εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό τονίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας, αλλά συνολικά στην κοινωνία και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι που θα φανεί με βεβαιότητα και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πάντως, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι, αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση, θα κάνουμε τα δέοντα τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις βασικές παραμέτρους ως προς το νέο αμυντικό δόγμα, την τεχνολογική υπεροχή, την εγχώρια προστιθέμενη αξία και τη διαρκή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, που έχουμε ήδη προμηθευθεί, ενώ γνωστοποίησε ότι ο θεσμός του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αναβαθμίζεται σε Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.

Τέλος διεμήνυσε ότι ο μακροπρόθεσμος αμυντικός προγραμματισμός απαιτεί «εθνική συνεννόηση, ώστε να καταλήξουμε σε συνθέσεις εθνικά επωφελείς».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το συνολικό κονδύλι για τα εξοπλιστικά είναι 25 δισ ευρώ και επίσης ότι την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση των υβριδικών απειλών δίπλα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας αναβαθμίζοντας τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σε μια ευέλικτη δομή υπό την προσωπική παρακολούθηση του πρωθυπουργού.

«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον πριν από δυο αιώνες το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει με ευθύνη και συνέπεια αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα δεν μιλάμε μόνο για τις δαπάνες αλλά για την πάγια επένδυση της πατρίδα σαν μένει σταθερή ισχυρή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Χάρις στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις η χώρα μας υπερασπίστηκε τα δίκαιά της σε κάθε κρίση στο Αιγαίο και διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η προάσπιση της ελευθερίας δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τα δημόσια ταμεία. Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα κεφάλαιά του σε μια χώρα με αφύλακτα σύνορα και σε ένα κράτος που η κυριαρχία δεν είναι άτρωτη».

«Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας και αφορούν στην προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας».

Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο μισθό και τα επιδόματά τους

«24 καινούρια μαχητικά Rafalle, 3 νέες φρεγάτες Belharra, η πρώτη η ΚΙΜΩΝ θα παραληφθεί εντός του 2025. Ελικόπτερο Romeo, νέες τορπίλες και μια συνολική προσπάθεια να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων αλλά κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν πόροι για την υποστήριξη τους. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 σε Viper ουσιαστικά καρκινοβατούσε και πλέον τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Έχουμε συμφωνία με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων μας».

Και συνέχισε: «Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο μισθό και τα επιδόματά τους. Παρουσιάστηκε όχι το νέο μισθολόγιο των ΕΔ αλλά μια νέα φιλοσοφία για το πως θα διαχωριστεί από το βαθμολόγιο και να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που παρέχουν στην πατρίδα αλλά και να προσελκύσουμε νέα παιδιά. Οι αυξήσεις που είναι συμφωνημένες δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την αύξηση του Κατώτατου, τα 100 ευρώ που αφορούν και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας από την 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες αυξήσεις από το 2026 και μετά και σε όσους εξέφρασαν και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει θέλω να τονίσω ότι έχουμε αποδείξει την διαχρονική μας στήριξη σε κάθε κατηγορία. Αυτό θα φανεί και στην επόμενη ΔΕΘ. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας».

Έχουμε αποδείξει ότι όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε τρόπο να επιστρέφουμε πίσω το πλεόνασμα ανάπτυξης. Θα το κάνουμε και τώρα αλλά την σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που μας διακρίνει.

25 δις για την άμυνα

«Είναι σαφές», είπε ο πρωθυπουργός, «γιατί η χώρα χρειάζεται μακροχρόνιο σχέδιο γιατί έτσι θα μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό για τις ανάγκες του σήμερα και τις δυνατότητες του αύριο. Διαφορετική η φιλοσοφία έγκρισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παλιά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Εγκρίναμε σωρηδόν εξοπλιστικά και το αποτέλεσμα ήταν ένας τυπικός σχεδιασμός στα χαρτιά που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει ότι έχει στην διάθεσή του 25 δις και εκεί πρέπει να χωρέσουν οι κρίσιμες και απαραίτητες επιλογές».

«Βασική φιλοσοφία είναι η ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και πως βλέπουμε στην πράξη να αλλάζει το θέατρο των επιχειρήσεων. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματική αξιοποίηση του ΑΙ έμφαση στην κυβερνοάμυνα και κυβερνοεπίθεση. Όλα πρέπει να ενσωματωθούν στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των ΕΔ. Ευέλικτα οπλικά συστήματα που μπορούν να αναβαθμίζονται και μας τα έχει αποδείξει στην πράξη η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία. Η τεχνολογική υπεροχή είναι βασικό συστατικό».

«Η δεύτερη παράμετρος είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δαπανήσαμε στο παρελθόν δεκάδες δις σε οπλικά συστήματα χωρίς να χτίσουμε και να εισπράξουμε το αντισταθμιστικό όφελος για μια εύρωστη εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για προστιθέμενη αξία σε όλα τα προγράμματα που θα δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια και αυτός είναι όρος απαράβατος. Το πιο εμβληματικό έργο είναι «Η ασπίδα του Αχιλλέα» ένας θόλος που θα μπορεί να μας προστατεύει σε 5 επίπεδα. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση τα επόμενα χρόνια και πρέπει να συμπεριλαμβάνει προστιθέμενη αξία».

Τόνισε επίσης: «Ο τρίτος άξονας αφορά την διαρκή υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε προμηθευτεί. Τα συστήματα που αγοράζουμε είναι ακριβά και πολυδάπανα και αν δεν έχουμε φροντίσει την συντήρησή τους θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό γιατί σεβόμαστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θέλω επίσης να επαναλάβω την υποστήριξή μου στην δύσκολη πρωτοβουλία του Υπουργείου για την αναδιάταξη των δυνάμεων μας και να έχουμε διαθεσιμότητες στις μονάδες που είναι κρίσιμες. Οι καιροί αλλάζουν δραματικά και έχουμε ένας χρέος να συμβαδίζουμε με τα προτάγματά τους. Είμαστε μια χώρα μικρή σε έκταση αλλά πολύ μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία. Και μια ώρα με μεγάλες φιλοδοξίες όχι επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές. Σε μια ασταθή διεθνή συγκυρία οφείλουμε να διατηρήσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα εδραιωμένη στην εθνική μας κυριαρχία. Η αμυντική μας πολιτική αποκτά τόσο υπαρξιακά όσο και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία. Και δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς χρηματοδότηση από μια ισχυρή οικονομία. Δεν θα κάναμε όλα αυτά αν δεν είχε αναταχθεί πλήρως η οικονομία και δεν είχαμε κερδίσει την δημοσιονομική σταθερότητα. Στην άμυνα περιλαμβάνεται εκτός από την φύλαξη των συνόρων».

Και κατέληξε: «Πλέον πολύπλευρες υβριδικές απειλές είτε έχουν μορφή οργανωμένων μεταναστευτικών ροών, είτε κυβερνοεπιθέσεων με συχνό στόχο τη χειραγώγηση μιας κοινωνίας. Την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση αυτών των σύμφυτων υβριδικών απειλών δίπλα στο υπουργείο εθνικής άμυνας θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας αναβαθμίζοντας το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σε μια ευέλικτη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση. Είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τιμούμε τη συμμαχία μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε χώρα της ΕΕ και η Ελλάδα θα αποτελέσει κεντρικό βραχίονα».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων