Με ψυχή και πυρήνα το πολύμορφο Ασύρτικο συνοψίζει το DNA του τόπου του – Winetrails

∆ίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, µερικά από τα οποία ωριµάζουν σε βαρέλι αλλά και γλυκά κρασιά που παράγονται από λιαστό σταφύλι (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας Ασύρτικο. Πρόκειται για µια ποικιλία που εστιάζει στη δοµή, στο εκχύλισµα και στον γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωµατικό χαρακτήρα. Αν και κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε λευκά κρασιά, µε λεπτότητα, καθαρότητα και ορυκτώδη και λεµονάτο χαρακτήρα, έχει φυτευθεί στις περισσότερες ελληνικές αµπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, την Κρήτη έως τη Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο αλλά και τη Θράκη.
Μια ποικιλία και επτά ετικέτες που συνοµιλούν καλά τόσο µε τις γεύσεις, όσο και µε τις ανθρώπινες στιγµές… Από δεξιά Ζήσης Πανάγος, Ειρήνη Σινάνη, Ειρήνη Σκρέκη και Γιάννης Πανάγος, οι άνθρωποι του Wine Trails ένα ζεστό απόγευµα, δίπλα στη θάλασσα…
Συµµετέχει στα ξηρά ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα/PDO Slopes of Meliton, ΠΟΠ Χάνδακας Candia/PDO Handakas Candia και στα ΠΟΠ Ρόδος/PDO Rhodes. Σε αυτές τις περιοχές, διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώµατα φρούτων και λιγότερο στιβαρή δοµή. Τα γλυκά κρασιά όπου βασίζονται ή συµµετέχει το Ασύρτικο (όπως το Vinsanto ή ο οίνος ΠΟΠ Μονεµβασία-Malvasia/ PDO Monemvasia – Malvasia) είναι πλούσια, πολύπλοκα και έντονα κρασιά.
Με την υψηλή οξύτητα και τα αρώµατά του, το Ασύρτικο ταιριάζει ιδανικά µε µια ποικιλία γεύσεων. Συνδυάζεται καλά µε θαλασσινά ενώ συνοδεύει ευχάριστα πιάτα µε λευκό κρέας, καθώς και πιάτα µε λαχανικά, όπως φάβα, ντοµατοκεφτέδες και τυροκροκέτες.
Nykteri Vedema ’21 – Κάναβα Ρούσσος
H επιτομή της Σαντορινιάς οινικής τέχνης από την Κάναβα Ρούσσου
Οινοποιείται από επιλεγµένα σταφύλια του αµπελώνα «Τα Αφεντικά» στο Ακρωτήρι, έναν τόπο, όπου το αµπέλι αναπνέει χρόνια ριζωµένο σε ηφαιστειακά,
αµµώδη και ασβεστολιθικά εδάφη. Μεσογειακό µικροκλίµα και νυχτερινός, όπως προστάζει η παράδοση, τρύγος τον Αύγουστο, δίνουν καρπούς ώριµους, γεµάτους δυναµισµό και βάθος.
Η διαδικασία της οινοποίησης περιλαµβάνει πρωτόκολλο λευκής οινοποίησης µε ψύξη και η παλαίωση γίνεται σε µεγάλα δρύινα βαρέλια που προσφέρουν πλούτο, πολυπλοκότητα και µοναδική υφή στο τελικό αποτέλεσµα: Ένα απαλό ασηµοκίτρινο κρασί (16,5% vol.) µε εντυπωσιακή µύτη κηροζίνης, µαζί µε µπαρούτι και µαύρο πιπέρι. Στο στόµα, η γεύση είναι λεµονάτη και ηφαιστειώδης, εκρηκτική, µε τον όγκο και την ένταση να αναπτύσσονται σταδιακά.
Προτείνεται η κατανάλωσή του στους 10-12°C και επειδή το Nykteri είναι ένα κρασί που δεν φοβάται τη γαστρονοµία, συνοδεύει άριστα ψητά µεγάλα ψάρια, καπνιστά κρέατα και καπνιστά αλλαντικά, απάκι, σύγκλινο, πουλερικά µε σάλτσα, µουσακά, µελιτζάνες ιµάµ και παπουτσάκια αλλά και ώριµα δυνατά τυριά.
Δάκρυ του Πεύκου – Οινοποιείο Κεχρής
Πάθος για εξερεύνηση
Μια fine dining ετικέτα με περισσότερες από 85 διεθνείς διακρίσεις, που τοποθετεί το παραδοσιακό ελληνικό κρασί δίπλα στα κορυφαία του παγκόσμιου αμπελώνα.
Αρώματα εσπεριδοειδών σε φόντο βανίλιας, με βοτανικούς τόνους δεντρολίβανου, θυμαριού και πιπερόριζας. Ήπια μεταλλικότητα από το Ασύρτικο, κομψή οξύτητα και εντυπωσιακή επίγευση. Η παλαίωση προσδίδει επιπλέον πολυπλοκότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό γευστικό αποτέλεσμα. ο λόγος για το Δάκρυ του Πεύκου, ένα κρασί που γεννήθηκε από το πάθος για την εξερεύνηση των ορίων της ρετσίνας.
Αποτελεί σταθμό στην οινική ιστορία της Ελλάδας, καθώς κατάφερε να εδραιώσει τη ρετσίνα ως ένα κρασί-πρότυπο του αύριο. Το Δάκρυ του Πεύκου έγινε η πρώτη ρετσίνα από 100% Ασύρτικο που οινοποιείται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και η μοναδική που ανέδειξε στην πράξη το δυναμικό παλαίωσης αυτού του ιδιαίτερου στυλ κρασιού. Εδώ το πολυδυναμικό Ασύρτικο συναντά το φρέσκο ρετσίνι και η σχέση τους ωριμάζει για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια.
Σερβίρεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου με θαλασσινά μαγειρεμένα με βόταν, λιπαρά ψάρια στον φούρνο ή τη σχάρα, λευκά κρέατα, πιάτα της μεσογειακής κουζίνας πλούσια σε ελαιόλαδο, καθώς και πιάτα ethnic κουζίνας.
(Ρ)αμπελιά 2023 – Οινοποιείο Χατζηδάκη
Τολμηρή όπως η νέα γενιά της Σαντορίνης
Ένα εκφραστικό λευκό ξηρό κρασί από ένα και µοναδικό βιολογικό αµπελοτόπι της Σαντορίνης, µε την υπογραφή του Οινοποιείου Χατζηδάκη, είναι η νέα ετικέτα (Ρ)αµπελιά. Ένα κρασί που ξεχωρίζει για την κοµψότητα, την ενέργεια και τη γευστική του ένταση. Το 70% ωρίµασε για 12 µήνες µε φίνες οινολάσπες σε ανοξείδωτη δεξαµενή, ενώ το 30% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, αποκαλύπτοντας αρώµατα εσπεριδοειδών και ορυκτότητας.
Με ετικέτα σχεδιασµένη από την Αριάδνη Χατζηδάκη και γυναικείο όνοµα που τιµά την κυκλαδίτικη παράδοση, η (Ρ)αµπελιά είναι η νέα πρόταση που το Οινοποιείο προτείνει για τους οινόφιλους και µη.
Αssyrtiko 2024 – Οινοποιείο Μπαραφάκα
Η κομψότητα της φύσης όπως την ερμηνεύει το Οινοποιείο Μπαραφάκα
Σε περιορισµένο αριθµό φιαλών, γεννιέται µία premium εκδοχή του Ασύρτικου, από την καρδιά της Νεµέας και το Οινοποιείο Μπαραφάκα. Μια εµπειρία που συνδυάζει παράδοση και µια πιο σύγχρονη οινοποίηση.
Η διαδικασία ξεκινά µε τη ζύµωση να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές σε συνθήκες ελεγχόµενης θερµοκρασίας (14-15°C), µε γηγενείς ζύµες που διαµορφώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κρασιού. Μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύµωσης (18–20 ηµέρες), το κρασί µεταφέρεται σε αµφορείς από αµµόπετρα των 500 λίτρων, όπου ωριµάζει για περίπου 6-7 µήνες µαζί µε τις λεπτές οινολάσπες (περιοδική αιώρηση).
Το αποτέλεσµα είναι ένα κρασί µε λαµπερό χρυσοκίτρινο χρώµα, που στο µπουκέτο του ξεδιπλώνει πολύπλοκα αρώµατα λευκών λουλουδιών, πράσινου λεµονιού, ροδάκινου, αχλαδιού και χαµοµηλιού. Στο στόµα γοητεύει µε την πλούσια λιπαρότητά του, το γεµάτο και τραγανό του στόµα και τη µακρά του επίγευση. Κυριαρχούν αρώµατα γήινα, η διακριτή του µεταλλικότητα, η υπέροχα ενσωµατωµένη του οξύτητα καθώς και η µακρά φρουτώδης αρωµατική του επιστροφή από νότες κιτρολέµονου και λίτσι.
Ένα κρασί που αξίζει να απολαύσει κανείς τώρα είτε να το κρατήσει, για να αποκαλύψει ακόµη περισσότερες πτυχές της πολύπλοκης προσωπικότητάς του.
Σαντορίνη Σιγάλα 2024 – Κτήμα Σιγάλα
Τόλμη και καινοτομία από μια από τις πιο εμβληματικές ετικέτες που επανεκκίνησαν τη Σαντορίνη
Ήταν το 1992 όταν η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΙΓΑΛΑ σύστησε το οµώνυµο Κτήµα στον οινικό κόσµο, παρουσιάζοντας το πρώτο 100% Ασύρτικο του Θηραϊκού αµπελώνα. Ως ο ορισµός του terroir – driven κρασιού, η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΙΓΑΛΑ εκφράζει µε αυθεντικό τρόπο το δεσµό της ποικιλίας µε τον τόπο καταγωγής της, καθώς και το «χέρι» του ανθρώπου πίσω από την ετικέτα. Για την ακρίβεια, µιας οµάδας νέων ανθρώπων που συνεχίζουν µε σεβασµό στη Θηραϊκή αµπελοοινική παράδοση και τη σπουδαία κληρονοµιά Σιγάλα και αναδηµιουργούν µε φρεσκάδα, επιστηµονική γνώση, όραµα και ενσυναίσθηση για το βιώσιµο µέλλον της Σαντορίνης.
Η οινολόγος του Κτήματος Σιγάλα, Σάρα Ιακωβίδου
Το ποιοτικό σταφύλι από κλήµατα πλέον των 60 ετών από µικρά αµπελοτόπια, τόσο του Κτήµατος στην Οία όσο και σε άλλα χωριά που επέλεξαν µε προσοχή ο Κώστας Τέλλης και Στράτος Ξυράφης από την αµπελουργική οµάδα του Σιγάλα, έδωσε τη βάση στην οινολόγο Σάρα Ιακωβίδου να δηµιουργήσει µια Σαντορίνη µε αυτοπεποίθηση που ορίζει την τυπικότητα στις συνθήκες της χρονιάς. Και πράγµατι, η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΙΓΑΛΑ 2024 γοητεύει µε τον συνδυασµό ενέργειας και κοµψότητας που τη διακρίνει. Φρέσκα εσπεριδοειδή και τραγανό ροδάκινο, νότες γιασεµιού, κοφτερή οξύτητα που οδηγεί σε µια µακρά επίγευση µε χαρακτηριστική αίσθηση αλµύρας. Το ποτήρι µας γεµίζει µε… Σαντορίνη.
Κορυφαίες διακρίσεις σε παγκόσµιο επίπεδο
Οι σηµαντικές διακρίσεις από κορυφαίους διαγωνισµούς παγκοσµίως και για τη σοδειά του 2024 απλά επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι αναγνωρίζουµε. Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΙΓΑΛΑ είναι ένα µεγάλο κρασί που εµπνέει. Από ένα Κτήµα που ξεχωρίζει για την καινοτοµία, την τόλµη και τη συστηµατική δουλειά για τη συνέχεια της Σαντορίνης.
Αρετή Λευκός 2024 – Κτήμα Βιβλία Χώρα
Σε μια φιάλη τα πλούτη του Παγγαίου και η χάρη του Αιγαίου
Οι ιδιόκτητοι, βιολογικά καλλιεργούµενοι αµπελώνες του Κτήµατος Βιβλία Χώρα βρίσκονται στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, σε υψόµετρο 380 µέτρων, και καλύπτουν σήµερα περίπου 800 στρέµµατα. Το κλίµα της περιοχής είναι µεσογειακό, µε ήπιους χειµώνες και δροσερά καλοκαίρια, επηρεαζόµενο από τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και τη θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους. Η έντονη διαφορά θερµοκρασίας µεταξύ ηµέρας και νύχτας ευνοεί τη σταδιακή και ποιοτική ωρίµαση των σταφυλιών.
Το έδαφος είναι πετρώδες, άγονο, ασβεστολιθικό και αργιλώδες, µε εξαιρετική στράγγιση. Οι περισσότερες καλλιεργητικές εργασίες, συµπεριλαµβανοµένου του τρύγου, πραγµατοποιούνται χειρωνακτικά. Η καλλιέργεια της αµπέλου γίνεται µε τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, µε σεβασµό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.
Το Κτήµα Βιβλία Χώρα Αρετή Λευκό παράγεται από 100% Ασύρτικο σταφύλι, προερχόµενο από την περιοχή «Αµπέλια», µε ασβεστολιθικά και αργιλώδη εδάφη. Μετά την έκθλιψη, ο χυµός ζυµώνεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές και παραµένει σε επαφή µε τις οινολάσπες για αρκετούς µήνες.
Το κρασί έχει λαµπερό ξανθοπράσινο χρώµα και εκφραστική µύτη, µε έντονα αρώµατα λεµονιού, πορτοκαλιού και νεραντζιού που συνδυάζονται αρµονικά µε νότες ορυκτότητας και µεταλλικότητας. Στο στόµα είναι πλούσιο, µε εξαιρετική δοµή, ισορροπηµένη οξύτητα και µεγάλη επίγευση.
Συνοδεύει ιδανικά ψάρια, θαλασσινά και λευκά κρέατα µε ελαφριές σάλτσες. Σερβίρεται στους 12°C και έχει δυνατότητα παλαίωσης έως και 10 έτη. Κυκλοφορεί κυρίως στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα διατίθεται σε επιλεγµένα σηµεία.
Σαντορίνη ΠΟΠ 2024 – Οινοποιείο Βενετσάνου
Με DNA 200 ετών η ναυαρχίδα Οινοποιείου Βενετσάνου είναι η Σαντορίνη ΠΟΠ
Η Σαντορίνη Βενετσάνου, σχεδόν από 100% Ασύρτικο, είναι το κρασί που αντιπροσωπεύει επάξια τον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη µε αρώµατα εσπεριδοειδών, έντονη αλλά ισορροπηµένη οξύτητα µε µεταλλικό χαρακτήρα και µακριά, επίµονη επίγευση.
Και επειδή όλα ξεκινούν από το αµπέλι, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Σαντορίνη ΠΟΠ Βενετσάνος παράγεται από παλιούς αµπελώνες, µε µέση ηλικία φυτών τα 70 έτη. Το δε έδαφος αυτών των αµπελώνων φιλοξενεί το ίδιο φυτικό κεφάλαιο ίσως τα τελευταία 200 έτη, αν λάβει κανείς υπόψη του παλαιά συµβόλαια και προικοσύµφωνα. Εποµένως γίνεται εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για ένα συγκεκριµένο DNA φυτών, που δείχνει να είναι προσαρµοσµένο στις ξηροθερµικές συνθήκες του νησιού, έρχεται όµως σήµερα αντιµέτωπο µε την κλιµατική αλλαγή και το αναπόφευκτο γήρας.
Οι πολύ χαµηλές στρεµµατικές αποδόσεις σε καρπό µεγιστοποιούν το κόστος παραγωγής µε αποτέλεσµα οι ΠΟΠ Σαντορίνες να αγγίζουν τη ζώνη ελίτ κατανάλωσης µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στον αντίποδα η αµπελουργία στη Σαντορίνη συγκαταλέγεται στην άυλη πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου και η συνεισφορά της στην εύθραυστη περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού χαρακτηρίζεται ως εκ των ουκ άνευ.
Σηµαντική είναι η ιστορική σηµασία του Οινοποιείου Βενετσάνου, που βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης και αποτελεί το πρώτο βιοµηχανικό οινοποιείο του νησιού. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1949 και συνεχίζοντας και σήµερα να παράγει κρασί αποτελεί µνηµείο αναφοράς στην ανθρώπινη προσπάθεια για την ανάπτυξη της οινοποιίας στη Σαντορίνη.
Ασύρτικο Ταρσανάς Single Block 2022 – Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Το βιώσιμο μέλλον του Αμύνταιου
Το ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΑΡΣΑΝΑΣ Single Block του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη δεν είναι ένα ακόµη εξαιρετικό Ασύρτικο από τον σπουδαίο αµπελώνα του Αµυνταίου. Είναι οργανικό µέρος του οράµατος και της διαδροµής για όλα όσα σήµερα αναγνωρίζουµε και απολαµβάνουµε στα υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά αυτού του µεγάλου βορειοελλαδίτικου terroir.
Ήταν στα τέλη της δεκεατίας του 1980 όταν ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε τις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών στο ξεχωριστό οροπέδιο του Αµυνταίου, εντοπίζοντας, µε τη διαίσθηση και τη γνώση του, την πολυεπίπεδη δυναµική του τόπου µε την ιδιαίτερη τοποθεσία και βιοποικιλότητα. Ο πειραµατισµός χρόνο µε το χρόνο εξελισσόταν και γρήγορα επεκτάθηκε και σε µικρά, επιλεγµένα ανά ποικιλία αµπελοτόπια -αυτό που σήµερα όλοι ξέρουµε ως «single blocks».
Στη φωτογραφία αποτυπώνεται το τοπίο γύρω από το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο.
Το Ασύρτικο ήταν η επιλογή για το block µε τον αριθµό 10, στα 700 µ. υψόµετρο, σχεδόν στην άκρη του αµπελώνα της Σαµαρόπετρας του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στον Άγ. Παντελεήµονα Αµυνταίου. Η φύτευση έγινε το 2004 και ήταν από τις πρώτες της ποικιλίας αυτής για την ευρύτερη περιοχή. Εφαρµόστηκαν αρχές βιολογικής καλλιέργειας και, λίγα χρόνια αργότερα, γεννήθηκε η ετικέτα µε το παράδοξο όνοµα «ΤΑΡΣΑΝΑΣ».
Το πνεύµα εξερεύνησης, η γνώση αλλά και η υποµονή πίσω από αυτό το κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη φαίνονται στις λεπτοµέρειες. Σήµερα, κυκλοφορεί η εσοδεία του 2022 αποτελώντας ένα µεγάλο λευκό ελληνικό κρασί µε δυναµική παλαίωσης που προκαλεί το ενδιαφέρον του οινόφιλου. Το βαρέλι, µαεστρικά ενσωµατωµένο, αφήνει την ποικιλία να λάµψει σε αυτή την ορεινή εκδοχή της: Έντονο φρούτο -πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή- πολυπλοκότητα και δοµή χάρη στην χαρακτηριστική οξύτητα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.