Μειωμένες τιμές τυριών και αυξημένες ποσοστώσεις βουτύρου κρατούν σταθερό τον δείκτη γαλακτοκομικών FAO – Τυροκόμος

Εντούτοις, η τιμή του δείκτη είναι κατά 24,6 μονάδες (19,9%) υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή της πέρυσι. Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου κινήθηκαν ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα (+3,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στα καταστήματα μεταπώλησης και την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση εν μέσω εποχικών μειώσεων αποθεμάτων στην Ωκεανία και μειωμένης παραγωγής στην Ευρώπη.
Από την άλλη, ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO ανήλθε στους 118 πόντους τον Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση μιας μονάδας (0,9%) από την αναθεωρημένη τιμή του Φεβρουαρίου, και 3,1 μονάδων (2,7%) από την αντίστοιχη τιμή πέρυσι. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος, λόγω των αυξημένων ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από την αναγνώριση της Γερμανίας ως απαλλαγμένης από τον αφθώδη πυρετό, γεγονός που ώθησε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Ιρλανδία να αφαιρέσουν τις απαγορεύσεις εισαγωγών που είχαν επιβάλει. Η αυξανόμενη ζήτηση συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αγοράς, ενώ η άνοδος του ευρώ απέναντι στο δολάριο βοήθησε στις ανοδικές τάσεις. Προς τα πάνω κινήθηκαν και οι τιμές αιγοπροβάτων, ενόψει και της αυξημένης ζήτησης λόγω του Πάσχα. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές πουλερικών, με τα παγκόσμια αποθέματα και τη ζήτηση να βρίσκονται σε ισορροπία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.