Λίγο πιο… ρόδινη φαντάζει η Mercosur για τους Γάλλους λόγω της εμπορικής πολιτικής Τραμπ

Ο σκεπτικισμός, μέχρι τώρα στο Παρίσι οφείλεται στους φόβους ότι η αύξηση των εισαγωγών στη Νότια Αμερική από τις χώρες Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη – θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον γαλλικό αγροτικό τομέα.
Τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπλακεί σε εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ – έναν κρίσιμο προορισμό για τις γαλλικές εξαγωγές – ο πολιτικός λογισμός έχει αλλάξει. Ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εάν μια συμφωνία της Mercosur θα μπορούσε πράγματι να είναι ένας τρόπος για να αυξηθούν οι γαλλικές εξαγωγές τροφίμων και να εξαργυρωθούν σε νέες αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια φρενίτιδα ελεύθερων συναλλαγών για να σφυρηλατήσει νέες συνεργασίες, καθώς οι δασμοί του Τραμπ προσθέτουν στις υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους της μεγάλης εξάρτησης από το εμπόριο με την Κίνα. Εκτός από τη Mercosur, η ΕΕ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το Μεξικό και σκοπεύει να κάνει το ίδιο φέτος με την Ινδία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.
Άνεμοι αλλαγής
Στα χαρτιά, η υποστήριξη της συμφωνίας Mercosur θα πρέπει να είναι μια εύκολη πώληση για το Παρίσι, καθώς θα άρει τους υψηλούς δασμούς στο γαλλικό τυρί και το κρασί, ανοίγοντας μια αγορά άνω των 270 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ωστόσο, η συμφωνία θα επέτρεπε επίσης περισσότερες εισαγωγές φθηνότερου βοείου κρέατος, πουλερικών και ζάχαρης – ένας βασικός λόγος για τον οποίο ολόκληρο το γαλλικό πολιτικό φάσμα έχει διατηρήσει μια στάση κατά της Mercosur εδώ και χρόνια.
Ο Μπρούνο Μπονέλ, επικεφαλής του στρατηγικού σχέδιο France 2030 στο γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, είπε ότι η συμφωνία ΕΕ-Mercosur «αποτελεί ευκαιρία για εξαγωγές» σε ορισμένους αγροδιατροφικούς τομείς, ενώ παράλληλα αποτελεί «φρένο» στην ανάπτυξη άλλων. Οι τομείς που δυνητικά επηρεάζονται από τις εισαγωγές από τη Νότια Αμερική «έχουν μία επιλογή: να ειδικευτούν», δήλωσε στο Euractiv ο Μπονέλ, πρώην Γάλλος βουλευτής από το κεντρώο κόμμα Αναγέννηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Bonnell υποστήριξε ότι οι Γάλλοι αγρότες, οι κορυφαίοι παραγωγοί βοείου κρέατος στην Ευρώπη, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη «βελτίωση της ποιότητας» αντί «να συνεχίσουν να παράγουν αγελάδες – σε άμεσο ανταγωνισμό με τις βραζιλιάνικες αγελάδες – που δεν έχουν άλλο πλεονέκτημα από το να είναι πανομοιότυπες».
Πέρα από το γραφείο του πρωθυπουργού, σημάδια μετατόπισης ενδέχεται να εμφανίζονται και στο γραφείο του Μακρόν στο παλάτι των Ηλυσίων. Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή ότι ο Μακρόν μπορεί να κλίνει προς την υποστήριξη της συμφωνίας ως μέρος της ευρύτερης ώθησης της ΕΕ για εξασφάλιση νέων εμπορικών εταίρων.
«Μια εντελώς νέα δυναμική αναδύεται», είπε ο Mερτς. Ο Μακρόν «μπορεί να δει πώς μεταβάλλεται η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο και ότι εμείς οι Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε τώρα πολύ γρήγορα εταίρους στον κόσμο με τους οποίους μπορούμε να συνάψουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου».
Οι Βρυξέλλες και το Παρίσι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αντίθεση
Παρά το μεταβαλλόμενο πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορίου, η επίσημη γραμμή του Παρισιού δεν έχει αλλάξει ακόμη πολύ. Η Γαλλία ζητά να ανοίξει εκ νέου το προσχέδιο της συμφωνίας – το οποίο ολοκληρώθηκε πολιτικά τον Δεκέμβριο μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, ώστε να συμπεριλάβει ισχυρότερη προστασία για τους αγρότες της ΕΕ.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι στο τραπέζι των Βρυξελλών. Όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, ο Όλοφ Γκιλλ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για το εμπόριο, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Μετά την οριστικοποίηση της νομικής σύνταξης και των επίσημων μεταφράσεων στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, το κείμενο θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο «πριν από το τέλος του καλοκαιριού», πρόσθεσε ο Γκιλλ.
Το γραφείο της Γαλλίδας υπουργού Γεωργίας Annie Genevard ανέφερε ότι «δεν υπήρξε αλλαγή θέσης» στο Παρίσι, αλλά είπε ότι η Genevard συζήτησε το θέμα με τον Πολωνό ομόλογό της –ο οποίος επίσης αντιτάχθηκε στη συμφωνία ως έχει– και σχεδιάζει να συζητήσει σύντομα και με Ιταλούς και Αυστριακούς εκπροσώπους.
Πηγή: euractiv.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.