Κόμβος γνώσης για τον ελαιοκομικό τομέα η ημερίδα της ΦΙΛΑΙΟΣ στη Θεσσαλονίκη – Ελαίας Καρπός

Κόμβος γνώσης για τον ελαιοκομικό τομέα η ημερίδα της ΦΙΛΑΙΟΣ στη Θεσσαλονίκη - Ελαίας Καρπός


Follow us on Social Media

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς έκθεσης FOOD & DRINKS 2025, με την συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών και με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην ελαιοκαλλιέργεια, την μεταποίηση, την τυποποίηση και εξαγωγή των ελαιοκομικών προϊόντων και φυσικά των τελικών καταναλωτών, κοινό που αποτελούσε και τους εκθέτες και επισκέπτες της Έκθεσης.

Τίτλος της ημερίδας ήταν “Ελαιόλαδο & Επιτραπέζια ελιά: Παρόν και μέλλον” και στο πάνελ τοποθετήθηκαν για όλα τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα του ελαιοκομικού τομέα, οι κυρίες Δρ. Κική Ζηνοβιάδου, Κοσμήτορας του Κολλεγίου Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης & Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου, Επικεφαλής του κόμβου Καινοτομίας & Στρατηγικής MACC. Επίσης οι κκ. Κων/νος Τερτιβανίδης, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάνος Καραγιάννης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελαιουργείων – ΠΑΣΕΛ & Τσιλιάς Δημήτρης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών – Π.Ε.Ν.Α και ελαιοπαραγωγός.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος της ΦΙΛΑΙΟΣ, κ. Γιώργος Οικονόμου.

Η Δρ. Κική Ζηνοβιάδου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της ως premium παραγωγός ελαιουργικών προϊόντων, στο ρόλο που διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες (αισθητήρες, ΑΙ, έξυπνη άρδευση κλπ) στη βελτιστοποίηση της παραγωγής καθώς και στις σημαντικότερες παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών κατά την τελευταία πενταετία.

Η Δρ. Βίκυ Κρυσταλλίδου παρουσίασε την δράση του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (Mediterranean Agrofood Competence Center – MACC) ως πρότυπο φορέα καινοτομίας με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου στη γεωργία. Από την ίδρυσή του το 2021 λειτουργεί ως διασύνδεσμος μεταξύ της έρευνας και της αγοράς, ενισχύοντας συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, κοινωνίας και δημόσιων φορέων (μοντέλο τετραπλού έλικα) και στους στρατηγικούς του στόχους περιλαμβάνονται η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, η υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, η τεχνολογική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και η δημιουργία ενός ανθεκτικού αγροδιατροφικού οικοσυστήματος.

Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα σε εξέλιξη σύστημα “έξυπνης γεωργίας” που προσφέρει στους ελαιοπαραγωγούς τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθούν κρίσιμες παραμέτρους για την καλλιέργεια, όπως υγρασία εδάφους, θερμοκρασία, ποιότητα αέρα και επίπεδα νερού, βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών, εξοικονόμηση πόρων (π.χ. νερό, ενέργεια) και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επίσης ένα καινοτόμο βιοδιασπώμενο εδαφοβελτιωτικό προϊόν, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ελληνικό πρόβειο μαλλί, το οποίο παραδοσιακά απορρίπτεται ως απόβλητο.

Ακολούθως, ο κ. Κων/νος Τερτιβανίδης, με την τεχνοκρατική του γνώση και εμπειρία στην επιτραπέζια ελιά, παρουσίασε τις προκλήσεις και πιθανές νέες καινοτόμες εφαρμογές αλλά παράλληλα και τον διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, ειδικότερα στην αγορά των ΗΠΑ, μετά την επικείμενη αύξηση του κόστους εισαγωγής τους στην εν λόγω αγορά, λόγω των δασμών της προεδρίας Τράμπ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με υποδοχή ξένων αντιπροσωπειών, την διοργάνωση αποστολών σε χώρες – στόχους, με συμμετοχή σε εκθέσεις, στην λειτουργία της Ακαδημίας εξαγωγικής δραστηριότητας κλπ.

Ο κ. Πάνος Καραγιάννης τόνισε την ανάγκη προσαρμογής των ελαιουργείων στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις, στην πίεση για συγχωνεύσεις και συνεργασίες καθώς και στην εναρμόνιση με τις αυξημένες και πιεστικές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας που περιλαμβάνει τα ψηφιακά Δελτία Αποστολής, το Δελτίο Παραλαβής ελαιόκαρπου, την Δήλωση συγκομιδής και το ελαιοκομικό μητρώο.

Τέλος, αναφέρθηκε στις μεταβολές που εκ των πραγμάτων θα επέλθουν στην ισχύουσα πρακτική διακίνησης & πώλησης χύμα – μη τυποποιημένου ελαιολάδου, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με πιθανή διεύρυνση των δράσεων των ελαιουργείων και στον τομέα της τυποποίησης.

Ο κ. Δημήτρης Τσιλιάς, ως ελαιοπαραγωγός ο οποίος έχει την αυξημένη και επισταμένη φροντίδα ενός παλαιού ελαιώνα 20 στρεμμάτων αλλά πρόσφατα τον διεύρυνε με ελαιόδεντρα σε άλλα 40 στρέμματα ποικιλίες Κορωνέικη και Αρμπεκίνα, περιέγραψε τις δυσκολίες από την παντελή απουσία υποστήριξης από την πολιτεία, τα αυξημένα κόστη και τον μεγάλο ανταγωνισμό στην διάθεση του ελαιολάδου. Ωστόσο, ελπίζει σε καλύτερες μέρες και προσπαθεί να συσπειρώσει και άλλους συναδέλφους του προκειμένου μέσα από υφιστάμενο συνεταιρισμό ή από νέα Ομάδα παραγωγών να αναπτύξει και να προωθήσει τα παραγόμενα προϊόντα του, αρχικά στην ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιείται.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και με τις δευτερολογίες των εισηγητών.

Follow us on Social Media

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων