Κωστής Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στην αγορά

Κωστής Χατζηδάκης: ενεργειακή επάρκεια απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή


Τα μέτρα για τα καύσιμα καλύπτουν τα τρία τέταρτα της κοινωνίας – Τι δήλωσε για τα Τέμπη

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

  • Πιθανότητα δεύτερης φάσης μέτρων ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις Απριλίου.
  • Κάλυψη ανατιμήσεων στη βενζίνη έως το επίπεδο των 2,11 ευρώ ανά λίτρο.
  • Οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης για τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.
  • Αποκλείεται το σενάριο πρόωρων εκλογών λόγω της διεθνούς αστάθειας.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμπληρωματικές παρεμβάσεις στην αγορά, εφόσον οι διεθνείς συνθήκες το επιβάλουν, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός επισήμανε ότι η στρατηγική των στοχευμένων ενισχύσεων βασίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ η οριστική εικόνα για τα διαθέσιμα κονδύλια θα αποσαφηνιστεί στο τέλος Απριλίου.

Εξειδίκευση των μέτρων για καύσιμα και ακτοπλοϊκά

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα καλύπτει το 75% των πολιτών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στον τομέα των καυσίμων, η επιδότηση στη βενζίνη απορροφά τις αυξήσεις για τον μέσο καταναλωτή, ενώ στο ντίζελ η παρέμβαση έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Στόχος της κίνησης αυτής είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων στο κόστος μεταφοράς προϊόντων και στην αγροτική παραγωγή, όπου προβλέπονται επιπλέον ενισχύσεις για τα λιπάσματα.

Παράλληλα, αναφορά έγινε και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Η κυβέρνηση προχωρά σε μόνιμη κάλυψη του κόστους των υποχρεωτικών εκπτώσεων που δικαιούνται συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι φοιτητές και τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), κίνηση που εκτιμάται ότι θα αποκλιμακώσει τις τελικές τιμές για το επιβατικό κοινό.

Πολιτική σταθερότητα και δικαιοσύνη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο αντιπρόεδρος απέκλεισε κάθε τέτοιο σενάριο, χαρακτηρίζοντάς το ως μη υπεύθυνη στάση εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Σημείωσε δε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει ισχυρή, γεγονός που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες τάσεις της κοινής γνώμης.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε για τη δίκη που αφορά το δυστύχημα των Τεμπών. Αναγνώρισε αστοχίες στη διαχείριση της πρόσβασης στην αίθουσα του δικαστηρίου, τονίζοντας όμως την απόλυτη πολιτική βούληση για την απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία των υπευθύνων. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για πολιτικούς λόγους δεν έχει θέση στον δημόσιο διάλογο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων