Κομπόστ από κατσίγαρο και υπολείμματα κλαδέματος ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Χαέν – Ελαίας Καρπός

Follow us on Social Media
Το οργανόγραμμα της διαδικασίας προβλέπει τα υπολείμματα της ελαιοπαραγωγής, μαζί με άλλα οργανικά απόβλητα, όπως αυτά που προέρχονται από το κλάδεμα δενδρωδών αλλά και την κτηνοτροφία, να αποσυντίθενται με συγκεκριμένο τρόπο για να σχηματίσουν ένα θρεπτικό λίπασμα. Το σύστημα ανάλυσης που πρότειναν οι ερευνητές και αναπτύχθηκε στο άρθρο «Monitoring organic matter transformation of olive oil production residues in a full-scale composting plant by fluorescence spectroscopy» στο περιοδικό Environmental Technology & Innovation, δείχνει ακριβώς πότε το μίγμα είναι πλήρως ώριμο και ασφαλές για χρήση σε γεωργικά εδάφη.
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, ακολουθεί ο σύνδεσμος:
https://doi.org/10.1016/j.eti.2024.103695
Παραδοσιακά, η διαδικασία αυτή αξιολογείται με χρονοβόρες μεθόδους που απαιτούν πολλούς πόρους, τόσο ανθρώπινους όσο και οικονομικούς. Ωστόσο, με αυτή τη νέα τεχνική, οι ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν τις αλλαγές στην οργανική ύλη μέσω της φασματοσκοπίας φθορισμού, μιας τεχνολογίας που μετρά το φως που εκπέμπεται από τις ενώσεις που υπάρχουν σε ένα δείγμα αφού φωτιστούν με υπεριώδες φως.
Η εφαρμογή αυτή αφορά μια φυσική διαδικασία όπου ο κατσίγαρος, μαζί με άλλα απόβλητα, όπως αυτά που προέρχονται από το κλάδεμα των δενδρωδών και την κτηνοτροφία, αποσυντίθεται για να σχηματίσει ένα θρεπτικό λίπασμα που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
«Το σύστημα αυτό μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ιδιότητες της βιομάζας που αποσυντίθεται, γεγονός που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε με ταχύτερο και ακριβέστερο τρόπο τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει καθώς αποδομείται κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης», δήλωσε στο Fundación Descubre η Ana Domínguez, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Jaén και συγγραφέας του άρθρου.
Αυτά τα συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους μορίων που υπάρχουν στο κομπόστ, βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα απόβλητα μετατρέπονται σε κομπόστ και πότε φτάνουν στην κατάλληλη ωριμότητα για να χρησιμοποιηθούν για τη θρέψη των εδαφών. Επιτρέποντας τον καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας και την καλύτερη ποιότητα του κομπόστ, ανοίγει ο δρόμος για πιο πράσινες και αποδοτικές γεωργικές πρακτικές, προς όφελος τόσο των γεωργών όσο και του περιβάλλοντος.
Με πληροφορίες από Olimerca
Follow us on Social Media
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.