«Καταπέλτης» η Ευρωπαία εισαγγελέας για παράνομες επιδοτήσεις – «Δεν έκανε έλεγχο ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρά τις ενδείξεις απάτης»

Δώδεκα από τους δεκατρείς εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ – «Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του» είπε η εισαγγελέας
Τις ευθύνες υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος «δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο» ως προς τις δηλώσεις που του υποβάλλονταν για επιδοτήσεις παρά «τις ενδείξεις για απάτη», τόνισε σήμερα η εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου, αγορεύοντας σε δίκη 13 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη υπόθεση η οποία εκδικάζεται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων αφορά σε δικογραφία 13 κατηγορουμένων, οι οποίοι κατά περίπτωση διώκονται για απάτη εις βάρος του Δημοσίου με σκοπό τη λήψη επιχορηγήσεων, για ψευδή βεβαίωση και για πλαστογραφία.
Οφέλη άνω των 400 χιλιάδων ευρώ – Δήλωναν εκτάσεις στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης ως βοσκοτόπια
Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, 12 από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις που ελάμβανε ο καθένας να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφέρονταν πως ομάδα «αγροτών» είχε υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά της χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων. Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο των ερευνών οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη, και δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι!
Κεντρικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση φέρεται να είναι ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2020. Το πρόσωπο αυτό κατά τη σημερινή απολογία του στο δικαστήριο επικαλέστηκε σχετικές αποφάσεις για να υποστηρίξει πως ο συνεταιρισμός έχει νόμιμα δικαιώματα νομής βοσκής επί των εν λόγω εκτάσεων από το 1935.
Από την πλευρά τους οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και ενώπιον του δικαστηρίου ανέφεραν σήμερα ότι ενήργησαν στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου, η οποία δεν απαιτούσε, όπως τόνισαν, να υπάρχει γεωργική παραγωγή ή ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη της επιδότησης.
Αντίθετα, όπως είπαν, το μόνο κριτήριο που έθετε η εγκύκλιος για τη λήψη της επιδότησης ήταν η διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση». Συγκεκριμένα, όπως είπαν οι κατηγορούμεναι απαιτούνταν το χορτάρι να μην ξεπερνά σε ύψος τα 70 εκατοστά. Τόνισαν δε στη συγκεκριμένη περιοχή βόσκουν τακτικά κοπάδια ζώων και ότι εκεί βρίσκονται και πολλοί στάβλοι. Υπό τα δεδομένα αυτά επισήμαναν πως τα πιστοποιητικά που κατέθεσαν (για τη λήψη των επιδοτήσεων) ήταν γνήσια και όχι πλαστά,
Την ενοχή όλων των κατηγορούμενων προτείνει η Ευρωπαία Εισαγγελέας
Ωστόσο, η εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας στην αγόρευση της σήμερα στη δίκη ζήτησε να κηρυχτούν ένοχοι και οι 13 κατηγορούμενοι της υπόθεσης, επισημαίνοντας πως οι επίδικες εκτάσεις δεν μισθώθηκαν ποτέ και δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ αγροτικά από τους κατηγορούμενους. Μάλιστα, στην αγόρευση της υπογράμμισε τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο μένοντας μόνο στο περιεχόμενο των δηλώσεων των κατηγορουμένων.
Ακολούθως, η κ. Θάνου αναφέρθηκε σε ευθύνες υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι θα έπρεπε – όπως τόνισε – να μεταβούν επιτόπου στο σημείο και να κάνουν έλεγχό και να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει. Ενδεικτικά η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε στην πρότασή της: «Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης και αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας. Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα. Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα».
Μάλιστα, η κυρία Θάνου ζήτησε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας προκειμένου να ελεγχθούν πέντε μάρτυρες για το αδίκημα της ψευδορκίας, δύο άτομα για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και ένα ακόμη άτομο για ψευδή βεβαίωση.
Υπενθυμίζεται ότι στο Εφετείο σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμη δίκη για υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων και το επόμενο διάστημα αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου. Και σε αυτή την υπόθεση η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα έχει προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι της συγκεκριμένης δικογραφίας.
Πρόκειται για επτά άτομα ανάμεσα τους και μια δικηγόρος και όλοι τους – όπως δηλώθηκε στο δικαστήριο με την ένταξη της δίκης -έχουν επιστρέψει τα χρήματα που έλαβαν ως επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τα όσα έχον γίνει γνωστά μέχρι σήμερα οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή φέρονται να έλαβαν ή να συνέδραμαν ώστε κάποιοι να λάβουν παρανόμως επιδοτήσεις ύψους -όπως αναφέρθηκε -από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ το 2019 χωρίς να τις δικαιούνται.
Για την υπόθεση αυτή κυρία Νταγιάντα ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορούμενων, οι οποίοι μεταξύ άλλων βαρύνονται με την κατηγορία της πλημμεληματικής απάτης σε βάρος της ΕΕ.
Ενδεικτικά η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε στη σχετική τοποθέτησή της στο ακροατήριο πως οι κατηγορούμενοι «έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται». Παράλληλα, πρότεινε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους για νομική πλάνη και εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης τους, λόγω του ότι επέστρεψαν τα χρήματα που έλαβαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικά για την εξάλειψη του αξιόποινου, η εισαγγελέας τόνισε πως «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του» καθώς «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία».
Καταλήγοντας η εισαγγελέας ανέφερε: «Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφονταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά των συμφερόντων της ΕΕ».
protothema
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.