Καρυστιανού στις Βρυξέλλες: «Δεν ήρθα να παρακαλέσω, ήρθα να απαιτήσω Δικαιοσύνη για τα Τέμπη»

Καρυστιανού στις Βρυξέλλες: «Δεν ήρθα να παρακαλέσω, ήρθα να απαιτήσω Δικαιοσύνη για τα Τέμπη»


Για τέταρτη συνεχόμενη φορά η Μαρία Καρυστιανού πήρε το λόγο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.

H πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών θυμάτων άσκησε αυστηρή κριτική προς πολλαπλές κατευθύνσεις: την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων και προσωπικά τον Επίτροπο Μεταφορών.

Κατηγορίες κατά της ΕΕ για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Στο επίκεντρο των καταγγελιών της Μαρίας Καρυστιανού βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για σοβαρές παραλείψεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η ΕΕ «όφειλε να εξασφαλίσει την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα και να είχε απαγορεύσει τη λειτουργία αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια ασφαλείας».

Ιδιαίτερα οξεία ήταν η επισήμανσή της ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξακολουθούν να εγκρίνουν τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας.

Επίθεση στον ΕΡΑ και την Κομισιόν για αδράνεια

Η κριτική της Μαρίας Καρυστιανού επεκτάθηκε και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων καθώς και στην Κομισιόν, τους οποίους κατηγόρησε για την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε, δεν ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους. «Μόνο πρόστιμα επιβάλλονται που πληρώνουμε εμείς οι πολίτες», τόνισε με έμφαση, υπογραμμίζοντας το παράδοξο της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκληρή κριτική στον Επίτροπο Τζιτζικώστα

Ιδιαίτερα αιχμηρές ήταν οι αναφορές της στον Επίτροπο Μεταφορών Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Μαρία Καρυστιανού  ανέφερε ότι ο Επίτροπος τους είπε «ό,τι έγινε έγινε», θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον». Η ίδια χαρακτήρισε αυτή τη στάση ως συγκάλυψη των γεγονότων.

Αίτημα για ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών

Με αποφασιστικότητα, η Μαρία Καρυστιανού διευκρίνισε τον σκοπό της παρουσίας της στις Βρυξέλλες. «Δεν ήρθα να παρακαλέσω, ήρθα να απαιτήσω Δικαιοσύνη. Να ζητήσω τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα άλλα όργανα της ΕΕ να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, απηύθυνε συγκεκριμένο κάλεσμα: «Καλώ την επιτροπή αναφορών του ΕΚ να εξετάσει τις εκκρεμούσες αναφορές που έχει, τους ευρωβουλευτές να πιέσουν, την Κομισιόν και τον ΕΡΑ, αλλά και τον επίτροπο Μεταφορών να κάνει τη δουλειά του».

Το μήνυμα για Κράτος Δικαίου και ενωσιακό δίκαιο

Στο δευτερολογία της, κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης, η Μαρία Καρυστιανού επικεντρώθηκε στην ουσία των αιτημάτων της. Με νόημα υπογράμμισε: «Εμείς που είμαστε εδώ θέλουμε Δικαιοσύνη πάνω από όλα, θέλουμε Κράτος Δικαίου, εντοπίζουμε δυσλειτουργίες και προσπαθούμε να αλλάξουμε. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το ενωσιακό δίκαιο, για να μας προστατεύει από παρανομίες των υπουργών σε κάθε κράτος-μέλος». Η ομιλία της ολοκληρώθηκε με μια ευχή: «Φεύγω με την ευχή όσα ειπώθηκαν εδώ να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση».

Ευρεία συμμετοχή ευρωβουλευτών – Απουσίαζε η ΝΔ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία. Πέρα από τον Νικόλα Φαραντούρη και τη Μαρία Καρυστιανού, στην εκδήλωση παρενέβησαν ο Χρήστος Ράμμος (μέσω βίντεο), ο Juan Fernando López Aguilar, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, ο Ιωάννης Δρόσος, Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, καθώς και η Daniela Mainenti, Καθηγήτρια Συγκριτικού Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο UniNettuno της Ρώμης.

Φυλλάδιο για τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο που φέρει την υπογραφή του ευρωβουλευτή και καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος είναι συντονιστής της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεργασία με τον Μανώλη Σπαθή MSc.

Στο κείμενο, με τίτλο «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Σύνταγμα σε υποθέσεις διαφθοράς: θεσμικές και οικονομικές πτυχές», το οποίο αναφέρεται ειδικά στην υπόθεση των Τεμπών, τονίζεται: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί και οφείλει να προχωρήσει στη διεξαγωγή της έρευνας, στην άσκηση διώξεων ή στην επιβολή κυρώσεων ή περιοριστικών όρων παρακάμπτοντας την Συνταγματική διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων