Κανονική ληστεία το 2025 στο ελαιόλαδο με «έκπτωση» δύο ευρώ στον παραγωγό – Ελαίας Καρπός

Ελαίας Καρπός


Follow us on Social Media

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται (ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη παρακάτω) με δεδομένο το περσινό πενιχρό αποθεματικό, η μέση τιμή της τρέχουσας σεζόν για το έξτρα παρθένο στην Ισπανία, θα έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ 5,55 ευρώ το κιλό (με μια σοδειά 1,5 εκατ. τόνων) και 6,14 ευρώ το κιλό (με σοδειά 1,29 εκατ. τόνων. Ωστόσο, η μέση τιμή για την τρέχουσα σεζόν (εβδομαδιαίος μέσος όρος) βρίσκεται στα 4,49 ευρώ το κιλό, κοινώς 1 με 2 ευρώ κάτω, ανάλογα την ποιότητα, από το εύλογο επίπεδο ισορροπίας.

Η παραπάνω διαπίστωση, δεν αποτελεί ευφυολόγημα ενός κομματιού του ισπανικού κλάδου που διψά για «δημοσιότητα». Πρόκειται για μία επίσημη διατύπωση όσων η συντριπτική πλειοψηφία της (εγχώριας) αγοράς ανέμενε για την φετινή περίοδο, αμέσως μετά το πέρας της συγκομιδής του κύριου όγκου της παραγωγής από τον Φεβρουάριο. Η Agrenda και το Elaias Karpos είχαν από Οκτώβριο μήνα καταγράψει πως ένα λογικό επίπεδο ισορροπίας, δεδομένου του υπό διαμόρφωση ισοζυγίου, αποτελούν τα 5,50 με 6,50 ευρώ το κιλό.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να πείσει τον κόσμο να μην πουλήσει το 55-60% της σοδειάς του που μένει ακόμη στις δεξαμενές. Μόνος σκοπός είναι να εξηγήσει πως αν δεν υπάρξει σοβαρή μέριμνα και διευκολύνσεις για παραγωγικές επενδύσεις στον ελληνικό κλάδο και μεγέθυνση της τυποποίησης του προϊόντος, τότε το ελληνικό ελαιόλαδο θα μένει μονίμως έρμαιο των μεγάλων παικτών του κλάδου. Εκεί δηλαδή που η ποιοτική πρώτη ύλη θα μπορούσε να διεκδικήσει τα 5 τα 6 ή τα Χ ευρώ το κιλό, τελικά την υπεραξία την καρπώνονται στο εξωτερικό και ο Έλληνας παραγωγός μένει με τα έξοδα στα μαγαζιά, την σοδειά απούλητη, τις τιμές στα 4 ευρώ και χωρίς ρευστό να προβεί σε παραγωγικές επενδύσεις. Δεν αποτελεί σοβαρή στρατηγική η προσευχή για καταστροφές στην Ισπανία και την Ιταλία ώστε να πουλήσει ο Έλληνας σε καλή τιμή. Λείπει μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Ασχέτως λοιπόν με την κατάσταση της αγοράς σήμερα (ως γνωστόν οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 3,80 με 4,40 ευρώ το κιλό για τις τρεις γραμμές), έχει μεγάλη σημασία να καταγράφεται η πραγματικότητα των μαθηματικών, η αλήθεια των αριθμών, για αρχειακούς όσο και… ιστορικούς λόγους.

Το έγγραφο των 124 σελίδων (στα ισπανικά) λέει πολλά και δεν προσφέρονται όλα για την εύπεπτη ανάγνωση του κοινού, ωστόσο η «σούμα»  θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι:

  1. Η διαπίστωση πως με δεδομένη τη φετινή προσφορά και την ιστορική ζήτηση, η μέση τιμή υπολείπεται στο 1,1 ευρώ το κιλό του φυσιολογικού.
  2. Η απόκλιση των σημερινών τιμών σε σύγκριση με τον αναμενόμενο μέσο όρο της σεζόν υπολείπεται 2,2 ευρώ το κιλό.
  3. Η υπολογιζόμενη ζημιά για τους Ισπανούς παραγωγούς την περίοδο 2024/25 σε σύγκριση με το αναμενόμενο μοντέλο, ανέρχεται σε 626 εκατ. ευρώ.
  4. Το μέσο κόστος παραγωγής για τον ισπανικό ελαιώνα υπολογίζεται σε 3,28 ευρώ το κιλό ελαιολάδου.
  5. Τα ισπανικά νοικοκυριά έμειναν 100% πιστά στην κατανάλωση ελαιολάδου σε τιμές κοντά στα 6 ευρώ ανά λίτρο για το έξτρα παρθένο και 5 ευρώ ανά λίτρο για το ελαιόλαδο (άλλοι τύποι).
  6. Όταν η τιμή του ηλιέλαιου υποχωρούσε κάτω από 2 ευρώ το λίτρο, πάθαινε σοβαρή ζημιά η κατανάλωση ελαιολάδου.
  7. Στην κορύφωση των υψηλών τιμών στο ράφι (πρώτο τρίμηνο 2024), η απώλεια της ισπανικής κατανάλωσης υπολογίστηκε σε 17% και όχι σε 30-40-50% που γραφόταν δίχως καμία απτή απόδειξη πέρυσι, σε πείσμα των επίσημων στοιχείων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (!).

Ολόκληρη η μελέτη των 124 σελίδων είναι διαθέσιμη εδώ

Follow us on Social Media

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων