Η υπεραξία του χανιώτικου ελαιώνα στο επίκεντρο του Athena IOOC, έγινε η ενημέρωση των κριτών – Ελαίας Καρπός

Η υπεραξία του χανιώτικου ελαιώνα στο επίκεντρο του Athena IOOC, έγινε η ενημέρωση των κριτών - Ελαίας Καρπός


Follow us on Social Media

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων, μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του «Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC)», πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση υποδοχής και ενημέρωσης των 30 καταξιωμένων διεθνών κριτών, του μοναδικού στην Ελλάδα διεθνούς διαγωνισμού Ελαιολάδου, ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στα Χανιά, 8 με 10 Μαΐου και με ρεκόρ 643 συμμετοχών από 25 χώρες του κόσμου. Τους σημαντικούς επισκέπτες υποδέχτηκε στην έδρα της επιχειρηματικής κοινότητας η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Ελένη Αδικημενάκη. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Μανώλης Καρπαδάκης, παρουσίασε και τεκμηρίωσε πολυδιάστατα την υπεραξία του Χανιώτικου ελαιώνα και του ελαιολάδου του.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Ελένη Αδικημενάκη δήλωσε: «Οι 30 έμπειροι – υψηλού κύρους – ειδικοί γευσιγνώστες προερχόμενοι από 13 χώρες, με εκτενή γνώση της παγκόσμιας αγοράς Ελαιολάδου, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ολοκληρωμένη παρουσίαση για την υπεραξία του Χανιώτικου Ελαιώνα και της Κρητικής Γαστρονομίας, η οποία με Μινωικές ρίζες ιστορίας και πολιτιστική διαδρομή χιλιάδων ετών συνεχίζει – μέχρι σήμερα – να εντυπωσιάζει επιστήμονες, καταναλωτές και επιχειρηματίες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μετά την αρχική ενημέρωση και το διάλογο που επακολούθησε, οι διεθνείς κριτές ξεκίνησαν τις ξεναγήσεις τους στα σημαντικά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα των Χανίων (π.χ. Άπτερα, Θέρισο), ώστε να αποκτήσουν επιπλέον άμεση εμπειρία της Ελαιοκομικής υπεραξίας του τόπου μας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ευστράτιος Φλεμετάκης, τόνισε τα εξής: «Καλωσορίζουμε το διεθνή διαγωνισμό “Athena” στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Είμαστε χαρούμενοι που ένα τόσο σημαντικό γεγονός διεθνούς κύρους φιλοξενείται στη περιφερειακή ενότητα Χανίων. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του Κρητικού ελαιολάδου και την ενίσχυση της τεχνογνωσίας των παραγωγών & τυποποιητών μας».

Σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου, το απόγευμα (18:30 – 21:00), υπενθυμίζεται  ότι στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, και με το συντονισμό του Επιμελητηρίου Χανίων, θα πραγματοποιηθεί – με ελεύθερη είσοδο – έκθεση Χανιώτικων τυποποιημένων Ελαιολάδων, στο φουαγιέ του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι Χανίων. Σκοπός των διοργανωτών είναι -μαζί με τους 30 διεθνείς κριτές του “ΑΤΗΕΝΑ”- να δοθεί η ευκαιρία και στο ευρύ καταναλωτικό/ εμπορικό κοινό να δοκιμάσει δεκάδες εξαιρετικά προϊόντα του Χανιώτικου Ελαιώνα και να συζητήσει από κοντά με τους παραγωγούς τους. Στην «καρδιά» της παλιάς πόλης των Χανίων, θα περιμένουν να υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους – Έλληνες και ξένους επισκέπτες – οι 18 τυποποιητές/ παραγωγοί, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ως εκθέτες στην «ανοιχτή» πρόσκληση του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας. Η έκθεση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία να αποκτήσει ευέλικτα ο καθένας άμεση και ολοκληρωμένη εικόνα και για την τοπική παραγωγή ελαιολάδων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας (premium).

Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, του Επιμελητηρίου Χανίων, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Η ιστορική πόλη των Χανίων επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του “ATHENA IOOC 2025”, ώστε να τιμηθεί η δεκαετής πορεία του διαγωνισμού, καθώς η σχέση της περιφερειακής ενότητας Χανίων με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι πολυδιάστατη και διαχρονική. Στην Κρήτη, άλλωστε, το Ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας, της κοινωνίας και της γαστρονομικής ταυτότητας, ενώ η παραγωγή του συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό ήδη από την αρχαιότητα. Η δράση εντάσσεται στο έργο “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”.

 

 

 

Follow us on Social Media

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων