Η νέα «Εθνική Ομάδα Ειδικών»

135 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση- εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων


Με υπουργική απόφαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συγκροτηθεί Εθνική Ομάδα Ειδικών για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος Ι του π.δ.138/ 1995 (Α΄88).

 

Η Εθνική Ομάδα Ειδικών, την οποία και στελεχώνουν 17 μέλη, βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία με σκοπό τη διατήρηση της εμπειρογνωμοσύνης και την εξασφάλιση της ετοιμότητας σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας.

Δείτε τη σύνθεση της νέας Ομάδας, όπως ορίστηκε με νέα τροποποιητική απόφαση, ΕΔΩ.

Η ομάδα αυτή θα ενημερώνεται συνεχώς και εκπαιδεύεται και της δίνεται η δυνατότητα είτε σαν ομάδα είτε σαν μεμονωμένα άτομα να συμμετέχουν σε Κοινοτικά ή μη προγράμματα και να επισκέπτονται άλλα κράτη μέλη της Ε. Ένωσης, όπου έχει εμφανιστεί η ασθένεια. Η Εθνική Ομάδα Ειδικών, σε περίπτωση υπόνοιας παρουσίας της ασθένειας, κινητοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας και αναφέρεται σ’ αυτό.

Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της ομάδας είναι:

· Βοηθά το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας στη διατήρηση της ετοιμότητας σχετικά με την ασθένεια.

· Συμβουλεύει και βοηθά στην επεξεργασία και κατάρτιση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

· Βοηθά το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ασκήσεων προσομοίωσης.

Σε περίπτωση υπόνοιας παρουσίας της ασθένειας:

· Αξιολογεί, σε συνεργασία με το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, την κλινική εικόνα και την επιδημιολογική κατάσταση.

· Παρέχει συμβουλές σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων και τις εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση της ασθένειας, καθώς και για τις πρόσθετες ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Σε περίπτωση εμφάνισης της ασθένειας:

· Προβαίνει, τουλάχιστον στην περίπτωση πρωτογενούς εστίας, στην αξιολόγηση της κλινικής εικόνας και στην ανάλυση της επιδημιολογικής έρευνας, ώστε να συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προσδιορισθεί,

η προέλευση της μόλυνσης,

η ημερομηνία εισαγωγής του λοιμογόνου παράγοντα,

η πιθανή εξάπλωση της ασθένειας.

· Υποβάλλει έκθεση στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, η οποία κοινοποιείται και στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας.

· Παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με τις δειγματοληψίες, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα μέτρα καταπολέμησης και τα άλλα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν, τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, καθώς και οδηγίες και κατευθύνσεις για θέματα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις, στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, στους συνοριακούς σταθμούς και τα μεταφορικά μέσα και σχετικά με τον επείγοντα εμβολιασμό.

· Παρακολουθεί και κατευθύνει, σε συνεργασία με το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας και την Τοπική Ομάδα Ειδικών, την επιδημιολογική έρευνα.

· Συμπληρώνει, σε συνεργασία με το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, τα επιδημιολογικά δεδομένα με τα γεωγραφικά και άλλα απαραίτητα στοιχεία.

· Αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα και αξιολογεί τον κίνδυνο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

· Βοηθά ώστε η επεξεργασία των πτωμάτων των ζώων και των ζωικών υποπροϊόντων να γίνεται με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων