Η Κύπρος αλλάζει στρατηγική ενίσχυσης αιγοπροβατοτροφίας για να καλύψει τη ζήτηση για χαλλούμι

Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου έχει ως εξής:
Πραγματοποιήθηκε χθες απόγευμα, 21 Ιουλίου 2025, συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Αγροτικών Οργανώσεων Παναγροτική Ένωσις Κύπρου (ΠΕΚ), Ένωσης Κύπριων Αγροτών (ΕΚΑ), Παναγροτικού Σύνδεσμου, Νέας Αγροτικής Κίνησης και Ευρωαγροτικού.
Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών παρασκευής Χαλλουμιού ΠΟΠ, η Επιτροπή αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη των Αγροτικών Οργανώσεων, τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της αιγοπροβατοτροφίας, ύψους €4 εκατομμύρια ετησίως, για την τριετία 2025-2027.
Με απώτερο σκοπό την επίτευξη του κοινού στόχου για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, η ενίσχυση, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, θα χορηγείται λαμβάνοντας υπόψη την παραγωγικότητα ανά ζώο και όχι τον αριθμό των ζώων.
Έτος 2025
Για το έτος 2025, τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας περιλαμβάνουν:
(α) απογραφή ζωικού πληθυσμού όπως συνήθως με ημερομηνία αναφοράς την 31η Ιανουαρίου 2025,
(β) παράδοση γάλακτος σε εγκεκριμένα τυροκομεία, για ποσότητα μεγαλύτερη των 10.300 λίτρων, για την περίοδο 1/7/2024 μέχρι 30/6/2025,
(γ) ενεργό συμμετοχή στο σύστημα καταγραφής του γάλακτος, δηλαδή να είχαν κωδικό παράδοσης γάλακτος που εκδίδεται από το Τμήμα Γεωργίας, πριν από την προκήρυξη του Σχεδίου (η προηγούμενη μέρα έναρξης της περιόδου υποβολής των αιτήσεων).
Για το 2025, υπάρχουν δύο (2) Κατηγορίες Στήριξης:
(δ) Για την Κατηγορία Α: δεν θα προβούν σε μείωση του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της μονάδας. Δηλαδή δεν θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των θηλυκών ζώων ηλικίας ίσης με 7 μηνών και πάνω, που διέθεταν στις 31/1/2025 σε σχέση με το συνολικό αριθμό των θηλυκών ζώων 7 μηνών και άνω, που θα διαθέτουν στις 31/8/2025 (θεωρείται ότι πληρείται ο όρος και στις περιπτώσεις που παρατηρείται μείωση που δεν ξεπερνά το 10%, λαμβάνοντας υπόψη στον τελικό αριθμό των ζώων και τους θανάτους).
(ε) Για την Κατηγορία Α στήριξης: η εκμετάλλευση έχει παραγωγικότητα ίση ή μεγαλύτερη από 230 λίτρα με τον τρόπο υπολογισμού ως αναφέρεται πιο κάτω.
(στ) Για την Κατηγορία Β στήριξης (όσες εκμεταλλεύσεις δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την υψηλή στήριξη): η εκμετάλλευση έχει παραγωγικότητα ίση ή μεγαλύτερη από 115 λίτρα, με τον τρόπο υπολογισμού ως αναφέρεται πιο κάτω.
(ζ) Στην Κατηγορία Β, η επιδότηση δεν θα ξεπερνά τα €5 ανά ζώο.
Υπολογισμός παραγωγικότητας για το 2025:
Το σύνολο των παραδόσεων γάλακτος της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης (κωδικός αναγνώρισης) για την περίοδο 1/7/2024-30/06/2025 δια τον αριθμό των θηλυκών ζώων ηλικίας 14 μηνών και άνω, που διέθετε η συγκεκριμένη μονάδα την 31η Ιανουαρίου 2025.
Οι ποσότητες γάλακτος για τον υπολογισμό της παραγωγικότητας για το έτος 2025 θα ληφθούν ως ακολούθως:
(α) για την περίοδο 1/7/2024-31/12/2024 η ποσότητα θα υπολογιστεί με βάση τα τιμολόγια παραδόσεων γάλακτος προς επιλέξιμους αγοραστές, όπως καθορίζονται στο εγχειρίδιο που θα υποβάλει ο αιτητής με την αίτηση του, και
(β) για την περίοδο 1/1/2025-30/6/2025 οι ποσότητες θα λαμβάνονται από την πλατφόρμα διακίνησης νωπού γάλακτος, με βάση τη δήλωση του πρώτου αγοραστή.
Έτος 2026
Για το έτος 2026 θα ισχύει μία ενιαία κατηγορία στήριξης, με βάση τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας που εφαρμόζονται το 2025 (συγκεκριμένα τα κριτήρια από το (α) έως και το (ε)), με αναθεώρηση των αντίστοιχων ημερομηνιών κατά ένα ημερολογιακό έτος, ήτοι από 31 Ιανουαρίου 2026 μέχρι και 31 Αυγούστου 2026.
Επιπλέον, ο μέσος όρος παραγωγικότητας ανά ζώο αυξάνεται στα 250 λίτρα αντί των 230 λίτρων, με επιτρεπτή απόκλιση έως 5% αντί 10% που ίσχυε για το 2025 (στον τελικό αριθμό των ζώων). Ειδικά για τα πρόβατα θα γίνει εφαρμογή του συντελεστή 0,92 στη φόρμουλα υπολογισμού της μέσης παραγωγικότητας.
Όλα τα δεδομένα καταχωρούνται και ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσω του ηλεκτρονικού λογισμικού, ενώ η ημερομηνία αναφοράς για τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου ορίζεται η 31η Αυγούστου 2026.
Σημειώνεται ότι οι ποσότητες γάλακτος για τον υπολογισμό της παραγωγικότητας για το έτος 2026 θα είναι μόνο μέσω της πλατφόρμας διακίνησης νωπού γάλακτος, με βάση τη δήλωση του πρώτου αγοραστή.
Έτος 2027
Για το έτος 2027 εφαρμόζονται τα ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας που ισχύουν για το 2026, με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις: η απαιτούμενη μέση παραγωγή ανά ζώο αυξάνεται στα 300 λίτρα, ενώ οι ημερομηνίες αναφοράς προσαρμόζονται κατά ένα ακόμη ημερολογιακό έτος, ήτοι από 31 Ιανουαρίου 2027 μέχρι και 31 Αυγούστου 2027.
Η Υπουργός και οι Αγροτικές Οργανώσεις προτρέπουν όλους τους αιγοπροβατοτρόφους να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, να προβαίνουν στη γενετική βελτίωση των μονάδων τους και να αξιοποιήσουν την προκήρυξη του μεγάλου επενδυτικού μέτρου, προκειμένου να καταστήσουν τις μονάδες τους βιώσιμες και παραγωγικές.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.