Η Ιταλική Κουζίνα κατακτά την UNESCO

Η Ιταλική Κουζίνα κατακτά την UNESCO


Η Ιταλία γιορτάζει μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές και γαστριμαργικές διακρίσεις της σύγχρονης ιστορίας της: η εθνική της κουζίνα εντάχθηκε επίσημα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρίζοντας την όχι απλώς ως σύνολο γεύσεων και πιάτων, αλλά ως ένα βαθύ κοινωνικό και πολιτιστικό θεσμό που ενώνει οικογένειες και κοινότητες ανά τους αιώνες, ως ένα όραμα μιας ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το olivonews.ita επισημαίνει πως το ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γίνεται όχημα για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία, τη διατροφή.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Απουλίας, υπογραμμίζει πώς για την UNESCO η ιταλική κουζίνα «προωθεί την κοινωνική ένταξη, προωθώντας την ευημερία και προσφέροντας ένα κανάλι για την δια βίου διαγενεακή μάθηση, ενισχύοντας τους δεσμούς, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή και καλλιεργώντας το αίσθημα του ανήκειν». Για τους Ιταλούς, η μαγειρική είναι στην πραγματικότητα «μια κοινοτική δραστηριότητα που δίνει έμφαση στην οικειότητα με το φαγητό, τον σεβασμό στα υλικά και τις στιγμές που μοιράζονται γύρω από το τραπέζι». Μια πρακτική που βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές, στη μετάδοση γνώσης και μνήμης, η οποία καθιστά την κουζίνα έναν φυσικό χώρο διαλόγου και συνέχειας μεταξύ των γενεών. Ως μια πολυγενεακή πρακτική με εναλλάξιμους ρόλους, η ιταλική κουζίνα παίζει έναν βαθιά συμπεριληπτικό ρόλο: επιτρέπει σε όλους να απολαύσουν μια εμπειρία τόσο ατομική όσο και συλλογική, ανοιχτή σε ανταλλαγή και ικανή να ξεπεράσει πολιτισμικά και γενεαλογικά εμπόδια.

Στέφανο Καρόλι

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πρώτο συστατικό που μας λέει ποιοι είμαστε: την ιστορία μας, το έργο μας, την περιοχή μας. Ως ελαιοτριβείς, σχολιάζει ο Στέφανο Καρόλι, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Απουλίας – έχουμε την ευθύνη και την υπερηφάνεια να διατηρήσουμε αυτήν την κληρονομιά και να τη βελτιώνουμε καθημερινά, συνδυάζοντας την παράδοση και την τεχνολογία. Η συνεργασία με τους εστιάτορες και τον ακαδημαϊκό κόσμο, όπως αυτό το έργο με το Πρόγραμμα Σπουδών Διαιτολογίας, επιβεβαιώνει την επιθυμία μας να διαδώσουμε μια κουλτούρα λαδιού που δεν αφορά μόνο τη γεύση, αλλά και την υγεία, την εκπαίδευση και την ταυτότητα. Επειδή ένα καλό λάδι βελτιώνει ένα πιάτο, αλλά ένα εξαιρετικό λάδι βελτιώνει τον τρόπο που βιώνουμε το φαγητό».

Το Made in Italy

Ο σεβασμός στο εσωτερικό της χώρας και η διάδοση σε όλη την υφήλιο της ιταλικής κουζίνας αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζεται η παραγωγή και η εμπορία των προϊόντων – εμβληματικών συστατικών όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο επιτυγχάνει υπεραξίες με τιμές 7, 8, 9 ευρώ, σχεδόν διπλάσιες των άλλων χωρών.

Πέρα από το κύρος, η Ιταλία βλέπει την αναγνώριση αυτή ως μια ισχυρή αναπτυξιακή ευκαιρία.
Σύμφωνα με το Βήμα,η  χώρα ελπίζει ότι η αναγνώριση της κουζίνας της θα φέρει αύξηση στην τουριστική κίνηση κατά τουλάχιστον 8% τα επόμενα δύο χρόνια, προσφέροντας επιπλέον 18 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει οικονομικά τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και τις μικρότερες περιοχές, όπου η παραδοσιακή κουζίνα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τοπικής ταυτότητας.

Μέλος μιας εκλεκτής παγκόσμιας γαστρονομικής κοινότητας

Με την ένταξή της, η Ιταλία συναντά άλλες μεγάλες γαστρονομικές παραδόσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί από την UNESCO, όπως η γαλλική κουζίνα, το μεξικάνικο φαγητό και το ιαπωνικό Washoku. Η καταχώρηση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για τη σημαντική αυτή διάκριση, επισημαίνοντας ότι η αναγνώριση συμβάλλει στην προστασία των αυθεντικών ιταλικών προϊόντων απέναντι σε απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της χώρας να διασφαλίσει ότι οι παραδόσεις και τα ποιοτικά της προϊόντα θα διατηρηθούν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων