Η Ισπανία πανέτοιμη να αντιδράσει στον Τραμπ – Η Ελλάδα περιμένει τις Βρυξέλλες

Σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμπορίου ύψους 14,1 δισ. ευρώ ενόψει των δασμών του Τραμπ εξήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Η Ελλάδα αναμένει τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες.
Το Σχέδιο Εμπορικής Αντίδρασης και Επανεκκίνησης, έρχεται να «μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ και να δημιουργήσει μια ασπίδα που προστατεύει την οικονομία». «Η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν πρόκειται να περιμένει να δει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Θα απαντήσουμε εκ των προτέρων, για να είμαστε προετοιμασμένοι, με την άμεση ανάπτυξη του σχεδίου, έτσι ώστε, αν καταλήξει να ξεσπάσει η καταιγίδα, η Ισπανία έχει μια διπλή ομπρέλα: την ευρωπαϊκή και την ισπανική», είπε ο Σάντσεθ μιλώντας σε εκπροσώπους του ισπανικού παραγωγικού ιστού, μεταξύ αυτών και με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις της τροφικής αλυσίδας, για την απάντηση στην απειλή των δασμών.
Ο Σάντσεθ αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει δασμούς 39% στις ΗΠΑ. «Δεν είναι αλήθεια – σημείωσε – στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει μόνο δασμούς περίπου 3%». «Ο αμερικανικός λαός είναι ένας φιλικός και σύμμαχος λαός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Η αλήθεια είναι ότι η εξαγωγική δυναμική και οι όγκοι Ισπανίας – Ελλάδας προς τις ΗΠΑ είναι ανισομεγέθεις, όσον αφορά στο ελαιόλαδο. Η χώρα μας εξάγει μικρές σχετικά ποσότητες ελαιολάδου στις ΗΠΑ ενώ η Ισπανία είναι ο βασικός προμηθευτής της.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Επεξεργασία: olivenews.gr – Ποσότητες σε χιλιάδες τόνους
Η Ελληνική κυβέρνηση
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του, περιορίστηκε σε γενικότητες, παραπέμποντας το πρόβλημα της επιβολής δασμών εξ’ ολοκλήρου στις Βρυξέλλες. Είπε ο Έλληνας υπουργός: «Η πρόσφατη εξέλιξη που αφορά στην επιβολή δασμών από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλα τα προϊόντα των χωρών, είναι μια όχι τόσο ευχάριστη εξέλιξη. Και προφανώς αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ίδια την πατρίδα μας, μιας και οι εξαγωγές – κυρίως προϊόντων πρωτογενούς τομέα – σε πολύ μεγάλο βαθμό κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των προϊόντων που ξέρουμε ότι εξάγουμε είναι τα λαχανικά, η φέτα, οι ελιές, το λάδι. Όπως είπα νωρίτερα η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα γενικότερο προβληματισμό, ο οποίος περιγράφεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατά τις οποίες συνιστάται ψυχραιμία.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές που αφορούν γενικότερα την παραγωγή και τη διάθεση των ευρωπαϊκών προϊόντων. Η Ελλάδα πλήττεται στο κομμάτι των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται στο κομμάτι των εξαγωγών της βαριάς βιομηχανίας. Άρα λοιπόν χρειάζεται να δούμε εκ νέου αυτή την πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Η Ευρώπη είναι μια κοινωνία 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που από μόνη της μπορεί να επαναπροσδιορίσει πολιτικές, να επανασχεδιάσει πολιτικές, να δει πού ακριβώς μπορεί να κατευθύνεται η παραγωγή και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τα δικά της προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά τα το τι μπορεί να γίνει για τα ελληνικά προϊόντα, αυτό που έχω πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι η μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα διαπραγμάτευσης για τυχόν εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο καθεστώς που επιβάλλεται. Αλλά αυτό προφανώς θα τύχει μιας ευρύτερης συζήτησης στο επόμενο χρονικό διάστημα, για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποια θα είναι η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αντιδράσεις
Η Asoliva (Ισπανική Ένωση Βιομηχανίας και Εξαγωγικού Εμπορίου Ελαιολάδου) μίλησε για σημαντική στρέβλωση της διεθνούς αγοράς εις βάρος των ευρωπαϊκών αγορών, ιδιαίτερα της ισπανικής και του κλάδου του ελαιολάδου, για τον οποίο η αμερικανική αγορά είναι βασική, με εξαγωγές 180.000 τόνων ετησίως.
«Ο κλάδος του ισπανικού ελαιολάδου πλήττεται σοβαρά από αυτό το 20%, σε σύγκριση με το 10% των άλλων χωρών παραγωγής που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δασμολογικές διαφορές μεταξύ των αγορών ενθαρρύνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο και απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας μας σε σύγκριση με άλλες χώρες εξαγωγής που δεν θα επηρεαστούν από το μέτρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η κατανάλωση του 98% των ελαιολάδου στις ΗΠΑ προέρχεται από εισαγωγές, επομένως αυτοί οι δασμοί «θα μεταφραστούν σε αύξηση της τιμής αγοράς που πρέπει να αναλάβει ο καταναλωτής των ΗΠΑ».
O Joseph Profaci, εκτελεστικός διευθυντής της Βορειοαμερικανικής Ένωσης Ελαιολάδου North American Olive Oil Association (NAOOA):
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.