Η ΕΕ στέλνει νέα εμπορική πρόταση στις ΗΠΑ για ντηλ

Το νέο έγγραφο, όπως μεταδίδει το Bloomberg περιλαμβάνει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προτύπων, της οικονομικής ασφάλειας και της σταδιακής μείωσης των δασμών στο μηδέν και από τις δύο πλευρές για μη ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα καθώς και για βιομηχανικά προϊόντα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε με τρόπο ώστε να λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες της Ουάσινγκτον, περιλαμβάνει δεσμεύσεις σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και η οικονομική ασφάλεια, αλλά και σχέδιο σταδιακής κατάργησης των δασμών για μη ευαίσθητα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα.
Παράλληλα, η πρόταση εξετάζει την αμοιβαία συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι επενδύσεις στην ψηφιακή συνδεσιμότητα. Η Κομισιόν, αν και δεν σχολίασε επίσημα, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε εξισορροπημένη συμφωνία, με την τελική έγκριση να εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών.
Αντίμετρα και διπλωματική εγρήγορση στην ΕΕ
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εμφανίζεται προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αποτυχίας των συνομιλιών, καταρτίζοντας σχέδιο αντιποίνων ύψους 95 δισ. ευρώ κατά αμερικανικών εξαγωγών. Το σχέδιο απαντά στους δασμούς 25% που έχει ήδη επιβάλει ο Τραμπ, ιδίως στον τομέα των αυτοκινήτων και των μετάλλων.
Η ΕΕ έχει ήδη καθυστερήσει την εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων για τρεις μήνες, αφότου οι ΗΠΑ μείωσαν προσωρινά τους δικούς τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Παράλληλα, ο Τραμπ επεξεργάζεται νέα μέτρα που περιλαμβάνουν τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν να υπάρξουν αντίποινα αν υλοποιηθούν τέτοιες μονομερείς κινήσεις ενόσω οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.
Η απάντηση της ΕΕ στην αμερικανική πρόταση –που χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μη ρεαλιστική– αποκλείει μονομερείς απαιτήσεις που υπονομεύουν τη ρυθμιστική ή φορολογική της αυτονομία. Οι ΗΠΑ επιμένουν στις αντιρρήσεις τους απέναντι σε κανονισμούς και στον ΦΠΑ της ΕΕ, τον οποίο θεωρούν εμπόδιο στο εμπόριο – κάτι που οι Βρυξέλλες απορρίπτουν.
Η πρόταση καλύπτει επίσης ευαίσθητους τομείς όπως η γεωργία, το ψηφιακό εμπόριο, οι δημόσιες συμβάσεις και η προέλευση αγαθών. Προβλέπει επίσης κοινές πρωτοβουλίες για εξαγωγικούς ελέγχους, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις και αναμένεται να συναντηθούν σε πολιτικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για μια βιώσιμη λύση: «Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση με τους Αμερικανούς συναδέλφους και θεωρώ ότι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή την προσέγγιση».
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.