Η διανομή γάλακτος σε σχολεία στην Ινδονησία ενισχύει τη διεθνή γαλακτοβιομηχανία – Τυροκόμος

Η νέα σχολική διανομή γάλακτος στην Ινδονησία υπόσχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στη διεθνή γαλακτοκομική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Rabobank με τίτλο «Indonesia’s new school milk programme could nourish minds and global dairy markets». Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ινδονησίας. Η διανομή γάλακτος σε σχολεία έχει ως στόχο την ενίσχυση της διατροφής των μαθητών, μέσω της καθημερινής κατανάλωσης γάλακτος.
Πάνω από 2 δισ. λίτρα γάλακτος ετησίως έως το 2029
Σύμφωνα με την έκθεση, έως το 2029 το πρόγραμμα στοχεύει να προσφέρει γάλα σε 60 εκατομμύρια μαθητές καθημερινά, γεγονός που μεταφράζεται σε ετήσια ζήτηση άνω των 2 δισεκατομμυρίων λίτρων γάλακτος. Η προβλεπόμενη αύξηση αφορά τόσο την τοπική παραγωγή όσο και τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου ήδη η Ινδονησία καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της από χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.
Η Νέα Ζηλανδία ενισχύει τη θέση της στην ινδονησιακή αγορά, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες και για την Ευρώπη.
Η Νέα Ζηλανδία έχει ήδη αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στην ινδονησιακή αγορά γάλακτος σε σκόνη, από 11% το 2019 σε 39% το 2024. Η Fonterra, κολοσσός του τομέα, επένδυσε σε εγκαταστάσεις ανάμειξης και συσκευασίας στην Ινδονησία, αποκομίζοντας καρπούς από αυτήν τη στρατηγική κίνηση.
Αυτό δημιουργεί νέες δυνατότητες και για την ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία, περιλαμβανομένων των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη σταθερή ζήτηση για ποιοτικά γαλακτοκομικά με υψηλή θρεπτική αξία.
Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής αλλά και εξάρτηση από εισαγωγές
Αν και η Ινδονησία σκοπεύει να επενδύσει σε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και των παραγωγικών υποδομών, οι ειδικοί της Rabobank εκτιμούν ότι η χώρα θα παραμείνει καθαρός εισαγωγέας γαλακτοκομικών για τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες εξαγωγών για διεθνείς προμηθευτές.
Οι ανάγκες της αγοράς δεν αφορούν μόνο το τελικό προϊόν (γάλα ή γαλακτοκομικά σε σκόνη), αλλά και τεχνογνωσία και τεχνολογίες σε τομείς όπως:
- Γενετική βελτίωση ζώων
- Διατροφή και ζωοτροφές
- Εκσυγχρονισμός υποδομών παραγωγής
- Εκπαίδευση και διαχείριση κτηνοτροφικών μονάδων
Ευκαιρίες για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και τα τυροκομεία
Η Ινδονησία δεν αποτελεί σημαντική αγορά για τις ελληνικές γαλακτοκομικές εξαγωγές αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γαλακτοκομικών εξαγωγών, το άνοιγμα της ινδονησιακής αγοράς μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική ευκαιρία. Ειδικά για προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως:
- Πρόβειο και κατσικίσιο γάλα σε σκόνη
- Τυροκομικά προϊόντα μακράς διαρκείας
Η εμπειρία της Ελλάδας στον κλάδο, καθώς και οι δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών ζωοτροφών και προβιοτικών προσθέτων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ιδίως μέσα από συνεργασίες ή εξειδικευμένες εξαγωγές.
Στοιχεία για την κατανάλωση γάλακτος στην Ινδονησία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)
Η κατανάλωση γάλακτος στην Ινδονησία εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, το ποσοστό κατά κεφαλήν κατανάλωσης γάλακτος της Ινδονησίας το 2022 είναι μόνο περίπου 16, 9 λίτρα ανά άτομο ετησίως. Ο FAO αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση είναι κάτω από τα 30 κιλά ανά άτομο ετησίως, γεγονός που κατατάσσει την Ινδονησία σε αυτήν την κατηγορία.
Ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση γάλακτος στην Ινδονησία είναι σχετικά χαμηλή οφείλεται σε οικονομικά προβλήματα. Η φτώχεια σε συνδιασμό με την πιο ακριβή τιμή του γάλακτος σε σύγκριση με τα βασικά τρόφιμα, δεν ενθαρρύνει την αγορά του.
Ερευνά από το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας ενθαρρύνει την πρωτοβουλία της Ινδονήσιας
Με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας, η παροχή γάλακτος στο δωρεάν μεσημεριανό πρόγραμμα υποστηρίζει τη σωματική υγεία των παιδιών. Επίσης, βοηθά στη δημιουργία μιας πιο υγιούς και πιο έξυπνης γενιάς, σύμφωνα με τον 3ο στόχο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Rabobank ΕΔΩ
Βρείτε τα δεδομένα του FAO για το 2022 ΕΔΩ
Πληροφορίες από: nzherald.co.nz και kumparan.com
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.