Η διακοπή της βόσκησης προκαλεί απώλεια βιοποικιλότητας
Η διακοπή της βόσκησης προκαλεί απώλεια βιοποικιλότητας και ομογενοποίηση των τροφικών ιστών του εδάφους στους ορεινούς λειμώνες.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να επιτρέπεται σε ζώα όπως τα πρόβατα και οι αγελάδες να βόσκουν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της υγείας του εδάφους είναι πολύ σημαντικό.
Η διακοπή της βόσκησης είναι συνήθης στην Ευρώπη και αναμένεται να αυξηθεί, ιδίως σε ορεινές περιοχές χαμηλής παραγωγικότητας. Υπάρχει ανησυχία ότι κάτι τέτοιο σε ιστορικά βόσκηση οικοσυστημάτων προκαλεί απώλεια σπάνιων ειδών και αύξηση των κοινών ειδών, οδηγώντας σε συνολική μείωση της φυτικής βιοποικιλότητας. Αυτή η απώλεια βιοποικιλότητας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων.
Η βιοποικιλότητα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οικοσυστήματος
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διακοπή της βόσκησης των ζώων επηρεάζει τη βιοτική ομογενοποίηση των υπέργειων κοινοτήτων, όπως τα φυτά και τα έντομα. Ωστόσο, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις του στους οργανισμούς κάτω από το έδαφος.
Η βιοποικιλότητα του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του οικοσυστήματος, όπως η αποσύνθεση οργανικής ύλης, η διάθεση θρεπτικών ουσιών στα φυτά, η πρόληψη της απώλειας θρεπτικών ουσιών και η διατήρηση της δομής του εδάφους.
Ορισμένες μελέτες εξέτασαν τον αντίκτυπο της διακοπής της βόσκησης σε υπόγειες κοινότητες σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ωστόσο, συχνά επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ομάδες εδαφικών οργανισμών, σύντομες περιόδους από τότε που σταμάτησε η βόσκηση ή περιορισμένες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διακοπής της βόσκησης στη σύνθεση και την ποικιλομορφία των υπόγειων κοινοτήτων.
Τα ευρήματα της μελέτης
Αυτή η μελέτη ανέλυσε τις αλλαγές στη βλάστηση και διάφορους οργανισμούς του εδάφους. Με τον όρο «παύση της βόσκησης», επιδιώκεται να σταματήσει η βόσκηση από εξημερωμένα φυτοφάγα ζώα, όπως βοοειδή ή πρόβατα, αλλά όχι να απομακρυνθούν οι άγριοι βοσκοί, όπως λαγοί, ελάφια κ.α.
Δώδεκα ορεινοί λειμώνες κατά μήκος μιας κλίσης βορρά-νότου 800 χιλιομέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μελετηθεί, καθεμία με ζευγαρωμένα αγροτεμάχια που είτε βόσκονταν ιστορικά από πρόβατα είτε είχαν αποκλειστεί τα ζώα με περίφραξη για 10-65 χρόνια. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ορεινούς λειμώνες, επειδή αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού τοπίου και βόσκουν πρόβατα εδώ και αιώνες, υποστηρίζοντας τον κλάδο εκτροφής προβάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επιπλέον, η διακοπή της βόσκησης των ζώων είναι κοινή στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί βασική πτυχή της εγκατάλειψης και της αναδάσωσης της γης, με δυνητικές αλλά σε μεγάλο βαθμό άγνωστες επιπτώσεις στην τοπική ποικιλομορφία και τη σύνθεση των υπόγειων κοινοτήτων μεταξύ των περιοχών.
Αναλύοντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων των οργανισμών του εδάφους, η μελέτη διαπίστωσε ότι η διακοπή της βόσκησης σε ορεινούς λειμώνες με μακρά ιστορία βόσκησης προβάτων οδηγεί σε σημαντική μείωση της ποικιλότητας των οργανισμών του εδάφους.
Όταν τα ζώα σταματούν να βόσκουν, η ποικιλομορφία πολλών ομάδων μικροβίων και πανίδας του εδάφους μειώνεται, ειδικά για σπάνια είδη. Η διακοπή της βόσκησης κάνει τις μικροβιακές κοινότητες του εδάφους πιο παρόμοιες, αλλά για την πανίδα του εδάφους όπως τα νηματώδη και τα έντομα, η ποικιλομορφία μεταξύ των τόπων αυξάνεται. Η διακοπή της βόσκησης αλλάζει τα φυτά και τις ιδιότητες του εδάφους, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία.
Η μελέτη βρήκε συνεπή μοτίβα στον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες μικροβίων και πανίδας του εδάφους ανταποκρίνονται στη διακοπή της βόσκησης. Οι περισσότερες εδαφικές ομάδες πανίδας και μικροβιακές ομάδες, εκτός από τα βακτήρια του εδάφους, παρουσίασαν σημαντική μείωση της μέσης τοπικής ποικιλότητας μετά τη διακοπή της βόσκησης, συμπίπτοντας με τη μείωση του τοπικού πλούτου φυτικών ειδών. Ενώ οι περισσότερες μικροβιακές κοινότητες του εδάφους έγιναν πιο ομογενοποιημένες και παρόμοιες μετά τη διακοπή της βόσκησης, οι κοινότητες της πανίδας του εδάφους απέκλιναν και έγιναν λιγότερο παρόμοιες.
Η σημασία της βόσκησης για υγιή οικοσυστήματα
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η εκτεταμένη βόσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των υπόγειων κοινοτήτων και η διακοπή της βόσκησης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, παρόμοιες με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στις κοινότητες ασπόνδυλων πάνω από το έδαφος.
Πολλές περιοχές στην Ευρώπη υφίστανται «αναδάσωση», η οποία περιλαμβάνει τη διακοπή της ιστορικής βόσκησης ζώων και την αντικατάστασή της με άγριους βοσκούς ή σπάνιες φυλές βοοειδών. Τα ζώα που βόσκουν συμβάλλουν στη διατήρηση της ποικιλομορφίας των υπόγειων κοινοτήτων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του οικοσυστήματος.
Η διακοπή της βόσκησης σε αυτές τις περιοχές επηρεάζει αρνητικά την ποικιλότητα του εδάφους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βόσκησης για υγιή οικοσυστήματα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων μπορεί να μην αυξήσει την ποικιλομορφία των υπόγειων οργανισμών, ειδικά όταν τα άγρια φυτοφάγα ζώα δεν επανεισάγονται, λόγω των χαμηλών πυκνοτήτων ρεύματος των φυσικών βοσκών και των περιηγητών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.