Ζεόλιθος στον ελαιώνα: Τριπλό όφελος για την καλλιέργεια και το περιβάλλον

Η γεωργία είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς που επηρεάζουν το περιβάλλον, καθώς κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας περίπου στο 10% των συνολικών εκπομπών. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ανάγκη για υιοθέτηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ζεόλιθος, ένα φυσικό ορυκτό με οικολογικά χαρακτηριστικά, προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας, όπου η ελαιοκαλλιέργεια έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πολυετείς έρευνες και πειράματα για τη χρήση του ζεόλιθου στους ελαιώνες. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδρασή του σε τρία διαφορετικά πεδία:
1. Ως βελτιωτικό εδάφους
Ο ζεόλιθος προστέθηκε στο έδαφος κατά τη φάση της φύτευσης των ελαιόδεντρων σε τρεις ελαιώνες για διάστημα τριών ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν 50% μείωση στην ανάγκη για παραδοσιακά λιπάσματα, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη των φυτών. Αυτή η ιδιότητα αποδίδεται στην υψηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων του ζεόλιθου, που βοηθά στη συγκράτηση και αργή απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών.
2. Στον τομέα των φυτωρίων και της ριζοβολίας
Ο ζεόλιθος χρησιμοποιήθηκε σε υποστρώματα ριζοβολίας ημιξυλωδών μοσχευμάτων, σε συνδυασμό με περλίτη. Στα πρώιμα στάδια της ριζοβολίας, η παρουσία του αύξησε σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας και συνέβαλε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Επιπλέον, στις επόμενες φάσεις (πρώτη και δεύτερη εισβολή), η προσθήκη ζεόλιθου επέτρεψε τη μείωση των ποσοτήτων νερού άρδευσης, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη καλλιέργεια.
3. Ως μέσο φυτοπροστασίας – Έλεγχος του δάκου της ελιάς
Ο δάκος της ελιάς (Bactrocera oleae) αποτελεί έναν από τους βασικότερους εχθρούς της ελαιοπαραγωγής. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιήθηκε ως διαφυλλική θεραπεία και η αποτελεσματικότητά του συγκρίθηκε με εκείνη του Spinosad και του καολίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μικρονισμένος ζεόλιθος ήταν εξίσου αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του εντόμου, χωρίς να επηρεάζει τις οικοφυσιολογικές παραμέτρους των φυτών, όπως η φωτοσύνθεση, η διαπνοή και η στοματική αγωγιμότητα.
Οικολογικά και οικονομικά οφέλη
Οι εγγενείς ιδιότητες του ζεόλιθου – όπως η αργή κατακράτηση νερού, η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων και η μηχανική επικάλυψη των φυτικών οργάνων – μπορούν να αξιοποιηθούν σε διαφορετικά στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας της ελιάς. Αυτή η πολυλειτουργικότητα καθιστά τον ζεόλιθο μια ολοκληρωμένη, φυσική και βιώσιμη λύση για τη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια, με άμεσα οφέλη στην παραγωγή και το περιβάλλον.
Πηγή: Olivonews.it
Βιβλιογραφία: Annalisa Rotondi, Lucia Morrone, Matteo Mari – Institute for BioEconomy – CNR, Bologna
(V National Conference on Olive and Oil – Alghero)
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.