Ευλογία το σπάνιο γέννημα του αμπελώνα της Ζακύνθου υποστηρίζει η οικογένεια Γκούµα – Winetrails

Όλα ξεκίνησαν το 1900
Η ιστορία του Κτήµατος ξεκινάει το 1900, όταν οι πρόγονοι των σηµερινών ιδιοκτητών φύτεψαν τους πρώτους αµπελώνες στο χώρο του Κτήµατος. Από το 1980 ο Γιάννης Γιατράς-Γκούµας φυτεύει και ασχολείται ερασιτεχνικά µε την καλλιέργεια και οινοποίηση γηγενών ποικιλιών όπως ο σπάνιος κόκκινος Αυγουστιάτης και το χρυσοκίτρινο Βοστιλίδι. Η αγάπη και το πάθος του για το αµπέλι και το κρασί τον οδήγησαν το 2014 στη δηµιουργία του οινοποιείου.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 42 του περιοδικού Winetrails
Ο σεβασµός στη γη και στο περιβάλλον υπαγόρευε τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας των αµπελώνων. Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες µε παρουσία πέτρας. Τα αµπέλια δεν ποτίζονται και το µικροκλίµα της περιοχής είναι ιδιαίτερο µε µεγάλη διαφορά θερµοκρασίας µέρας και νύχτας. Λόγω της διαµόρφωσης του τοπίου υπάρχουν συνεχή ρεύµατα αέρα που δεν αφήνουν τη θερµοκρασία να ανέβει ώστε να επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια και αυτό δίνει στον παραγόµενο οίνο ικανοποιητική οξύτητα και αρωµατικό δυναµικό. Με τέτοια εξαίρετη ύλη είναι δυνατή η εφαρµογή παραδοσιακών πρακτικών στην παραγωγή συνδυάζοντάς τες µε νέες τεχνικές.
Μικρή αλλά εκλεκτή συλλογή κρασιών
Ως αποτέλεσµα το Κτήµα διατηρεί µια µικρή αλλά εκλεκτή συλλογή κρασιών µε ό,τι καλύτερο προσφέρει εδώ και αιώνες η Ζακυνθινή γη. Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες αµπελιού που καλλιεργούνται αυτή τη στιγµή είναι οι τοπικές λευκές Βοστιλίδι και Παύλος και η ερυθρή Αυγουστιάτης, ενώ στα σχέδια του Οινοποιείου είναι η επέκταση στην καλλιέργεια και την οινοποίηση και άλλων -από τις πολλές καταγεγγραµµένες- τοπικών ποικιλιών ώστε να τις γνωρίσει το οινόφιλο κοινό ανά τον κόσµο.
Σηµειώνεται ότι το Κτήµα Γκούµα, όπως συνολικά το νησί της Ζακύνθου, δέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσµο όπου γνωρίζουν και γεύονται τα κρασιά του και απολαµβάνουν το µοναδικό τοπίο των ορεινών περιοχών.
Ο καρπός της γης μαζί με τον καρπό της τέχνης στον πετροχτιστο αναπαλαιωμένο χώρο όπου στεγάζεται το Κτήμα Γκούμα στα Τριλάγκαδα κοντά στον ορεινό οικισμό των Μαριών συμβιώνουν στην πραγματικότητα αρμονικά δύο χώροι δημιουργίας: Το οινοποιείο κι ένα εργαστήρι αγιογραφίας. Και οι δύο είναι αναπόσπαστες δραστηριότητες της οικογένειας Γιατρά Γκούμα. Ως αποτέλεσμα δίπλα στο πολύτιμο κρασί που αντανακλά τον πολιτισμό του τόπου, η τέχνη της αγιογραφίας διά χειρός Ιωάννη Γιατρά σε έναν χώρο που τελικά συνδυάζει τον καρπό της γης με αυτόν της τέχνης.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.