Δύσκολο ξεκίνημα για την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή παραγωγή

Οι προσδοκίες απόδοσης για χειμερινές καλλιέργειες υπερβαίνουν τον μέσο όρο για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Βαλτικής, χάρη στην επαρκή παροχή νερού κατά τη διάρκεια της σεζόν. Περίπου μέσες αποδόσεις αναμένονται στη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Μόνο στην Ιταλία και την Tουρκία είναι πιθανές οι μειωμένες αποδόσεις λόγω θερμικής και υδατικής καταπόνησης.
Η ανάπτυξη των θερινών καλλιεργειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχει περιοριστεί από το επίμονο έλλειμμα βροχοπτώσεων και τις υψηλές θερμοκρασίες, ιδίως στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, λιγότερο εμφανώς στη νότια Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με το δελτίο JRC MARS, η συσσώρευση βιομάζας είναι κάτω από το μέσο όρο και αναμένονται μειώσεις της απόδοσης.
Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στη Φινλανδία και την Εσθονία περιπλέκουν τις επιτόπιες εργασίες και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις τοπικές απώλειες απόδοσης και την υποβάθμιση της ποιότητας των καλλιεργειών. Η εξάπλωση των τζιτζικιών που προκαλούν τη νόσο Stolbur στα ζαχαρότευτλα και τις πατάτες συνεχίζεται στη Γερμανία, ιδιαίτερα στο νότο.
Από τον Ιούλιο, ο χλωρός αραβόσιτος περιλαμβάνεται στην ανάλυση του JRC MARS Bulletin.
Ο ζεστός και ξηρός καιρός ενέχει κινδύνους κυρίως για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες
Η επίμονη ζέστη και οι ξηρές συνθήκες εμποδίζουν την ανάπτυξη των θερινών καλλιεργειών σε ολόκληρη τη νότια και ανατολική Ευρώπη. Η Ουγγαρία και η Κροατία αντιμετωπίζουν έλλειμμα βροχοπτώσεων από τα τέλη Μαΐου και υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες έχουν επίσης επηρεάσει τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη των καλοκαιρινών καλλιεργειών έχει επηρεαστεί.
Στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ο ζεστός και ξηρός καιρός επηρέασε ελάχιστα τις χειμερινές καλλιέργειες, καθώς ήταν ήδη κοντά στην ωριμότητα, αλλά μείωσε σημαντικά τη διαθέσιμη υγρασία του εδάφους για τις θερινές καλλιέργειες. Η χαμηλή στάθμη των ταμιευτήρων και των ποταμών μείωσε επίσης την ποσότητα νερού που διατίθεται για άρδευση. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των θερινών καλλιεργειών διαταράχθηκε κατά τη διάρκεια των όψιμων βλαστικών και πρώιμων σταδίων αναπαραγωγής.
Στην Ιταλία, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη Ιουνίου μείωσαν την περίοδο πλήρωσης των κόκκων των χειμερινών καλλιεργειών και τη γονιμότητα των λουλουδιών του πρώιμου αραβοσίτου. Στην κεντρική Ιταλία, οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με χαμηλή υγρασία του εδάφους που επηρέασε την πλήρωση κόκκων μαλακού σιταριού και την βλαστική ανάπτυξη ηλίανθου.
Στη νότια Ισπανία και τη νότια Πορτογαλία, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου δεν ήταν οι βέλτιστες για τις θερινές καλλιέργειες που τρέφονταν με βροχή ή φυτεύτηκαν όψιμα, κυρίως ηλιοτρόπια.
Στις δυτικές περιοχές της Γαλλίας, οι θερινές καλλιέργειες αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες λόγω του ζεστού και ξηρού καιρού σε συνδυασμό με τη μειωμένη παροχή νερού.
Στη Γερμανία, οι χαμηλές βροχοπτώσεις από τα μέσα Ιουνίου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν την πίεση στις καλοκαιρινές καλλιέργειες, κυρίως στα νότια και βορειοανατολικά.
Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Βαλτικής περιπλέκουν τις εργασίες στον αγρό και ενέχουν κινδύνους για τις αποδόσεις των χειμερινών καλλιεργειών
Στη Φινλανδία και την Εσθονία, οι εργασίες πεδίου περιπλέκονται από την υπερβολική υγρασία που μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση στον αγρό, να ευνοήσει την ανάπτυξη ασθενειών των καλλιεργειών και τοπικής υποξίας και, εάν συνεχιστεί, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση των χειμερινών καλλιεργειών.
Η πίεση των παρασίτων εξαπλώνεται στη Γερμανία υπό ζεστό και ξηρό καιρό
Στη Γερμανία, η ζεστή και κυρίως ξηρή άνοιξη που ακολουθήθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού προώθησε την εξάπλωση παρασίτων που οδήγησαν σε ασθένειες που επηρεάζουν τις ρίζες όπως τα ζαχαρότευτλα και οι πατάτες. Η εξάπλωση των επιβλαβών οργανισμών έχει επηρεάσει ιδιαίτερα περιοχές από τη Ρηνανία-Παλατινάτο έως την Μπάγερν, όπου αναμένονται απώλειες απόδοσης.
Στην Tουρκία, οι ξηρές συνθήκες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις χειμερινές καλλιέργειες στις κύριες περιοχές παραγωγής. Οι καλλιέργειες σε αναπαραγωγικά στάδια τον Ιούνιο παρουσίασαν μικρότερη περίοδο πλήρωσης σιτηρών, ενώ εκείνες που βρίσκονται ακόμη σε βλαστική φάση παρουσιάζουν μειωμένη συσσώρευση βιομάζας.
Στη νότια Ουκρανία, το συνεχιζόμενο έλλειμμα βροχοπτώσεων έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την ανάπτυξη των θερινών καλλιεργειών. Στα ανατολικά, οι αποδόσεις των χειμερινών καλλιεργειών μειώθηκαν από την ξηρή άνοιξη.
Στο Μαρόκο και τη δυτική Αλγερία, οι ξηρές συνθήκες το χειμώνα και την άνοιξη είχαν μειώσει τις αποδόσεις των χειμερινών καλλιεργειών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.